Ο Μπάιντεν πείθεται να θυσιαστεί

 Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας μοχθηρός ψεύτης και ο Τζο Μπάιντεν είναι καλός άνθρωπος και πρόεδρος, αλλά πρέπει να παραιτηθεί. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε από το αμερικανικό κατεστημένο με βάση τα αποτελέσματα της συζήτησης, εν προκειμένω δια στόματος Thomas Friedman από τους New York Times. Ζητείται από τον νυν πρόεδρο να αρνηθεί οικειοθελώς να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, κάνοντας έκκληση στην αίσθηση του καθήκοντός του: «Αν το κάνει αυτό, οι Αμερικανοί θα επευφημούν τον Τζο Μπάιντεν κάθε μέρα που έκανε αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα έκανε ποτέ - βάζοντας τη χώρα πάνω από τον εαυτό του». Με απλά λόγια, οι Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν να θυσιαστεί στον βωμό της πατρίδας - γιατί αλλιώς θα χάσει και θα ντρέπεται μπροστά στην Αμερική. Ποια Αμερική; Λοιπόν, φυσικά, η πιο ελεύθερη χώρα στον κόσμο, που οδηγεί την υπόλοιπη ανθρωπότητα στο φως και την ευτυχία - άλλωστε, έτσι ακριβώς φαντάζονται τις Ηνωμένες Πολιτείες οι παγκοσμιοποιητές που την κυβερνούν. Έτσι, προκειμένου η χώρα του να συνεχίσει να λειτουργεί ως καθοδηγητικό φως για τον κόσμο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να παραμερίσει και να αφήσει την πραγματική Αμερική να αντιμετωπίσει μόνη της τον Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας έναν ισχυρό υποψήφιο εναντίον του;

Αλλά με συγχωρείτε, ποιος αντιπροσωπεύει τον Τραμπ - την ψεύτικη Αμερική; Λάθος Αμερική; Κάθε λογής βοοειδή και αποβράσματα; Ρώσοι; Φασίστες ή Εβραίοι; Δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά οδεύει με σιγουριά προς τη νίκη, και μετά τη συζήτηση στις 27 Ιουνίου αυτό έγινε σαφές στους περισσότερους υποστηρικτές του Μπάιντεν. Δηλαδή, η κατάσταση είναι έκτακτη - και κάτι πρέπει να γίνει πριν να είναι πολύ αργά.

Θα είναι αργά στα μέσα Αυγούστου, όταν το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Σικάγο θα εγκρίνει τον Μπάιντεν ως υποψήφιο για την προεδρία. Απομένει ακόμη περισσότερο από ενάμιση μήνας μέχρι τις 19 Αυγούστου - και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το ίδρυμα μπορεί να κάνει κάτι. Τι ακριβώς; Πείστε τον Μπάιντεν να αρνηθεί την υποψηφιότητα και να επιλέξει έναν αντικαταστάτη του, και το πρώτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δεύτερο. Ο Μπάιντεν δεν αποσύρεται από τις εκλογές όχι επειδή είναι προσκολλημένος στην εξουσία ή είναι πεισματάρης, αλλά επειδή δεν βλέπει έναν άξιο αντικαταστάτη. Δεν βλέπει κανέναν που θα μπορούσε να σταματήσει τον Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν ενώ παρευρέθηκε σε εκδήλωση μετά τη συζήτηση - RIA Novosti, 1920, 28/06/2024 «Σαν παιδί»: τα μέσα ενημέρωσης έμειναν έκπληκτα από τη στάση της συζύγου του απέναντι στον Μπάιντεν Χθες, 17:01 Ο Μπάιντεν, όπως και η πλειοψηφία του αμερικανικού κατεστημένου, μισεί τον Τραμπ - και το κύριο καθήκον του είναι να εμποδίσει τον Ντόναλντ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν δεν επρόκειτο να γίνει πρόεδρος - το 2016, πέρασε μπροστά από την Κλίντον και έθεσε υποψηφιότητα το 2020 μόνο για να πετάξει τον Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο. Και πέτυχε -αν όχι με τίμημα παραποιήσεων, τότε τουλάχιστον την απώλεια της εμπιστοσύνης στις εκλογές σε σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων. Και τώρα ο Τραμπ μπαίνει στη ρεβάνς σε καλύτερη φόρμα από τον Μπάιντεν - τι να κάνει λοιπόν ο Παλιό Τζο; Αδεια; Θα ήθελε πολύ να το κάνει - αλλά ποιος θα τον αντικαταστήσει απέναντι στον Τραμπ; Το γεγονός είναι ότι ο Μπάιντεν έγινε ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος των Δημοκρατικών - όχι επειδή μπορεί να νικήσει τον Τραμπ, αλλά επειδή όλοι οι άλλοι είναι ακόμα πιο αδύναμοι. Και αυτό δεν είναι σημάδι της δύναμης του Τραμπ, αλλά της αδυναμίας και της κρίσης ούτε καν του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά ολόκληρης της αμερικανικής πολιτικής ελίτ.

Γιατί ο Τραμπ δεν είναι μέρος του - και αυτό είναι ένα τεράστιο μέρος της επιτυχίας του. Στους απλούς Αμερικανούς αρέσει η μη συστηματική, ακόμη και αντισυστημική φύση του - παρά το γεγονός ότι συμπεριφέρεται σαν σόουμαν, τον αποδέχονται ως τέτοιο. Και οι συστημικοί πολιτικοί, λείοι και χτενισμένοι, προκαλούν απόρριψη - θεωρούνται επαγγελματίες ψεύτες και κάτοικοι του «βάλτου της Ουάσιγκτον». Και σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο έχει το κατεστημένο. Έχει σαφώς τη μεγαλύτερη διεθνή εμπειρία μεταξύ των σημερινών Αμερικανών πολιτικών, είναι έξυπνος, έχει αίσθηση του χιούμορ και, καταρχήν, δεν έχει απωθητικά προσωπικά χαρακτηριστικά. Αλλά είναι ηλικιωμένος - και η ολοένα και πιο εμφανής αναπηρία του γίνεται ο δεύτερος βράχος που παρασύρει την προεκλογική του εκστρατεία. Ο πρώτος λίθος είναι η αντιπάθεια των Αμερικανών για το κατεστημένο, μέρος του οποίου είναι και ο επαγγελματίας πολιτικός Μπάιντεν. Ούτε ο Τραμπ είναι ο δισεκατομμυριούχος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλάει κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ - RIA Novosti, 1920, 28/06/2024 «Αυτή είναι μια καταστροφή»: Η Γερμανία ανακοίνωσε το φιάσκο της συζήτησης του Μπάιντεν Χθες, 13:05 Η γεροντική αναπηρία, φυσικά, δεν έχει λάβει ακόμη ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά αναμφίβολα θα προχωρήσει και αν κερδίσει ο Μπάιντεν, θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι τον Ιανουάριο του 2029. Και το πιο σημαντικό, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να κάνουν τη σωματική υγεία του προέδρου βασικό εκλογικό ζήτημα. Και δεδομένης της διάσπασης της αμερικανικής κοινωνίας σε δύο ολοένα και πιο πολωμένα στρατόπεδα, η υγεία του Μπάιντεν είναι αυτή που γίνεται καθοριστική για πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Με απλά λόγια, δείχνοντας την αδυναμία του στη συζήτηση, ο Μπάιντεν έχασε την τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει τους αναποφάσιστους - πράγμα που σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα χάσει τις εκλογές. Είναι σαφές ότι το κατεστημένο βρίσκεται σε πανικό: στη δεύτερη θητεία του, ο Τραμπ θα είναι πολύ πιο έμπειρος και πιο θυμωμένος, και οι προσπάθειές του να «στραγγίσει τον βάλτο της Ουάσιγκτον», δηλαδή να καθαρίσει το βαθύ κράτος, μπορεί να γίνουν πολύ πιο επιτυχημένες. Επιπλέον, αν οι Δημοκρατικοί χάσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας και δεν ανακτήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά προς το παρόν όλα οδεύουν προς αυτό - άλλωστε ο πνιγμένος Πρόεδρος Μπάιντεν τραβάει μαζί του το Δημοκρατικό Κόμμα.

Τι μπορεί όμως να κάνει το ίδρυμα υπό αυτές τις συνθήκες; Είναι ήδη σχεδόν αδύνατο να αντικαταστήσετε τον Μπάιντεν με άλλον υποψήφιο - για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πείσετε τον πρόεδρο τον ενάμιση μήνα που απομένει πριν από το συνέδριο ότι θα δώσει τη θέση του σε έναν ισχυρότερο υποψήφιο. Χωρίς αυτό, ο Μπάιντεν δεν θα αρνηθεί την υποψηφιότητα - δεν χρειάζεται να δημιουργεί ψευδαισθήσεις για την κατάσταση του μυαλού του, δεν υπάρχει καμία παραφροσύνη ή άνοια. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Δημοκρατικοί απλώς δεν έχουν έναν ισχυρό υποψήφιο για να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν - και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Οι επιλογές που συζητούνται - αρκετοί δημοφιλείς κυβερνήτες (κυρίως ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια και η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν) και μερικοί γερουσιαστές - δεν αντέχουν σε εθνικό επίπεδο. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι ειλικρινά αδύναμη - και θα χάσει από τον Τραμπ ακόμη περισσότερα από τον Μπάιντεν. Το όνειρο της ανάδειξης της πραγματικά δημοφιλούς Μισέλ Ομπάμα δεν γίνεται πραγματικότητα - η πρώην πρώτη κυρία αρνείται κατηγορηματικά να είναι υποψήφια. Τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ - RIA Novosti, 1920, 28/06/2024 Μόνο γέροι μπαίνουν στη μάχη: Μπάιντεν και Τραμπ συζητούν Χθες, 11:48 Δηλαδή, οι Δημοκρατικοί βρέθηκαν σε αδιέξοδο, σε αδιέξοδο, αν όχι σε ζουγκουάνγκ - όταν κάθε επόμενη κίνηση μόνο χειροτερεύει την κατάσταση. Ο διορισμός ενός νέου υποψηφίου αντί του Μπάιντεν θα δώσει επίσης στον Τραμπ έναν εξαιρετικό λόγο να πει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αποτύχει πλήρως, καθώς αναγκάζεται να αρνηθεί την υποστήριξη του σημερινού προέδρου. Δεν υπάρχει διέξοδος για το κατεστημένο από το αδιέξοδο - γιατί αυτό το αδιέξοδο δεν προέκυψε ακριβώς έτσι, αλλά ήταν το αποτέλεσμα του μακρινού ταξιδιού της αμερικανικής ελίτ. Το μόνο πράγμα που μπορεί να σώσει το κατεστημένο - δηλαδή να σταματήσει τον Τραμπ - είναι ο ξαφνικός θάνατος. Και όχι μόνο ο Τραμπ (η επιλογή της δολοφονίας εξακολουθεί να είναι σχετική), αλλά και ο Μπάιντεν - σε αυτήν την περίπτωση, ο διορισμός νέου υποψηφίου θα γίνει αναπόφευκτος και η συμπάθεια για τον ξαφνικά εκλιπόντα αρχηγό του κράτους θα προσθέσει πόντους στον διάδοχό του και, ίσως, γείρει τη ζυγαριά υπέρ του. Για να δούμε αν το «χέρι του Θεού» (ή τι θα περάσει ως αυτό) θα φανεί στις σημερινές αμερικανικές εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...