ΜΜΕ: Το Κίεβο ενδέχεται να λάβει πυραύλους JASSM μεγάλου βεληνεκούς το φθινόπωρο

 ΜΟΣΧΑ, 9 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti, David Narmania. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στο καθεστώς του Κιέβου. Σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται να εμφανιστούν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες. 

Σχετικά με το τι είναι ικανό αυτό το όπλο και πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μάχης είναι στο υλικό του RIA Novosti. 

Η Ουάσιγκτον διστάζει Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο συζητούν τώρα λεπτομέρειες για τις μελλοντικές παραδόσεις.

«Η συμπερίληψη των κοινών πυραύλων αέρος-εδάφους Standoff (JASSM) στο πακέτο όπλων αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο, ανέφεραν τρεις πηγές, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση», σημειώνει το Reuters. 

Επιπλέον, ένας από τους συνομιλητές του πρακτορείου πρόσθεσε ότι τώρα γίνονται προσπάθειες προσαρμογής αυτών των όπλων για εκτόξευση από «μη δυτικά αεροσκάφη», καθώς ο στόλος F-16 των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ακόμη περιορισμένος. Όπως σημειώνει το Reuters, μπορεί να μιλάμε για τα MiG-29, Su-24 και Su-27 που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.


Το Πεντάγωνο, ανταποκρινόμενο σε αίτημα του RIA Novosti που ζητούσε να σχολιάσει αυτή τη δημοσίευση, απάντησε με υπεκφυγές. «Δεν έχω δει τίποτα που να δείχνει αλλαγή σε οποιαδήποτε πολιτική», σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατιωτικού τμήματος, αναφερόμενος στην απαγόρευση της Ουάσιγκτον στο Κίεβο να επιτεθεί βαθιά σε ρωσικό έδαφος. Αλλά στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα εκφράστηκαν πιο ξεκάθαρα. 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Χαίρομαι που πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έδωσαν αυτή την ευκαιρία και εκείνες που εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς τις έχουν χαλαρώσει», είπε. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, σχολιάζοντας τις φήμες για μεταφορά αυτών των τύπων όπλων στο Κίεβο, τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις με Ουκρανούς εταίρους. 

Στη Μόσχα, αυτές οι πληροφορίες δεν αγνοήθηκαν. Δεν θα εκπλαγώ με τίποτα Οι Αμερικανοί έχουν ήδη περάσει το κατώφλι που έχουν ορίσει για τον εαυτό τους αστείο για τις κόκκινες γραμμές μας καταλαβαίνουν πολύ καλά πού περνούν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Νέο επίπεδο απειλών Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει παρόλα αυτά να κάνει αυτό το βήμα, τότε το JASSM δεν θα είναι ο πρώτος πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που μεταφέρεται στο Κίεβο από τη Δύση. 

Τον Μάιο του περασμένου έτους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν αεροσκάφη γαλλο-βρετανικής κατασκευής Storm Shadow / SCALP. Η αυτονομία τους φτάνει τα 250 χιλιόμετρα σε εκδόσεις εξαγωγής και έως τα 560 χιλιόμετρα σε εκδόσεις με εκτεταμένη αυτονομία.


Επιπλέον, πέρυσι η Ουάσιγκτον έστειλε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πυραύλους ATACMS με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Για την εκτόξευσή τους χρησιμοποιούνται τα επίγεια συστήματα M142 HIMARS και M270 MLRS. Ωστόσο, η μετάδοση του JASSM θα ήταν μια απειλή σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επίπεδο. Υπάρχουν τρεις εκδόσεις του πυραύλου. Το πρώτο, AGM158A, αναπτύχθηκε από το 1995 και τέθηκε σε υπηρεσία με τα αμερικανικά στρατεύματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει τα 370 χιλιόμετρα. Δηλαδή, το Voronezh, το Rostov-on-Don και ακόμη και η περιοχή του Καλίνινγκραντ θα βρίσκονται στην πληγείσα περιοχή. Η ενημερωμένη έκδοση με το γράμμα Β φαίνεται ακόμα πιο τρομερή Σύμφωνα με την Lockheed Martin, η οποία ανέπτυξε αυτή την έκδοση, είναι ικανή να χτυπήσει στόχους σε απόσταση άνω των 900 χιλιομέτρων. Αν μεταφερθεί στο Κίεβο, τα ουκρανικά αεροπλάνα θα μπορούν να φτάσουν στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, ακόμη και στο Αστραχάν. 

Η τρίτη - αντιπλοϊκή - έκδοση του AGM-158C LRASM τέθηκε σε υπηρεσία το 2018. Βασικό πλεονέκτημα Το JASSM θεωρείται λιγότερο ευάλωτο στην αεράμυνα από το Storm Shadow / SCALP. Το μήκος ενός πυρομαχικού είναι περίπου τέσσερα μέτρα. Η μάζα της υψηλής εκρηκτικής κεφαλής κατακερματισμού είναι περίπου 450 κιλά, όπως και τα ανάλογα της. Ένα μαχητικό F-16 φέρει δύο τέτοιους πυραύλους. Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνει το The War Zone, το βασικό πλεονέκτημα του JASSM για την Ουκρανία δεν είναι η υπεροχή τους έναντι των εναλλακτικών, αλλά ο αριθμός αυτών των πυραύλων. Η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν συνολικά όχι περισσότερες από μιάμιση χιλιάδες μονάδες Storm Shadow / SCALP. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου δύο χιλιάδες διαφορετικές εκδόσεις AGM-158. Ταυτόχρονα, η Lockheed Martin είναι σε θέση να παράγει περίπου 500 τέτοια πυρομαχικά ετησίως και εργάζεται για να αυξήσει την παραγωγή τους στα χίλια.


Παρά τα μεγάλα αποθέματα, είναι γνωστές μόνο δύο περιπτώσεις μαχητικής χρήσης JASSM. Το ντεμπούτο τους ήταν ένα χτύπημα σε συριακό έδαφος τον Απρίλιο του 2018, μετά το οποίο χρησιμοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 στην επιχείρηση Kayla Muller, κατά την οποία ο ηγέτης του ISIS* Abu Bakr al-Baghdadi εξοντώθηκε. Ωστόσο, εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει παρόλα αυτά να μεταφέρει το AGM-158 στο Κίεβο, τότε για πρώτη φορά αυτοί οι πύραυλοι θα πρέπει να λειτουργήσουν υπό το όπλο ισχυρών και πολυάριθμων συστημάτων αεράμυνας. Όπως έχει δείξει η πρακτική, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων καταστροφής HIMARS και Storm Shadow / SCALP, τα ρωσικά στρατεύματα είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε νέες απειλές. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το όπλο δεν θα μπορέσει να αλλάξει ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης. * Απαγορεύεται η τρομοκρατική ομάδα στη Ρωσία.

.
Американская высокомобильная ракетно-артиллерийская система оперативно-тактического назначения HIMARS - РИА Новости, 1920, 06.09.2024
"Вынуждены рисковать". Кто лишил ВСУ главного козыря

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...