ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Τους σχεδιασμούς πλήρους ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

 Τους σχεδιασμούς πλήρους ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας στο νησί, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης της Κεφαλονιάς, με αφορμή την υπογραφή σύμβασης ύψους άνω των δύο εκατ. ευρώ για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου σε ιδιωτική εταιρία!

Καυτηριάζοντας πως οι δημοτικές Αρχές των αντίστοιχων δήμων, ως πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ (διαδημοτική εταιρία) προχώρησαν σε σύμβαση που θα έχει περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για τον λαό,

τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο «έργο» ανατέθηκε από την εταιρία σε ιδιώτη, έναντι 2.099.235,11 ευρώ για τις εργασίες αποκομιδής-μεταφόρτωσης-μεταφοράς σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, από τους τρεις δήμους, καθώς και συλλογής και μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων σ’ αυτόν του Αργοστολίου.

Μάλιστα, ο ιδιώτης θα εκτελεί αυτές τις εργασίες με τα οχήματά της και το προσωπικό διαδημοτικής επιχείρησης με το κόστος συντήρησης και καυσίμων των οχημάτων να βαρύνει την ΕΔΑΚΙ!

Επίσης, με την ίδια σύμβαση ανατίθενται στην ιδιωτική εταιρεία εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, οδών, πεζοδρομίων και πλατειών των Δήμων Σάμης και Ληξουρίου, αποψίλωσης - κλαδεύσεις ερεισμάτων επαρχιακών οδών, η προετοιμασία και καθαρισμός παραλιών και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης για τις ανάγκες λειτουργίας της ΕΔΑΚΙ!

«Δηλαδή με τη σύμβαση αυτή ο εργολάβος θα λάβει για το έτος 2024 και για τις ίδιες υπηρεσίες, 30% περίπου περισσότερα χρήματα (2.099.235,11από όσα πήρε ο ίδιος ως αμοιβή το έτος 2023 (1.602.306,93 €)! και κατά 70% περισσότερα χρήματα από όσα πήρε ο ίδιος για τις ίδιες υπηρεσίες ως αμοιβή το έτος 2022 (1.228.491,36 €)! Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στην ανωτέρω σύμβαση η συνολική διάρκεια της μπορεί να παρατείνεται μέχρι το 50% αυτής ύστερα από σχετικό αίτημα του εργολάβου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της διάρκειάς της», υπογραμμίζεται. Σημειώνεται ουσιαστικά, ότι ο εργολάβος χρησιμοποιώντας μέσα και προσωπικό της ΕΔΑΚΙ, πετυχαίνει κατακόρυφα την αύξηση των κερδών του, βάρη που με τις «πλάτες» κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, αλλά και όλων των κομμάτων που συμφωνούν με την επιχειρηματική δράση και σε αυτούς τους τομείς, καθώς και των δημοτικών Αρχών, αυξάνει κατακόρυφα τα κέρδη του, την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρύνονται υπέρογκα και μέσω των αντίστοιχων τελών.

Καταγγέλλοντας μάλιστα ότι ακόμη και πριν λίγες μέρες ο συγκεκριμένος εργολάβος έλαβε και επιπλέον χρηματοδότηση (15.624 ευρώ) για τη μίσθωση από την ΕΔΑΚΙ δύο απορριμματοφόρων του, η  «Λαϊκή Συσπείρωση», προσθέτει: «Με την παραπάνω απόφαση προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΔΑΚΙ ΑΕ, αφού ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, παραλιών και των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας με τη συμμετοχή ιδιωτών και με δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με το κόστος της αποκομιδής που εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα πλέον ύψη και το οποίο θα μεταφερθεί μέσω των ανταποδοτικών τελών στις πλάτες του λαού, παρέχοντας σκανδαλώδη προνόμια στον εργολάβο και με δυσμενείς συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον».

Τέλος, απαιτεί αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία, την ποιότητα ζωής, το εισόδημα του λαού και στην προστασία του περιβάλλοντος και καταλήγει: «Υπάρχουν σήμερα επιστημονικές δυνατότητες μέσα από τη Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το εμπόδιο όμως για αυτήν τη διαχείριση είναι τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι ο βασικός νόμος στο άδικο σύστημά τους. Και αυτό είναι στο χέρι του λαού να το ανατρέψει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...