France.Νομοθετικές εκλογές 2024: υποψήφιος ανά υποψήφιο, ποιος αποχωρεί κατά της Εθνικής Συσπείρωσης;

 Ενώ το προεδρικό κόμμα αγωνίζεται να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε περίπτωση τριγωνικών εκλογών, πολλοί υποψήφιοι έχουν ήδη ανακοινώσει τη διατήρηση ή την απόσυρσή τους για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Θα αποσυρθεί, δεν θα αποσυρθεί; Μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αυτή την Κυριακή, 30 Ιουνίου,

θα μπορούσαν να διεξαχθούν τριγωνικές εκλογές σε περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες την ερχόμενη Κυριακή, εάν ορισμένοι υποψήφιοι δεν αποσυρθούν. 

Σε περίπου εκατό, ήταν υποψήφιοι από το Ensemble, το προεδρικό κόμμα, που ήρθαν στην τρίτη θέση ενώ προηγούνταν η Εθνική Συσπείρωση. Βρείτε στις αφιερωμένες σελίδες μας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών σε Παρίσι, Λυών, Μασσαλία καθώς και τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου από τις 8 μ.μ., Κυριακή 7 Ιουλίου. 

Αυτό εγείρει το ερώτημα της συνέχισής τους στον δεύτερο γύρο, ενώ ο Gabriel Attal επιβεβαίωσε ότι «ούτε μια ψήφος» δεν πρέπει να πάει στο RN. Ο πρωθυπουργός ζήτησε «μεγάλη, ξεκάθαρα δημοκρατική και δημοκρατική συγκέντρωση για τον δεύτερο γύρο». Μια φόρμουλα αρκετά ασαφής για να προκαλέσει αναταραχή στα στρατεύματα, με τα οποία μίλησε το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Θέλουμε να εμπιστευτούμε πλήρεις εξουσίες και το πεπρωμένο της χώρας στο RN; Απαντάμε όχι. Ωστόσο, θέλουμε να κάνουμε συμμαχία με το NFP; Όχι», είπε ο Gabriel Attal σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα στη συνάντηση, αντιμετωπίζοντας έτσι τους ακροατές του με τις ευθύνες τους. 

Μεταξύ της αποχώρησης ορισμένων και της διατήρησης άλλων, κάνουμε απολογισμό των αποφάσεων που έλαβαν οι υποψήφιοι της πλειοψηφίας. «Όχι φωνή στο RN», η οδηγία που έρχεται από την κυβέρνηση Στην 1η εκλογική περιφέρεια του Bouches-du-Rhône, η υπουργός Εξωτερικών για την πόλη Sabrina Agresti-Roubache (Ensemble) απέσυρε την υποψηφιότητά της το βράδυ της Κυριακής, καλώντας να μην δοθεί «ούτε μια ψήφος στο Εθνικό Συλλαλητήριο». 

Ο απερχόμενος βουλευτής, που έλαβε το 23,61% των ψήφων, μπλόκαρε επομένως την υποψήφια του RN Monique Griseti, η οποία προηγήθηκε καλά με 45,54% των ψήφων. Θα αντιμετωπίσει την Pascaline Lécorché (NFP - 26,90% στον πρώτο γύρο) στον δεύτερο γύρο.

Η υπουργός Εξωτερικών Marie Guévenoux πήρε την ίδια απόφαση «αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο του RN», μετά την τρίτη θέση της στην 9η εκλογική περιφέρεια της Essonne, όπως και η συνάδελφός της Fadila Khattabi. Η υπουργός Εξωτερικών για την πόλη επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί ενώπιον των ψηφοφόρων την ερχόμενη Κυριακή στην 3η εκλογική περιφέρεια της Côte-d'Or όπου τερμάτισε 3η (23,81%). Σε ένα μακροσκελές μήνυμα στο Κέρδισε το 29,59% των ψήφων, πίσω από το RN με 35,44% για τον Thierry Coudert.

Bien plus au nord du pays, Albane Branlant (Ensemble) est arrivée troisième avec 22,68 % des suffrages dans la 1re circonscription de la Somme. Elle a pris la décision de se retirer au profit de François Ruffin, candidat du NFP (33,92 % des voix), alors que le RN caracole en tête avec 40,69 %. « Je ne confonds pas adversaire politique et ennemi de la République », a-t-elle insisté alors que les résultats venaient de tomber.

D’autres ont enfin changé d’avis après avoir un temps choisi le maintien. C’est le cas de Sylvie Casenave-Péré dans la 4e circonscription de la Sarthe qui a annoncé son retrait ce lundi à la mi-journée, alors qu’elle avait assuré qu’elle se maintiendrait dans la matinée. Arrivée troisième avec 25,88 %, elle était au coude-à-coude avec la candidate du NFP (25,94 %), alors que Marie-Caroline Le Pen est loin devant pour le RN avec 39,26 % des suffrages.

Au total, Le Parisien avait recensé ce lundi à 21h30 au moins 53 candidats issus de la majorité présidentielle qui avaient annoncé publiquement leur retrait.

Une ministre et une vingtaine de candidats se maintiennent

Contrairement aux appels martelés par Gabriel Attal pour un retrait des candidats issus du camp présidentiel arrivés en 3e position, certains n’entendent pas lâcher l’affaire. Dans la 1re circonscription des Alpes-Maritimes, Graig Monetti a obtenu 22,79 % de voix et compte se maintenir dans une triangulaire qui va l’opposer à Éric Ciotti, en tête avec 41,04 % des suffrages, et à Olivier Salerno pour le NFP (26,62 %).

Comme lui, Dominique Faure, la ministre déléguée chargée des Collectivités territoriales et de la Ruralité de France, refuse d’abdiquer. Députée sortante dans la 10e circonscription de Haute-Garonne, elle a confirmé qu’elle se maintiendrait au second tour. Le socialiste Jacques Oberti, pour le Nouveau Front populaire, est arrivé nettement en tête avec 36,24 % des suffrages, devant la candidate RN Caroline Falgas-Colomina (30,37 %) et la députée sortante (28,99 %), issue du Parti radical.

Πολύ πιο βόρεια της χώρας, η Albane Branlant (Ensemble) ήρθε τρίτη με 22,68% των ψήφων στην 1η εκλογική περιφέρεια του Somme. Πήρε την απόφαση να αποσυρθεί υπέρ του François Ruffin, υποψηφίου του NFP (33,92% των ψήφων), ενώ το RN προηγήθηκε με 40,69%.

«Δεν μπερδεύω τον πολιτικό αντίπαλο και τον εχθρό της Δημοκρατίας», επέμεινε όταν μόλις είχαν έρθει τα αποτελέσματα. Άλλοι άλλαξαν τελικά γνώμη αφού επέλεξαν να διατηρήσουν τη θέση τους για λίγο. 

Αυτή είναι η περίπτωση της Sylvie Casenave-Péré στην 4η εκλογική περιφέρεια της Sarthe που ανακοίνωσε την αποχώρησή της αυτή τη Δευτέρα το μεσημέρι, αν και είχε διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει το πρωί. Έρχεται τρίτη με 25,88%, ήταν με το λαιμό με τον υποψήφιο του NFP (25,94%), ενώ η Μαρί-Καρολίν Λεπέν είναι πολύ μπροστά για το RN με 39,26% των ψήφων. 

Συνολικά, η Le Parisien είχε καταγράψει αυτή τη Δευτέρα στις 21:30 τουλάχιστον 53 υποψηφίους από την προεδρική πλειοψηφία που είχαν ανακοινώσει δημόσια την αποχώρησή τους. Ένας υπουργός και περίπου είκοσι υποψήφιοι παραμένουν Σε αντίθεση με τις εκκλήσεις που έκανε ο Γκάμπριελ Ατάλ για απόσυρση των υποψηφίων από το προεδρικό στρατόπεδο που ήρθαν στην 3η θέση, κάποιοι δεν σκοπεύουν να το αφήσουν.

Στην 1η εκλογική περιφέρεια των Alpes-Maritimes, ο Graig Monetti συγκέντρωσε το 22,79% των ψήφων και σκοπεύει να παραμείνει σε ένα τρίγωνο που θα τον κοντράρει με τον Éric Ciotti, με 41,04% των ψήφων, και τον Olivier Salerno για το NFP (26,62%). Όπως και αυτός, ο Dominique Faure, ο εκπρόσωπος υπουργού αρμόδιος για τις εδαφικές κοινότητες και τις αγροτικές υποθέσεις της Γαλλίας, αρνείται να παραιτηθεί.

Η απερχόμενη βουλευτής στη 10η εκλογική περιφέρεια της Haute-Garonne, επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στον δεύτερο γύρο. Ο σοσιαλιστής Jacques Oberti, για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, προηγήθηκε σαφώς με 36,24% των ψήφων, μπροστά από την υποψήφια του RN Caroline Falgas-Colomina (30,37%) και τον απερχόμενο βουλευτή (28,99%) από το Ριζοσπαστικό Κόμμα. .

Μεταξύ των άλλων στοιχείων της πλειοψηφίας που θα παραμείνουν, σημειώνουμε την Anne-Laurence Petel στην 14η εκλογική περιφέρεια του Bouches-du-Rhône. Έχοντας προκριθεί με 28,91% των ψήφων, παραμένει μπροστά από το NFP (29,48%), αλλά κυρίως το RN (31,65%), σε μια εκλογή που υπόσχεται να είναι κοντά μεταξύ των τριών μπλοκ. 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα παραμείνουν για την ώρα οι Samuel Deguara (2ος στο Aveyron), Anne-Laure Babault (2ος στο Charente-Maritime), Florian Delrieu (9ος στο Haute-Garonne), Audrey Dufeu (8ος στο Loire-Atlantique), Huguette Tiegna (2η στο Lot), Hervé Prononce (1η στο Puy-de-Dôme), Dominique Despras (8η στο Rhône), Louis Margueritte (5η στο Saône-et-Loire), Aude Luquet (1η στο Seine-et-Marne). ), Hubert de Jenlis (2ος στο Somme), Ilias Nagnonhou (4ος στη Vendée), Séverine Saint-Pé (1ος στη Vienne), Naïma Sifer (2ος στην Essonne), Loïc Signor (3ος στο Val-de-Marne), Émilie Chandler (1ος από Val-d'Oise) και Dominique Da Silva (7ος από Val-d'Oise). Όσοι διστάζουν ακόμα Εν μέσω αυτών των ανακοινώσεων, ορισμένοι υποψήφιοι δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφασή τους. Έχουν προθεσμία μέχρι το απόγευμα της Τρίτης για να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στον δεύτερο γύρο. Μεταξύ αυτών, ο Philippe Guillemard, ο οποίος ήρθε στην τρίτη θέση στην 1η εκλογική περιφέρεια του Meurthe-et-Moselle, δήλωσε ότι «αναμένει μια συνέντευξη με τον Πρωθυπουργό» για να αποφασίσει εάν θα πρέπει να παραμείνει. Η θέση που πήρε η Patricia Mirallès, Υπουργός Εξωτερικών του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, θα εξεταστεί προσεκτικά. Αριστερά, η οδηγία για απόσυρση για το τρίτο Η έκκληση για ένα φράγμα στο RN δεν άργησε να έρθει. Από τις 8:15 μ.μ., ο Ζαν-Λικ Μελανσόν μίλησε για να δώσει σαφείς οδηγίες: σε περίπτωση τριγωνικού, ανακοίνωσε ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα αποσύρει τον υποψήφιό του εάν έβγαινε τρίτος έναντι ενός υποψηφίου του RN. 

«Οι οδηγίες μας είναι σαφείς: ούτε μία θέση για το RN», επέμεινε ο επαναστατημένος ηγέτης. Αρκετοί υποψήφιοι του NFP δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει δημόσια την αποχώρησή τους, όπως ο Cédric Briolais στη 10η εκλογική περιφέρεια της Yvelines μπροστά από τον Aurore Bergé για την πλειοψηφία και τον Thomas du Chalard για το RN. Κανένας όμως υποψήφιος από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής ότι θα παραμείνει ενάντια στις οδηγίες που δίνει η συγκέντρωση της αριστεράς.

Législatives 2024
Bonneuil-sur-Marne (Val-de-Marne), lundi 1er juillet 2024. Le RN a fait ici son plus gros score de la 1re circonscription, en rassemblant près de 20 % des suffrages exprimés. LP/Gérald Moruzzi
Législatives dans le Val-de-Marne : percée historique pour le RN, au second tour dans quatre circonscriptions 

Geoffroy Boulard, maire du 17e arrondissement, s'est qualifié pour une triangulaire, en arrivant devant un candidat investi par Éric Ciotti. LP/Delphine Goldsztejn
Législatives à Paris : la droite a quasiment disparu après le premier tour 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...