..
Οι μήνες πέρασαν και η Αμερική μπήκε στον πόλεμο. Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν να φτάνουν στην Αγγλία, οι διοικητές αποφάσισαν να ενσωματώσουν τα «Eagle Squadrons» στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Ο Στηβ ξεκίνησε πάλι να ανησυχεί πως το ταξίδι του στους αιθέρες της Ευρώπης θα τελείωνε πρόωρα.
Και σαν να μην έφτανε το πρόβλημα της υπηκοότητας, το οποίο τον εμπόδιζε νομικά να μετατεθεί στον αμερικανικό στρατό, εκπρόσωποι της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο ξεκίνησαν να τηλεφωνούν από το Κάιρο και να απαιτούν την άμεση μεταφορά του στις ελληνικές δυνάμεις. Ο Στηβ αισθάνθηκε πως οι μέρες του στο Λονδίνο ήταν μετρημένες και έσπευσε να ζητήσει την βοήθεια του φίλου του Τσέσλεϊ Πίτερσον, ο οποίος ήταν διοικητής του τρίτου σμήνους από τα «Eagle Squadrons».
...Οι μήνες πέρασαν και η Αμερική μπήκε στον πόλεμο. Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν να φτάνουν στην Αγγλία, οι διοικητές αποφάσισαν να ενσωματώσουν τα «Eagle Squadrons» στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Ο Στηβ ξεκίνησε πάλι να ανησυχεί πως το ταξίδι του στους αιθέρες της Ευρώπης θα τελείωνε πρόωρα.
Και σαν να μην έφτανε το πρόβλημα της υπηκοότητας, το οποίο τον εμπόδιζε νομικά να μετατεθεί στον αμερικανικό στρατό, εκπρόσωποι της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο ξεκίνησαν να τηλεφωνούν από το Κάιρο και να απαιτούν την άμεση μεταφορά του στις ελληνικές δυνάμεις. Ο Στηβ αισθάνθηκε πως οι μέρες του στο Λονδίνο ήταν μετρημένες και έσπευσε να ζητήσει την βοήθεια του φίλου του Τσέσλεϊ Πίτερσον, ο οποίος ήταν διοικητής του τρίτου σμήνους από τα «Eagle Squadrons».
Με την παρέμβαση του Πίτερσον το πρόβλημα της υπηκοότητας
παρακάμφθηκε και η μεταφορά του Πισάνου εγκρίθηκε. Μπορεί να του
φαινόταν απίστευτο, αλλά τα είχε καταφέρει. Ήταν πλέον ένας υποσμηναγός
της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Πολύ
σύντομα η διοίκηση αποφάσισε να απονείμει την υπηκοότητα και στους έξι
μη αμερικανούς που υπηρέτησαν στα «Eagle Squadrons». Στην τελετή που
πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1942 στην πρεσβεία στο Λονδίνο, ο Στηβ
προχώρησε δύο βήματα μπροστά και σήκωσε πρώτος το χέρι του,
εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια καινούργια σελίδα στην αμερικανική
ιστορία.Συνέχισε να παίρνει μέρος σε ριψοκίνδυνες αποστολές συνοδείας βομβαρδιστικών σε όλη την βορειοδυτική Ευρώπη. Μια από αυτές τις αποστολές τον οδήγησε πάνω από το Μπορντό.
Ενώ δεν είχε πιστεύσει ακόμα πως είναι ζωντανός, ο Στηβ κοίταξε γύρω του. Δεν άργησε να συνειδητοποιήσει τον άμεσο κίνδυνο. Δεν ήταν μόνο ότι βρισκόταν σε εχθρικό έδαφος, αλλά στεκόταν διπλά σε ένα πολεμικό αεροσκάφος στην μέση του πουθενά. Έβγαλε αμέσως το φουλάρι που φορούσε και προσπάθησε να το ανάψει χρησιμοποιώντας σπίρτα για να βάλει φωτιά στην μηχανή του αεροπλάνου. Πάνω στην βιασύνη του και την ένταση της στιγμής του φάνηκε πως άκουσε πυροβολισμούς. Γύρισε και είδε δυο γερμανούς στρατιώτες να τον πλησιάζουν από μακριά με τα όπλα τους.
Στην αρχή νόμιζε πως θέλουν να τον τρομάξουν. Δεν του πήρε πάνω από μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβει ότι στην πραγματικότητα προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν.
Ενώ οι σφαίρες πέρασαν ξηστά πάνω από το καπέλο του και χτύπησαν την ουρά του πεσμένου αεροσκάφους, ο Στηβ πέταξε ότι κρατούσε και άρχισε να τρέχει προς το δάσος για να σώσει την ζωή του. Οι Γερμανοί όμως τον πήραν στο κυνήγι. Στα λίγα δευτερόλεπτα που χρειάστηκε για να διασχίσει το λιβάδι το μόνο που άκουγε ήταν η βαρεία αναπνοή του και ο ήχος των σφαιρών που έπεφταν στο έδαφος.
Όταν κατάφερε επιτέλους να τους ξεφύγει είχε χαθεί. Έκανε αρκετούς
κύκλους μέσα στο δάσος και τελικά κατάφερε να βγει σε ένα ξέφωτο. Από
μακριά μπορούσε να δει το πεσμένο αεροπλάνο. Πήδηξε ένα ξύλινο φράχτη
και ξεκίνησε να διασχίζει τον χωματόδρομο όταν ξαφνικά είδε αφημένη την
μοτοσυκλέτα των δύο γερμανών στρατιωτών. Για μια στιγμή του πέρασε από
το μυαλό να την πάρει και να εξαφανιστεί. Δεν το τόλμησε. Ξεκίνησε να
τρέχει ακόμα περισσότερο και χάθηκε μέσα στην γαλλική εξοχή.
Τις επόμενες πέντε
μέρες τις πέρασε περιπλανώμενος στην γαλλική ενδοχώρα. Τον πονούσε ο
ώμος του, ενώ έτρωγε για φαγητό ότι μπορούσε να συλλέξει από το έδαφος
και έβρισκε νερό στα διάφορα ρυάκια του δάσους. Κοιμόταν όπου έβρισκε.
Το τελευταίο βράδυ το πέρασε κρυμμένος κάτω από μια γέφυρα πριν
καταφέρει το επόμενο πρωί να εντοπίσει μέλη της γαλλικής αντίστασης και
να ζητήσει βοήθεια.Στην αρχή οι γάλλοι αγρότες που τον πλησίασαν ήταν ιδιαίτερα διστακτικοί. «Άγγλος» τον ρώτησαν. «Όχι, αμερικάνος», αποκρίθηκε ο Στηβ. «Ώστε είσαι ο ιπτάμενος έλληνας, το Λονδίνο μας ενημέρωσε», απάντησαν αγκαλιάζοντας τον.
Του έβγαλαν ψεύτικα χαρτιά και τον φυγάδευσαν στο Παρίσι. Εκεί τον φιλοξένησε προσωρινά μια οικογένεια σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλους άγγλους πιλότους. Πάνω σε ένα μεταμεσονύχτιο γλέντι ένας από τους πιλότους, Σκoτ τον έλεγαν, ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να τραγούδα, γεγονός που παραλίγο να αποδειχτεί μοιραίο λάθος.
Μέσα σε λίγα λεπτά η Γκεστάπο βρισκόταν στο κατώφλι της πόρτας τους. Ο πανικόβλητος ιδιοκτήτης τους ζήτησε να βγουν από το μπαλκόνι. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Ακροβατώντας πάνω από μεγάλο υψόμετρο, ο Στηβ και η παρέα του ξεκίνησαν να πηδούν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι διασχίζοντας με αυτό τον τρόπο τα στενά σοκάκια του Παρισιού μέχρι που τελικά κατάφεραν να ξεφύγουν.
Το υπόλοιπο μέρος της παραμονής του στο Παρίσι, ο Στηβ το πέρασε αφοσιωμένος στην γαλλική αντίσταση. Έγινε μέλος μιας μυστικής οργάνωσης που κάθε βράδυ έβγαινε στους δρόμους για να σαμποτάρει γερμανικούς στόχους. Ο Στηβ δεν σταμάτησε να δουλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή. Ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις κατευθύνονταν προς το Παρίσι για να το ελευθερώσουν, ο Στηβ ήταν ένας από τους λίγους που δούλευαν για την απασφάλιση των γερμανικών εκρηκτικών που βρισκόταν πάνω στις γέφυρες, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή διέλευση των στρατευμάτων.
Για αυτή ακριβώς την συμβολή του τιμήθηκε σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας με το Παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μια τιμητική διάκριση η οποία απονέμεται σε πολίτες και στρατιωτικούς που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην χώρα.
Όπως θυμάται το «πανηγύρι» που ακολούθησε την άφιξη των αμερικανών στο Παρίσι δεν είχε προηγούμενο. Πολύ σύντομα ενώθηκε πάλι με το στράτευμα και γύρισε στο Λονδίνο. Εκεί προς μεγάλη του απογοήτευση πληροφορήθηκε πως δεν θα του επιτρεπόταν πλέον να ξαναπετάξει σε αποστολές εξαιτίας της συμμετοχής του στην γαλλική αντίσταση. Ήταν ένα προκαθορισμένο μέτρο ασφαλείας που αποσκοπούσε στην προστασία των ίδιων των πιλότων. Σε περίπτωση που αιχμαλωτίζονταν υπήρχε ο κίνδυνος να βασανιστούν προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για το αντιστασιακό δίκτυο.
Συντελεστές
Ρεπορτάζ και βίντεο: Πέτρος ΚασφίκηςΠαραγωγή: Ζωή Λεουδάκη
Ιστοσελίδα και γραφικά: Stephen Mekosh
Φωτογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Μανής
Οι φωτογραφίες του Σπύρου Πισάνο προσφέρθηκαν από τον γιο του Jeffrey Pisanos.
πηγη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου