Μόσχα: Το Πεντάγωνο επεξεργάζεται «σενάρια» στα ρωσικά σύνορα

Την έκπληξη αλλά και τον προβληματισμό του για την πρόσφατη δήλωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ πως οι ΗΠΑ «πρέπει να ασχοληθούν (deal) με μια αναθεωρητική Ρωσία, με τον σύγχρονο και ικανό στρατό της, στο κατώφλι του NATO», εξέφρασε ο ρώσος ομόλογό του Σεργκέι Σοΐγκου.

Βολές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες κατηγόρησε πως επεξεργάζονται στρατιωτικά «σενάρια» κοντά στα σύνορα της Ρωσίας εξαπέλυσε την Πέμπτη ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγκου, τονίζοντας πως η Μόσχα είναι πολύ προβληματισμένη από τη στάση της Ουάσιγκτον.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο κ. Σοΐγκου δήλωσε έκπληκτος από την πρόσφατη ομιλία του αμερικανού ομολόγου του Τσακ Χέιγκελ, όπου ο κ. Χέιγκελ δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις «πρέπει να ασχοληθούν (deal) με μια αναθεωρητική Ρωσία, με τον σύγχρονο και ικανό στρατό της, στο κατώφλι του NATO».

«Η θέση του Τσακ Χέιγκελ, πως είναι απαραίτητο ο αμερικανικός στρατός να ‘ασχοληθεί’ [...] με τις ρωσικές δυνάμεις στο κατώφλι του NATO προκαλεί σοβαρή ανησυχία», σχολίασε ο κ. Σοΐγκου, σύμφωνα με το Interfax.

«Αυτό μαρτυρά το γεγονός πως το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σενάρια για επιχειρήσεις στα σύνορα» της Ρωσίας, συμπλήρωσε.

Δεν αποσαφήνισε τι πιστεύει πως ενέχει ο σχεδιασμός των ΗΠΑ.

Προσέθεσε πάντως πως απαιτείται «αμερόληπτος διάλογος» με τα Δυτικά κράτη πάνω σε όλες τις πτυχές των σχέσεών τους, αντί «να αυξάνεται η ένταση».

Υπενθυμίζεται πως κατά τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έχουν στείλει επιπλέον δυνάμεις σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για συμμετοχή σε ασκήσεις και γυμνάσια, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το NATO έχει εντάξεις στους κόλπους του αρκετές πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, κίνηση που η Μόσχα αντιλαμβάνεται ως απειλή για τα συμφέροντά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...