Η Λιθουανία ανακοίνωσε έλλειψη χρημάτων για την άμυνα της χώρας

 Η Λιθουανία αντιμετωπίζει έλλειψη κεφαλαίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της άμυνας της χώρας, δήλωσε ο Eugenijus Gentvilas, πρόεδρος του κόμματος της κυβερνώσας πλειοψηφίας Λιθουανική Ένωση Φιλελευθέρων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 2030 η έλλειψη χρημάτων θα ανέλθει στα €4 δισ. 

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με δύο ετήσιους προϋπολογισμούς του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας, αναφέρει το TASS. 

Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της αμυντικής χρηματοδότησης, το έλλειμμα μέχρι το 2030 θα είναι 4 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με δύο από τους σημερινούς ετήσιους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Άμυνας», είπε ο Γεντβίλας. 

Ο πολιτικός προτείνει να καλυφθεί το έλλειμμα με την προσέλκυση κεφαλαίων από τον εμπορικό τομέα και τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δυνατό να ξεκινήσει η έκδοση «πιστοποιητικών κρατικής προστασίας της Λιθουανίας».

Ο πληθυσμός της δημοκρατίας έχει €21 δισ. Σύμφωνα με τον Gentvilas, η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί μέρος αυτών των κεφαλαίων πουλώντας τίτλους στους πολίτες. 


Η ίδια επιλογή είχε προταθεί παλαιότερα από την Πρόεδρο του λιθουανικού κοινοβουλίου Victoria Cmilyte-Nielsen. Σύμφωνα με αυτήν, σε αυτή τη μέθοδο υπάρχει ένα στοιχείο εμπιστοσύνης προς το κράτος, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Πολλές πολιτικές δυνάμεις έχουν ήδη εκφράσει την αποδοχή τους για αυτήν την πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο πολιτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...