Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να εκπαιδεύσει πιλότους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα F-16 και να μεταφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 16 Ιουλίου - RIA Novosti.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν άδεια στους Ευρωπαίους συμμάχους τους να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά F-16 και να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για αυτή την εκπαίδευση, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του επικεφαλής του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξή του την Κυριακή. 

«Ο Πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως, θα επιτρέψουμε, θα δώσουμε άδεια, θα στηρίξουμε και θα παράσχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν οι Ουκρανοί την εκπαίδευση στο F-16 μόλις οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι», είπε σε συνέντευξή του στο CNN. 

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να είναι έτοιμες να οργανώσουν τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό».

Νωρίτερα, πηγές του Politico ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν λάβει επίσημη άδεια από τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στο F-16. Το Πεντάγωνο είπε στο δημοσίευμα ότι το αίτημα εξετάζεται ακόμη.

Ο Volodymyr Zelenskyy είπε στις 12 Ιουλίου ότι είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων τον Αύγουστο. Η Ρωσία είχε προηγουμένως στείλει ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ λόγω της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία. 

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η άντληση της Ουκρανίας με όπλα από τη Δύση δεν συμβάλλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. 

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης προσωπικού... στο έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...