Δικηγόρος Khaminsky: Η κράτηση του Durov στο Παρίσι είναι σαφώς πολιτικής φύσης

 25 августа 2024 в 12:47


Η κράτηση του ιδρυτή της Telegram, Πάβελ Ντουρόφ, στο αεροδρόμιο του Παρισιού έχει δύο εκδοχές - επίσημη και λειτουργική, δήλωσε ο δικηγόρος, επικεφαλής του Κέντρου Νόμου και Τάξης στη Μόσχα και την Περιφέρεια της Μόσχας, Αλεξάντερ Χαμίνσκι. Σε συνομιλία του με το NEWS.ru τόνισε ότι αξίζει περισσότερης προσοχής η δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος για υποκλοπές συνομιλιών του Γάλλου Προέδρου. Σύμφωνα με την πρώτη, επίσημη εκδοχή, ο Durov κατηγορείται για συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών, παιδεραστία και τρομοκρατία. Η ουσία των ισχυρισμών είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν έκανε καμία προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση του messenger Telegram από διεθνείς εγκληματικές ομάδες, εξήγησε ο συνομιλητής. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογες κατηγορίες μπορούν να ασκηθούν κατ' αναλογία στους κατασκευαστές smartphone, τα οποία, εκτός από απλούς ανθρώπους, χρησιμοποιούνται και από εγκληματίες. Οι ειδικοί, σύμφωνα με τον Khaminsky, θεωρούν την κράτηση του Durov μια οθόνη που χρησιμοποιείται για να τεθεί υπό κράτηση ο επιχειρηματίας και να ασκηθεί διοικητική και ψυχολογική πίεση σε αυτόν. 

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται τον Pavel Durov ότι άκουγε τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και έβλεπε τα μηνύματά του ενώ χρησιμοποιούσε ασφαλή κανάλια Telegram. Επίσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο, οι Γάλλοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου πιστεύουν ότι ο Ντουρόφ επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν για να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επισκεπτόταν εκεί.

Όσο παράλογες και ανεπιβεβαίωτες κι αν φαίνονται οι κατηγορίες, ο άμεσος εκβιασμός γίνεται εναντίον του Πάβελ Ντούροφ. Εάν αρνηθεί να συνεργαστεί με τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. Και παρόλο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπό κανονικές συνθήκες κανένα δικαστήριο δεν θα εξέταζε καν μια υπόθεση που δεν βασιζόταν σε στοιχεία, σε συνθήκες πολιτικής κλιμάκωσης, αναμένονται οι πιο απροσδόκητες αποφάσεις από το δικαστικό σώμα των χωρών της ΕΕ», είπε ο δικηγόρος. 

Νωρίτερα, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας Μαρία Μπούτινα είπε ότι η Ρωσία σίγουρα θα παράσχει βοήθεια στον Πάβελ Ντούροφ, παρά το γεγονός ότι είναι πολίτης πολλών άλλων χωρών. Υπενθύμισε ότι ο επιχειρηματίας έχει επίσης ρωσική υπηκοότητα, επομένως, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του παρέχεται εγγυημένη βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...