Ερντογάν: Η Τουρκία υποστηρίζει την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου του Κουρδιστάν

 ΕΡΒΙΛ, Περιφέρεια Κουρδιστάν - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου της περιοχής του Κουρδιστάν οφείλεται σε προβλήματα μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ και η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τις εξαγωγές. 

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την παραλαβή πετρελαίου από το Ιράκ. Αυτό το ζήτημα προέρχεται από εντάσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ και του βόρειου Ιράκ. Οι σχετικοί φίλοι μου πραγματοποιούν συναντήσεις σχετικά με αυτό», είπε ο Ερντογάν στον Ζινάρ Σίνο του Rudaw κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους. 

Είπε ότι η Άγκυρα περιμένει τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ να επιλύσουν τα εσωτερικά τους ζητήματα και στη συνέχεια η Τουρκία θα ενεργήσει. 

«Υποστηρίζουμε το άνοιγμα των αγωγών γιατί είναι μια συμφωνία win-win. Ας κερδίσουν αυτοί και ας κερδίσουμε κι εμείς», πρόσθεσε. 

Η Τουρκία διέκοψε τη ροή κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας αφού το διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού στις 23 Μαρτίου αποφάσισε υπέρ της Βαγδάτης, λέγοντας ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία για τον αγωγό του 1973 όταν επέτρεψε στην περιοχή του Κουρδιστάν να ξεκινήσει ανεξάρτητες εξαγωγές πετρελαίου το 2014 

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) διέταξε την Τουρκία να καταβάλει χρηματική ποινή 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στη Βαγδάτη επειδή επέτρεψε στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να εξάγει ανεξάρτητα το πετρέλαιο της μεταξύ 2014 και 2018. Υπήρξαν αρκετές συναντήσεις μεταξύ Τούρκων, Ιρακινών και 

Κούρδων αξιωματούχοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά οι εξαγωγές εξακολουθούν να έχουν σταματήσει. Περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα εξάγονταν από το Erbil μέσω της Άγκυρας, επιπλέον των περίπου 75.000 βαρελιών πετρελαίου Κιρκούκ καθημερινά μέσω του ίδιου αγωγού. 

Το Ερμπίλ και η Βαγδάτη κατέληξαν σε συμφωνία στις αρχές Απριλίου για την επανέναρξη των εξαγωγών, αλλά οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον περασμένο μήνα καθυστέρησαν τη διαδικασία. Ιρακινοί και Κούρδοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν Τούρκους αξιωματούχους ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ζημιές που προκλήθηκαν στον αγωγό κατά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. 

Η KRG εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από το πετρέλαιο και η αδυναμία να πουλήσει το αργό της έχει επηρεάσει σοβαρά την οικονομία της. Το Erbil έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που σταμάτησαν οι εξαγωγές. 

Το Ιράκ ενέκρινε τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του τον Ιούνιο μετά από μήνες συζητήσεων. Το άρθρο 14 ήταν ένα από τα πιο αμφισβητούμενα στο νομοσχέδιο, που περιγράφει λεπτομερώς τη διαχείριση των εσόδων από το πετρέλαιο της περιοχής του Κουρδιστάν. 

Ο νόμος για τον προϋπολογισμό υποχρεώνει την KRG να πουλήσει 400.000 βαρέλια αργού πετρελαίου μέσω του εθνικού φορέα εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ και εάν η αναστολή συνεχιστεί, το Ιράκ θα πάρει κουρδικό πετρέλαιο για εσωτερική χρήση.


Ενημερώθηκε στις 8:28 μ.μ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...