Μουσείο ηλεκτρικής κιθάρας κοντά στον αρκτικό κύκλο

Η σουηδική πόλη Ούμεο διαθέτει ένα από τα καλύτερα μουσεία με ηλεκτρικές κιθάρες στον κόσμο. Το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2014, χάρις στο ότι η πόλη είναι φέτος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Τα δίδυμα αδέλφια Ahden έχουν στην κατοχή τους την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή από ηλεκτρικές κιθάρες στον κόσμο:
500 κιθάρες ανεκτίμητης αξίας, ανάμεσά τους και μερικές πανάκριβες Fender και Gibson.
«Όταν αγοράσαμε το 1960 μια Les Paul Sunburst, είχαμε ήδη πάρει ένα μεγάλο δάνειο από την τράπεζα. Δεν μπορούσαμε να πάμε και να ξαναπάρουμε χρήματα. Γι’ αυτό πουλήσαμε όλη τη συλλογή που είχαμε μέχρι τότε από κιθάρες, για μία και μόνο κιθάρα. Και ξεκινήσαμε μετά από την αρχή» δήλωσε ο Σάμιουελ Άχντεν.
Όταν τα δύο αδέλφια ήταν δέκα χρονών εντυπωσιάστηκαν από Gibson ES 330 του Μπράιαν Τζόουνς. Στη συνέχεια ο Τζίμι Χέντριξ έγινε το είδωλό τους, όταν άκουσαν το «Purple Haze» σε μια Fender Stratocaster. Όταν μεγάλωσαν, έπαιξαν και οι δυο τους σε διάφορα συγκροτήματα. Η στιγμή που θυμούνται πάνω από όλα είναι όταν γνώρισαν στη Σουηδία τον τύπο που εισήγαγε κιθάρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αγόρασαν από αυτόν συνολικά 43 κιθάρες Gibson και Fender.
Π«ήραμε το αυτοκίνητο του πατέρα μας, μια μεγάλη Φορντ και διαλέξαμε 43 διαφορετικές κιθάρες Gibson και Fender. Δεν του δώσαμε χρήματα, δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο. Απλά δώσαμε τα χέρια. Όταν γυρίσαμε σπίτι, πουλήσαμε τις 38 και κρατήσαμε τις επτά πιο ακριβές. Αυτό συνέβαινε για 20 χρόνια» εξήγησε ο Σάμιουελ Άχντεν.
Τι τους λείπει από την μοναδική συλλογή τους; Μια Gibson Explorer του 1958. Υπάρχουν μόνο 22 τέτοιες ηλεκτρικές κιθάρες σε όλο τον κόσμο.
Δεν τίθεται θέμα τιμών και αξίας των μοναδικών εκθεμάτων, καθώς οι δίδυμοι δεν σκοπεύουν να πουλήσουν ούτε μια από αυτές. Ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του νεότευκτου μουσείου, μέχρι σήμερα, ήταν η πριγκίπισσα της Σουηδίας, αλλά και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Copyright © 2014 euronews
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...