Αλβανικό «ευχαριστώ» για την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων -«Είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα

Ο Έλληνας Πρόεδρος έθεσε στον Αλβανό ομόλογό του το ζήτημα του προσδιορισμού ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών Το ζήτημα του προσδιορισμού ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρά τη σχετική απόφαση του αλβανικού Κοινοβουλίου, έθεσε ο Κάρολος Παπούλιας στον κ. Μπουτζάρ Νισάνι.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρόεδρο, ο κ. Παπούλιας βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι «έχει ωριμάσει ο χρόνος επίλυσης υπαρχόντων διμερών εκκρεμών θεμάτων και ιδιαίτερα του θέματος  της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας  και των θαλασσίων υδάτων, για το οποίο έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, σύμφωνα άλλωστε και με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η εν λόγω συμφωνία, θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας και εξακολουθεί να υφίσταται ως «αγκάθι» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αλβανού προέδρου, προκειμένου να ευχαριστήσει τον κ. Παπούλια «για τη στήριξη του ιδίου και της ελληνικής κυβέρνησης  για την απόφαση χορήγησης στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας».


Υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία

«Είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί» τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα σχολιάζοντας τη χορήγηση στην Αλβανία καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας

Το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε επιβεβαίωσε πρώτος την είδηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν ομόφωνα να εγκρίνουν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι "οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας αναγνωρίζονται και ενθαρρύνεται η χώρα να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση".

Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία, χώρες που πρότειναν να αναβληθεί η χορήγηση του καθεστώτος το περασμένο Δεκέμβριο, ψήφισαν υπέρ.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα σε ανάρτησή του στο Twitter γράφει: «Μόλις μίλησα με τον Στέφαν Φούλε, και είμαι υπερήφανος για ό,τι καταφέραμε όλοι μαζί... Ευχαριστώ, και την ευγνωμοσύνη μου σε όλους σας", γράφει ο κ. Ράμα που δημοσιεύει μια φωτογραφία από τις αντικομμουνιστικές διαδηλώσεις του '90.





πηγη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...