Διεθνη Ουκρανία: Προετοιμάζουν το δημοψήφισμα για το Ντονέτσκ οι αυτονομιστές

Το δημοψήφισμα της Κυριακής για την απόσχιση της περιοχής του Ντονέτσκ από την Ουκρανία προετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ενώ την ίδια ώρα οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στη Μαριούπολη.

 Oι φιλορώσοι προετοιμάζουν δημοψήφισμα για το Ντονέτσκ, ωστόσο ο Πούτιν τους «άδειασε», καθώς σε αίτημα του, τους ζητά να το αναβάλουν
Στη Μαριούπολη, επικράτησε χάος την Παρασκευή, όταν περίπου 60 άτομα οπλισμένα με αυτόματα όπλα επιτέθηκαν στην έδρα της τοπικής Αστυνομίας. Στη σφοδρή σύγκρουση που ακολούθησε, σκοτώθηκαν 20 από τους επιτιθέμενους και ένας αστυνομικός, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ.
Ωστόσο, αν και οι φιλορώσοι αυτονομιστές προετοιμάζουν το δημοψήφισμα για το Ντονέτσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους «άδειασε», καθώς σε αίτημα του, ο ρώσος πρόεδρος τους ζητά να το αναβάλουν. Την ίδια στιγμή, το Κίεβο και η Δύση είναι εξοργισμένοι από την εμφάνιση του Ρώσου προέδρου στην Κριμαία για πρώτη φορά μετά την de facto προσάρτηση της στη Ρωσία, για την επέτειο της νίκης της ΕΣΣΔ επί της Ρωσίας.
Στον αντίποδα, οι εορτασμοί στην Ουκρανία ήταν περιορισμένης έκτασης. Στο Κίεβο οργανώθηκε μια μικρή εκδήλωση σε ένα πάρκο, με τον Αρσένι Γιατσένιουκ να δηλώνει πως η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την ανατολική Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Τζον Κέρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στις ουκρανικές αρχές ώστε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Την Πέμπτη πάντως το Κίεβο είχε επαναλάβει ότι δεν προτίθεται, σε καμία περίπτωση, να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ρωσόφωνες επαρχίες.
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα καταφθάνει στο Κίεβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ενώ την ίδια ημέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ρωσία και η Ουκρανία θα έχουν μια νέα συνάντηση, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για το θέμα του ανεφοδιασμού της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο.
Μέρκελ και Ολάντ: Παράνομα τα δημοψηφίσματα
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι τα δημοψηφίσματα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην ανατολική Ουκρανία είναι «παράνομα"» και προειδοποίησαν τη Ρωσία για «συνέπειες» αν δεν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου.
«Τα δημοψηφίσματα που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας είναι παράνομα», ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους από την πόλη Στράλσουντ της Γερμανίας.
Οι προεδρικές εκλογές όμως, τόνισαν Μέρκελ και Ολάντ, είναι «υψίστης σημασίας».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...