ΗΠΑ..Ο τυφώνας Beryl μετακινείται στην κατηγορία 5, «δυνητικά καταστροφικός»

 Ενώ πρόκειται να φτάσει στην Τζαμάικα την Τετάρτη, ο Μπέριλ «αναμένεται ακόμα να είναι κοντά στην ένταση ενός μεγάλου τυφώνα», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Ο τυφώνας Beryl, ο οποίος απειλεί την Καραϊβική και έχει ήδη επηρεάσει τη Γρενάδα, ενισχύθηκε για να γίνει ένας «δυνητικά καταστροφικός» τυφώνας κατηγορίας 5 αργά τη Δευτέρα,

ειδοποίησε το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). «Ο Μπέριλ είναι πλέον ένας δυνητικά καταστροφικός τυφώνας κατηγορίας 5» και «θα πρέπει να είναι κοντά στην ένταση ενός μεγάλου τυφώνα» καθώς συνεχίζει την πορεία του προς την Τζαμάικα, στην οποία θα φτάσει την Τετάρτη, ανέφερε το NHC σε ανακοίνωσή του 11:00 μ.μ. τοπική (03:00 GMT).

Άνεμοι έως και 250 km/h έπνεαν τη Δευτέρα, ανέφερε το NHC. Μεταξύ 8 και 15 εκατοστών βροχής αναμένονται στα Μπαρμπάντος και στα νησιά Windward, με ορισμένες περιοχές να δέχονται βροχή έως και 25 εκατοστών.

«Σε μισή ώρα, ο Καριάκου ισοπεδώθηκε», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Γρεναδίας Ντίκον Μίτσελ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να ανακοινώσει «με βεβαιότητα ότι κανείς δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε λόγω του τυφώνα». Απαγόρευση κυκλοφορίας κηρύχθηκε στη χώρα από τις 7 το απόγευμα έως τις 7 το πρωί της Τρίτης. 

Ο «πρώιμος» τυφώνας Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του δήλωσαν τη Δευτέρα ότι «παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του τυφώνα Μπέριλ» και εργάζονται «για να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των Αμερικανών πολιτών στην περιοχή».

Ο Béryl είναι ο πρώτος τυφώνας της σεζόν στον Ατλαντικό. Ένα καιρικό φαινόμενο αυτής της κλίμακας είναι εξαιρετικά σπάνιο στις αρχές της εποχής των τυφώνων - που διαρκεί από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαβάστε επίσης Κατάθλιψη, καταιγίδα, τυφώνας: πώς λειτουργεί; «Μόνο πέντε μεγάλοι τυφώνες (δύναμης 3 ή μεγαλύτερος) καταγράφηκαν στον Ατλαντικό πριν από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα τυφώνων Μάικλ Λόουρι στο X.

Με το να γίνει ο έκτος, ο Béryl είναι επίσης «ο πρώτος από αυτούς που έχουν καταγραφεί ποτέ και στην ανατολή». Πριν χτυπήσουν τη Γρενάδα, ισχυροί άνεμοι διέσχισαν τα Μπαρμπάντος, όπου τα βενζινάδικα εισέβαλαν από αυτοκινητιστές που είχαν εφοδιαστεί με βενζίνη. 

Τα σούπερ μάρκετ και τα μικρά παντοπωλεία ήταν γεμάτα από πελάτες που είχαν εφοδιαστεί με νερό, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Σχεδόν παντού, η ίδια σκηνή των κατοίκων να καρφώνουν σανίδες μπροστά στα παράθυρά τους για να τους προστατεύσουν. Διακοπή ρεύματος στη Μαρτινίκα Στις 9:00 μ.μ. GMT τη Δευτέρα, η Τζαμάικα ήταν σε συναγερμό για τυφώνα, σύμφωνα με το δελτίο του NHC. Η Γρενάδα, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, η Αγία Λουκία και το γαλλικό νησί της Μαρτινίκας ήταν σε συναγερμό για τροπικές καταιγίδες, όπως και η νότια Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. 

Στη Μαρτινίκα, ο άνεμος ενισχύθηκε από το απόγευμα της Κυριακής, με ισχυρές, πρόσκαιρες βροχές, αλλά όχι εξαιρετικές, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου επί τόπου. Περίπου 10.000 πελάτες στερήθηκαν ηλεκτρικού ρεύματος στη Μαρτινίκα σε διαφορετικούς δήμους, σύμφωνα με την EDF, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τους κινητοποιούνται για να βρουν λύσεις ανατροφοδότησης για αυτούς. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στο νησί Τομπάγκο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί και τουριστικό αξιοθέατο στο αρχιπέλαγος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα και «θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας», ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του νησιού, Farley Augustine, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή.

Η συνάντηση της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom), που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα στο νησί, αναβλήθηκε. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) είχε προβλέψει μια εξαιρετική σεζόν στα τέλη Μαΐου, προβλέποντας την πιθανότητα τεσσάρων έως επτά τυφώνων κατηγορίας 3 ή υψηλότερης.

Dans la rubrique
Météo

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...