Το λιμάνι της Οδησσού άφησε το τελευταίο πλοίο με τρόφιμα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα σιτηρά

 ΜΟΣΧΑ, 16 Ιουλίου - RIA Novosti. 

Το τελευταίο σκάφος έφυγε από την Οδησσό ως μέρος μιας συμφωνίας για τα σιτηρά, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα και στοιχεία από την υπηρεσία MarineTraffic. 

Το τελευταίο πλοίο στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού το πρωί της Κυριακής, πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την παράταση της συμφωνίας.

Η συμφωνία σιτηρών λήγει στις 17 Ιουλίου. Πριν από ένα χρόνο, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ υπέγραψαν ένα πακέτο εγγράφων που καθόριζε τον αλγόριθμο για την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και προέβλεπε την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων προς τις παγκόσμιες αγορές. 

Συγκεκριμένα, συζήτησαν την επανασύνδεση της Rosselkhozbank με τη SWIFT, την επανέναρξη των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών, την αποκατάσταση των εργασιών του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odessa. 

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η συμφωνία δεν λειτουργεί όσον αφορά τα ρωσικά προϊόντα και ότι τα ουκρανικά σιτηρά αποστέλλονται κυρίως στην Ευρώπη και όχι σε άπορες χώρες της Αφρικής. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόδρομο παιχνίδι επειδή δεν είχε γίνει τίποτα για τη Ρωσία.

Όπως σημείωσε ο γραμματέας Τύπου του αρχηγού του κράτους Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την παράταση της συμφωνίας σιτηρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...