Στροφή ΔΟΛ και Mega (!) υπέρ Τσίπρα

Αγωνιώδη στροφή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί το Mega διαπιστώνοντας -με βάση και τις δημοσκοπήσεις- ότι είναι το φαβορί για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Οι αλλαγές που ανακοίνωσαν οι μέτοχοί του (πάλαι ποτέ) «μεγάλου καναλιού» δεν οφείλονται μόνο στη συνεχιζόμενη πτώση των ποσοστών του.
Εχουν άμεση σχέση και με τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα είναι ραγδαίες μετά τις 25 Ιανουαρίου.

Δεν θεωρείται μάλιστα τυχαίο ότι ταυτόχρονα με το Mega εντυπωσιακή μεταστροφή πραγματοποίησε και ο ΔΟΛ του κ. Στ. Ψυχάρη μέσω της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο -ύστερα από μια μακρά περίοδο επιθέσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον κ. Τσίπρα προσωπικά- χθες τους επιφύλαξε έναν πρωτοσέλιδο διθύραμβο. «Η ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς» τιτλοφορείται το κύριο θέμα και στο σχετικό άρθρο που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Αντώνης Καρακούσης περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με διαφορά τουλάχιστον πέντε μονάδων!

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απολύτως προφητικό άρθρο της «δημοκρατίας», η οποία από τον Αύγουστο του 2012 είχε προβλέψει ότι μόλις η διαπλοκή εξασφαλίσει αυτά που θέλει από την ηγεσία της κεντροδεξιάς και τον κ. Σαμαρά, θα τους εγκαταλείψει...

Στο Mega η ανακοίνωση ότι επανέρχεται στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων η Ολγα Τρέμη συνδυάστηκε με τη φημολογία ότι ρόλο σχολιαστή -για να εξισορροπείται σε πρώτη φάση η παρουσία του Γ. Πρετεντέρη- αναλαμβάνει ο αρθρογράφος της «Αυγής» και μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Καρτερός. Αν και από την πλευρά του κ. Καρτερού λέγεται ότι δεν έχει δεχθεί καμία σχετική πρόταση και ότι ο ίδιος είναι αρνητικός σε κάτι τέτοιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι όντως υπήρξε αυτή η σκέψη από μεγαλομέτοχο του καναλιού. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι προσφέρθηκε να κάνει την «ενδιάμεσο» η κ. Τρέμη, η οποία γνωρίζεται με τον κ. Καρτερό από την περίοδο που εργάζονταν στον μεταπολιτευτικό «Ριζοσπάστη».

Η anchorwoman

Πάντως, και η επάνοδος της κ. Τρέμη δεν είναι άσχετη με την απόπειρα επαναπροσανατολισμού του Mega. Αν και στην προηγούμενη φάση η ankorwoman διέπρεψε με τη φιλομνημονιακή προσήλωσή της, τώρα φέρεται να δείχνει και αυτή την ανάλογη προσαρμοστικότητα. Γι' αυτό και αναμένεται να εμφανιστεί από σήμερα (μαζί με τον Ν. Ευαγγελάτο ως σχολιαστή), με διαφοροποιημένη γραμμή.

Πάντως, ενώ αρχικά η κυρία Τρέμη, εκτός από την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων, επρόκειτο να αναλάβει και θέση συμβούλου στον Ενημερωτικό Τομέα, η απόφαση αυτή άλλαξε ύστερα από την απειλή παραίτησης του Νίκου Στραβελάκη. Ο κ. Στραβελάκης δεν δέχτηκε να αναλάβει την επιστασία των πολιτικών θεμάτων -και ουσιαστικά τον πρώτο ρόλο στην ενημέρωση- η κυρία Τρέμη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των μετόχων του καναλιού. Μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας κρίσης, επικράτησαν οι όροι του κ. Στραβελάκη, ο οποίος αναλάμβάνει διυθυντής ειδήσεων. Η Μαρία Σαράφογλου, που παρουσίαζε μετά την καλοκαιρινή αποχώρηση της κυρίας Τρέμη το κεντρικό δελτίο, περιορίζεται πλέον στα Σαββατοκύριακα.

Αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι αν και πόσο η στροφή του Mega (όπως και του ΔΟΛ) θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Κουμουνδούρου. Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοικτό μέτωπο με το κανάλι, κατηγορώντας το για παιχνίδια χειραγώγησης της κοινής γνώμης και φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας. Αρκετές φορές οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν φτάσει στα άκρα, ενώ σταθερά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσε ότι, κερδίζοντας τις εκλογές, θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα τερματίσει την ασυδοσία των καναλαρχών...

Τα γύρισε και ο Στουρνάρας για την αυξημένη εκροή καταθέσεων

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και ενώ κάποιοι κύκλοι της άφηναν να διαρρεύσουν αυξανόμενες εκροές καταθέσεων εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες, ρίχνοντας νερό στον μύλο της κινδυνολογίας και προκαλώντας φόβο και πολλαπλασιασμό του φαινομένου, τώρα επιχειρεί να καθησυχάσει τους καταθέτες, βλέποντας ότι ενισχύεται η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΤτΕ τονίζει ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο» και διαψεύδει δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι μετά τις εκλογές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διακόψει την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων προς τις ελληνικές τράπεζες.
Πιο αναλυτικά, η ΤτΕ αναφέρει: «Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν σε εκροές καταθέσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο. Η Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο».


Παράλληλα, η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας επισημαίνει ότι: «Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την ΕΚΤ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ΕΚΤ έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της ΕΚΤ είχε επαναλάβει την πάγια θέση της ευρωτράπεζας ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης. Επιπλέον, η ΕΚΤ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ΤτΕ, ώστε, σε περίπτωση μαζικής φυγής καταθέσεων (bank run), οι ελληνικές τράπεζες να στηριχθούν μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...