Ρωσο-ιρανική πρωτοβουλία για την ειρήνευση στον Νότιο Καύκασο

 Photo released by Russian Foreign Ministry Press Service, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and Iranian President Ebrahim Raisi pose for a photo during their meeting in Tehran, Monday, Oct. 23, 2023 (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων τους σε περιφερειακό και διμερές επίπεδο στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 Η συνάντηση γίνεται στη σκιά της μεγάλης επίθεσης των Αζέρων το Σεπτέμβριο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιδιώκοντας να ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας μέσα από ειλικρινείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, το απαραβίαστο διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, επί της βάσης των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αντιπροσωπείες των κρατών που έλαβαν μέρος και γνωστοποίησε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Μεχρ.

Τέλος, οι ΥΠΕΞ των πέντε χωρών επανέλαβαν την πρόσκληση στη Γεωργία να συμμετάσχει στην ομάδα ως ισότιμο μέλος.

Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνει στην Τουρκία, χωρίς όμως να προσδιοριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλλερ, εξέφρασε ικανοποίηση για οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στο Νότιο Καύκασο, ανεξάρτητα από το μέρος όπου γίνονται οι συναντήσεις ή από αυτόν που τις διοργανώνει. Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι πρόκειται για μια λεπτή κατάσταση και μια ριψοκίνδυνη διαδικασία αφού επεσήμανε ότι «η Ρωσία και το Ιράν δεν είναι αξιόπιστοι εταίροι».

Πηγή: Europa Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...