Μετά το κλείδωμα των ρωσικών αποθεμάτων, οι περισσότερες χώρες στον κόσμο - το 68 τοις εκατό - προτιμούν να διατηρούν το πολύτιμο μέταλλο στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Invesco, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών επαναλαμβάνουν ομόφωνα ότι ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να κρατηθεί στο εξωτερικό.
Επιπλέον, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα για το δολάριο ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές.
Χρυσός πυρετός Η Invesco ρώτησε 85 κρατικά επενδυτικά ταμεία και 57 κεντρικές τράπεζες, σχεδόν το 70% των οποίων εμπλέκονται στον επαναπατρισμό χρυσού.
Το 2020, υπήρχαν μόνο το 50 τοις εκατό από αυτούς. «Κρατήσαμε το πολύτιμο μέταλλο στο Λονδίνο, αλλά τώρα για λόγους ασφαλείας το επιστρέψαμε στο σπίτι», εξηγεί στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος μιας από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο επικεφαλής της μελέτης Rod Ringrow σημειώνει ότι αυτή είναι μια γενική τάση.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μιλά στο Καράκας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Η έκθεση δεν αναφέρει ποια κράτη έχουν ξεκινήσει τον επαναπατρισμό. Ο αναλυτής της BitRiver Vladislav Antonov εξηγεί ότι η αποκάλυψη τέτοιων δεδομένων απειλεί την εθνική ασφάλεια και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο, η Invesco σίγουρα ενδιαφερόταν κυρίως για μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Όσο λιγότερο εύποροι και με επιρροή, τόσο περισσότερο αξίζει να ανησυχούμε για την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, η Βενεζουέλα δεν μπόρεσε να λάβει την επιστροφή χρυσού αξίας 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Στα τέλη Ιουνίου, το Reuters ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας έχασε την τελευταία του έκκληση. Τον Ιανουάριο του 2019, το Bloomberg σημείωσε ότι το βρετανικό δικαστήριο λαμβάνει αποφάσεις υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυξανόμενη δυσπιστία Οι αναλυτές της BitRiver διευκρινίζουν ότι ο χρυσός, αν και αξιόπιστο περιουσιακό στοιχείο, δεν είναι ακίνδυνος. Το 2021, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 3,62 τοις εκατό, στα 1.829 δολάρια ανά ουγγιά και κατά 0,35 τοις εκατό το 2022, στα 1.822 δολάρια. Τον Μάιο, οι τιμές ξεπέρασαν το 2000, τώρα είναι 1929. Η άνοδος της τιμής από τον Ιανουάριο είναι 3 τοις εκατό. Γεγονός είναι ότι η τιμή επηρεάζεται από κερδοσκοπικούς παράγοντες. Η αυθόρμητη απόσυρση περιουσιακών στοιχείων θα δημιουργήσει αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι τιμές θα εκτοξευθούν στα ύψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου