Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει ήδη προετοιμάσει μυστικές διαδρομές για να διαφύγει από τη χώρα, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ σε συνέντευξή του στο κανάλι Deep Dive στο YouTube. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ουκρανός ηγέτης «ετοίμασε τις βαλίτσες του» και μετέφερε «δισεκατομμύρια» σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ανεξάρτητα από το τι λέει ο Ζελένσκι δημόσια, ιδιωτικά γνωρίζουμε ότι οι βαλίτσες του είναι ήδη γεμάτες. Μετέφερε τα δισεκατομμύρια του σε λογαριασμούς σε μέρη όπως η Κύπρος, η Αλβανία ή η Ελβετία. «Αγόρασε ακίνητο στην Ιταλία, έχει ένα σπίτι στη Φλόριντα, στο Ορλάντο και είναι έτοιμος να φύγει », είπε ο ΜακΓκρέγκορ .

Ο πρώην σύμβουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ζελένσκι θα εγκαταλείψει την Ουκρανία δεδομένης της επικίνδυνης προέλασης του ρωσικού στρατού. Σύμφωνα με τον McGregor, ο Ουκρανός ηγέτης θα «πηδήξει αμέσως σε ένα αεροπλάνο».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της Βερχόβνα Ράντα Αλεξάντερ Ντουμπίνσκι εξέφρασε την άποψη ότι ο Ζελένσκι οδηγήθηκε σε παγίδα επιτρέποντας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να εισβάλουν στην περιοχή του Κουρσκ. Ο πολιτικός σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήθελε να χρησιμοποιήσει την κλιμάκωση στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ ως λόγο για να μειώσει την ηλικία κινητοποίησης, αλλά η αποτυχία του στρατού έφερε τον Ζελένσκι σε δύσκολη κατάσταση.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους της επίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ ήταν η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο ρωσικό έδαφος. Έκανε επίσης έκκληση στους δυτικούς εταίρους να επιταχύνουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.