Γερμανικά τανκ στο Kursk ύστερα από 81 χρόνια - Οι Ρώσοι τους διαλύουν, σκόνη τα Marder, καταστράφηκαν 102 τεθωρακισμένα

 Νεκροί τουλάχιστον 945 Ουκρανοί στρατιώτες - Συνεχίζονται οι μάχες στο ρωσικό έδαφος

Ύστερα από 81 χρόνια, γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα … πάτησαν και πάλι στο έδαφος του Kursk, αυτήν την φορά στο πλαίσιο της ουκρανικής εισβολής που όμως σε τίποτα δεν θυμίζει τη σύγκρουση μεταξύ των Σοβιετικών δυνάμεων και των Ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων που διήρκεσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1943 και που έμεινε στην Ιστορία ως η πιο σκληρή μάχη τεθωρακισμένων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου.


Το μόνο κοινό στοιχείο… αυτών των μαχών είναι η χρήση γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων και η ικανότητα των Ρώσων να τα διαλύουν.
22222222222.jpg
Η ουκρανική εισβολή

Η Ουκρανία εξαπέλυσε στις αρχές της εβδομάδας μια αιφνιδιαστική εισβολή στη ρωσική επαρχία του Kursk.
Με μια δύναμη τουλάχιστον 1.000 στρατιωτών συνοδευόμενη από δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, η Ουκρανία επιχείρησε και κατάφερε να διεισδύσει στο ρωσικό έδαφος.
Αν και υπάρχουν διάφορα σενάρια για το ποια ήταν η τελική στόχευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων – καθώς ακόμα και η Δύση έκανε λόγο για μια κίνηση άνευ ουσίας – το Κίεβο αυτό που κατάφερε αν μη τι άλλο, ήταν να αιφνιδιάσει τους Ρώσους.
Ήδη άλλωστε αναφέρεται πως οι Ουκρανοί κατάφεραν να διεισδύσουν ακόμα και 10 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Ρωσίας (αναφορές από στρατιωτικούς bloggers έκαναν λόγο για προέλαση έως και 30 χιλιομέτρων), ότι κατέλαβαν ρωσικά χωριά, ότι αιχμαλώτισαν Ρώσους στρατιώτες καθώς και ότι για πρώτη φορά ένα αναγνωριστικό ουκρανικό drone κατάφερε να καταρρίψει ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi -28.

Πνίγηκε στο αίμα

Όλα αυτά βέβαια, πριν οι ρωσικές δυνάμεις τους εξουδετερώσουν και ανακόψουν την περαιτέρω διείσδυση τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ουκρανική εισβολή άρχισε τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου, ενώ σήμερα Παρασκευή 9 Αυγούστου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αν και έχει αποτραπεί η περαιτέρω διείσδυση των Ουκρανών, είναι ακόμα σε εξέλιξη μάχες.
Η εισβολή των Ουκρανών πνίγηκε στο αίμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί μετρούν 945 νεκρούς στρατιώτες και τουλάχιστον 102 κατεστραμμένα τεθωρακισμένα, ανάμεσα τους 12 τανκ και 17 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, οι Ουκρανοί έχασαν πάνω από 280 στρατιώτες και 27 τεθωρακισμένα οχήματα, ανάμεσα τους και 4 τανκ.

Σκόνη... και πάλι τα γερμανικά τεθωρακισμένα

Αυτό πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση – κυρίως σε συμβολικό επίπεδο – είναι η επανεμφάνιση γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στο Kursk ύστερα από τις σκληρές μάχες πριν από 81 χρόνια.
Στρατιωτικοί bloggers ανέβασαν στο Χ εικόνες που δείχνουν τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder να κινούνται στο ρωσικό έδαφος του Kursk.
Κάποιοι αναλυτές εκθείασαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, αναφέροντας πως παραμένει ένα από τα καλύτερα IFV παγκοσμίως χάρη στο συνδυασμό ταχύτητας, προστασίας, ισχύος πυρός και χωρητικότητας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως αυτό το όχημα πεζικού μπορεί να φτάσει ταχύτητες 65 χλμ/ώρα μεταφέροντας 6 στρατιώτες και 3 μέλη πληρώματος.
Πάντως και παρά την αξιοπιστία τους, πολλά Marder – όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Χ – έγιναν σκόνη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Θα ακολουθήσουν και Leopard;

Υπενθυμίζεται πως τα Marder είχαν αναπτυχθεί και κατά την καλοκαιρινή επίθεση των Ουκρανών το 2023, η οποία αποδείχθηκε απολύτως αποτυχημένη.
Οι Ρώσοι κατάφεραν να καταστρέψουν και να «αιχμαλωτίσουν» αυτά τα οχήματα, εκ των οποίων κάποια τα παρουσίασαν ως πολεμικά τρόπαια σε έκθεση στη Μόσχα.
Επιπλέον, η ανάπτυξη του Marder στο Kursk έχει προκαλέσει εικασίες ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άρματα μάχης Leopard-1 και Leopard-2.

Η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην Ιστορία

H μάχη του Kursk έγινε το καλοκαίρι του 1943 ανάμεσα σε σοβιετικές και ναζιστικές δυνάμεις και έληξε με νίκη των Σοβιετικών.
Έμεινε στην Ιστορία ως η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην ιστορία όλων των πολέμων.
Συγκεκριμένα, η Μάχη του Kursk έλαβε χώρα μεταξύ 5 Ιουλίου και 23 Αυγούστου 1943.
44322222.jpg
Η μάχη χωρίζεται σε δύο φάσεις: στη γερμανική επίθεση (5-17 Ιουλίου) και στη σοβιετική αντεπίθεση (12 Ιουλίου-23 Αυγούστου).
Η γερμανική επίθεση διεξήχθη βάσει του σχεδίου της Επιχείρησης «Ακρόπολη», σύμφωνα με την οποία, μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης και στρατιωτών της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο» και της Ομάδας Στρατιών «Νότος» επιτέθηκαν από τα βόρεια και τα νότια της πόλης αντίστοιχα.
Εκτιμάται ότι περίπου 900.000 Γερμανοί στρατιώτες με 50 μεραρχίες με 2.700 άρματα μάχης συμμετείχαν στην επίθεση.
Ωστόσο, οι Σοβιετικοί, με 1,3 εκατομμύρια στρατιώτες και 3.600 άρματα μάχης είχαν προβλέψει σωστά τη γερμανική επίθεση με τους Γερμανούς να πέφτουν σε ναρκοπέδια και σε αντιαρματικές οχυρώσεις.
Οι Σοβιετικοί κατάφεραν να σταματήσουν την επίθεση των Γερμανών και πέρασαν στην αντεπίθεση, η οποία διήρκησε έως τις 23 Αυγούστου.
444444.jpg
Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, στα βόρεια, ο Κόκκινος Στρατός απελεύθερωσε το Ariol και το Belgorod, ενώ στα νότια, απελεύθερωσε το Kharkiv.
Η επιτυχία της σοβιετικής αντεπίθεσης είχε ως αποτέλεσμα τη λήξη των γερμανικών επιθέσεων στο Ανατολικό Μέτωπο και την απόκτηση από τους Σοβιετικούς της υπεροχής σε όλες τις κατευθύνσεις του γερμανοσοβιετικού μετώπου.
Εκτιμάται ότι στη μάχη του Kursk συμμετείχαν περίπου 6.000 τανκς, 2 εκατομμύρια στρατιώτες και 4.000 αεροσκάφη.
Η μάχη του Kursk ήταν η πιο αιματοβαμμένη αλλά και η πιο δαπανηρή μάχη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Εκτιμάται ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...