Το καμουφλάζ της Ρωσίας για να φαίνονται μικρότερα τα πολεμικά της πλοία και να μπερδεύουν τα ουκρανικά drones (φωτό)

 Με σκούρες ρίγες, στο μπροστά και πίσω μέρος, βάφονται τα ρωσικά πολεμικά πλοία σε μια προσπάθεια να μπερδέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με αναλυτές.

Ειδικότερα, την παρατήρηση έκανε ο αναλυτής HI Sutton εντοπίζοντας, μέσω δορυφορικών εικόνων, βαμμένη τη ρωσική φρεγάτα Admiral Essen στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας στις 22 Ιουνίου. Εντόπισε ίδιο βάψιμο σε τρία ακόμη πολεμικά πλοία τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει, τα τέσσερα πλοία φέρουν πυραύλους κρουζ Kalibr, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Επίσης, στις 29 Ιουνίου, το KCHF.ru – ένας ιστότοπος αφιερωμένος στην μετάδοση ειδήσεων για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας – δημοσίευσε μια εικόνα του Ivan Golubets, ενός ναρκαλιευτικού σοβιετικής εποχής, το οποίο ήταν βαμμένο με χοντρές σκούρες ρίγες σε κάθε άκρο. Η φωτογραφία, την οποία έχει επαληθεύσει το Insider, είχε τραβηχτεί περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

Μιλώντας στο Insider, ο Σιντάρτ Κοσάλ του Royal United Services Institute του Λονδίνου, ανέφερε ότι η αναφερόμενη απόπειρα καμουφλάζ είναι εντελώς συνεπής με τις προσπάθειες που γίνονται για να μετριαστεί η απειλή ενός πλοίου.

Μάλιστα περιέγραψε πώς ο χειριστής ενός σκάφους επιφανείας χωρίς πλήρωμα (USV, ή maritime drone) θα μπορούσε να εξαπατηθεί από αυτό το τρικ. Τα USV της Ουκρανίας καθοδηγούνται από έναν απομακρυσμένο χειριστή. Ταξιδεύουν με υψηλές ταχύτητες, δίνοντας στον χειριστή μόνο λίγο χρόνο για να διαλέξει στόχο.

«Φαίνεται ότι σε αυτήν την περίπτωση, το καμουφλάζ είναι προσανατολισμένο κυρίως στη διασφάλιση ότι σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ένας χαμηλής ποιότητας ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας μπορεί να μην ξεχωρίζει το σκάφος από την ακαταστασία του φόντου», είπε. Το πλοίο μπορεί επίσης να φαίνεται μικρότερο χάρη στη σκούρα βαφή. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα USV ως έναν «φθηνό και ευχάριστο» τρόπο για να παρενοχλήσει τον ρωσικό στόλο, ιδιαίτερα γύρω από τη Σεβαστούπολη, είπε ο Κοσάλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ρωσικά πλοία έχουν υποστεί ζημιές και η Μόσχα αναγκάστηκε να τοποθετήσει νέα φράγματα γύρω από το λιμάνι και να κρατήσει τον στόλο της πιο κοντά στην ακτή, είπε. «Σίγουρα ήταν ένας επιπλέον πονοκέφαλος για αυτούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...