Ένας από τους κύριους αγοραστές όπλων στον κόσμο - η Ινδία - αυξάνει τη δραστηριότητα στην αγορά.
Η Ουάσιγκτον είναι απελπισμένη να αυξήσει το μερίδιό της στις αμυντικές εισαγωγές της χώρας. Ωστόσο, υπάρχει ένας ανταγωνιστής που οι Αμερικανοί δεν είναι ακόμη σε θέση να απωθήσουν. "Ένδοξο Ταξίδι" Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουνίου.
Ως αποτέλεσμα, υπέγραψαν συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι η General Electric Corporation θα εγκαταστήσει στην Ινδία την παραγωγή κινητήρων για μαχητικά Tejas MK2.
Εγκρίθηκε η πώληση 31 drones αναγνώρισης και κρούσης MQ-9 σε διάφορες τροποποιήσεις - θάλασσα και ξηρά.
Προβλέπεται επίσης εντοπισμός της συναρμολόγησης και συντήρησης των drones. Εκτός από τις αμυντικές συμβάσεις, τα μέρη υπέγραψαν συμφωνίες για την προμήθεια ημιαγωγών, διαστημικών προϊόντων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Μόντι χαρακτήρισε την επίσκεψη ορόσημο. «Σε αυτές τις τρεις μέρες ξεκίνησε ένα νέο και ένδοξο κοινό ταξίδι Ινδίας και ΗΠΑ», τόνισε.
Η συμφωνία είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν αποθαρρύνει εδώ και καιρό το Νέο Δελχί από την εισαγωγή ρωσικών όπλων. Συγκεκριμένα, η Βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ επισκέφθηκε τον Μόντι την περασμένη άνοιξη για τον σκοπό αυτό. Τον Ιούνιο του 2023, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Ασία, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει τόσο στενή συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας. «Ως εκ τούτου, πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει για αυτό», είπε. Ωστόσο, Αμερικανοί ειδικοί παραδέχονται ότι αυτό δεν θα συμβεί πολύ σύντομα. Αν συμβεί καθόλου. Η κατάσταση αλλάζει Η Μόσχα και το Νέο Δελχί ήρθαν πιο κοντά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκείνη την περίοδο, οι σχέσεις μεταξύ της ασιατικής χώρας και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν τεταμένες. Οι λόγοι είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας και οι στενοί δεσμοί της Αμερικής με το Πακιστάν, με το οποίο η Ινδία βρισκόταν σε σύγκρουση. Εκείνη την εποχή, μόνο τα σοβιετικά όπλα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα αμερικανικά όπλα.
Από τη δεκαετία του 1960, η ΕΣΣΔ πουλά σχεδόν όλο το φάσμα των αμυντικών συστημάτων στον συνεργάτη της, από ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια μέχρι μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, οι Ινδοί μελέτησαν στρατιωτικές υποθέσεις στην Ένωση. Και στη δεκαετία του '90, η Ινδία έσωσε πραγματικά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία από την κατάρρευση φορτώνοντας παραγγελίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στα «καλοταϊσμένα» δύο χιλιάδες χρόνια, η συνεργασία μόνο ενισχύθηκε. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), τα τελευταία 20 χρόνια, η χώρα έχει αγοράσει όπλα αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 65 τοις εκατό - σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια - προέρχονται από τη Ρωσία. Ινδικό αεροπλανοφόρο Vikramaditya - RIA Novosti, 1920, 13/07/2023 © RIA Novosti / Σεργκέι Μαμόντοφ Μεταβείτε στη mediabank Ινδικό αεροπλανοφόρο Vikramaditya Μεταξύ των υφιστάμενων συμβάσεων είναι η προμήθεια και (ή) τοπική παραγωγή πολυβόλων, αρμάτων μάχης, μαχητικών και υποβρυχίων.
Η μεγαλύτερη συμφωνία είναι η μεταφορά πέντε κιτ συντάγματος S-400 Triumph αξίας περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των στρατιωτικών παραγγελιών είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει. Σύμφωνα με το SIPRI, το μερίδιο της Ρωσίας στις ινδικές αμυντικές εισαγωγές, αν και εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο, μειώθηκε από 62 τοις εκατό σε 45 τοις εκατό μεταξύ 2017 και 2022.
Η Ινδία στρέφεται όλο και περισσότερο σε άλλους κατασκευαστές. Μαχητικά και υποβρύχια αγοράζονται από τη Γαλλία, drones από το Ισραήλ. Είναι δυνατή μια μεγάλη παραγγελία για υποβρύχια γερμανικής κατασκευής.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει περιπλέξει τον εφοδιασμό - η Μόσχα δίνει προτεραιότητα στον δικό της στρατό. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να αποτρέψουν ενεργά το εμπόριο όπλων μέσω κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν προβλήματα με την πληρωμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου