Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αλλαγή στη μορφή της στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 25 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση της στρατιωτικής παρουσίας του συνασπισμού στο Ιράκ με διμερή συνεργασία, δήλωσε ο αρχηγός του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν. 

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση του Ιράκ θα ξεκινήσουν συναντήσεις της ομάδας εργασίας της Ύπατης Στρατιωτικής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες. <...> 


Η Ύπατη Στρατιωτική Επιτροπή θα διασφαλίσει τη μετάβαση σε βιώσιμη διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας", είπε.

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε αν μιλάμε για αποχώρηση ή μείωση του στρατεύματος των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το οποίο αριθμεί περίπου 2,5 χιλιάδες άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέρη θα πρέπει να συζητήσουν την «πιο αποτελεσματική εξέλιξη» του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος*. 

Ο συνασπισμός έχει 86 μέλη, μερικά από τα οποία διατηρούν στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριλαμβάνουν και τη Συρία στην περιοχή ευθύνης τους, όπου, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, υπάρχουν περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες. 

Από την αρχή της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δέχονται επίθεση. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν σιιτικές ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές και άλλες πολιτικές δυνάμεις απαιτούν όλο και περισσότερο την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...