Εδωσε ρεσιτάλ ηττοπάθειας ο Χαρδούβελης στη συνέντευξη στους «Financial Times»

Τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος προεξοφλεί την πρωτιά της Ν.Δ., έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τη χθεσινή συνέντευξή του στους «Financial Times», στην οποία εμφανίστηκε, αντίθετα, να θεωρεί σίγουρη την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Χαρδούβελης έκανε διπλή ζημιά στην κυβέρνηση με όσα δήλωσε, καθώς προχώρησε σε ανοιχτή ομολογία ήττας και επιπλέον μαρτύρησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή των επικείμενων υποχρεώσεων της χώρας.


«Χτυπώ καμπανάκι, γιατί υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας. Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα λεφτά δεν είναι εδώ» ήταν η αποκαλυπτική επισήμανση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επίσης παραδέχτηκε ότι στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του περασμένου Δεκεμβρίου «οι ξένες επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, επειδή θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός».

Η συνεργασία

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, ο κ. Χαρδούβελης συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και να συμφωνήσει νέα εξάμηνη (!) παράταση του Μνημονίου, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να δρομολογηθεί η ομαλή έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης. Είναι προφανές ότι ο υπουργός θεωρεί δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί νικητής στις κάλπες και θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Κινδυνολογία

Το δημοσίευμα των «Financial Times» εμφανίζει τον κ. Χαρδούβελη να δηλώνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ακριβώς αυτός είναι ο τίτλος της συνέντευξης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη, υποστήριζαν ότι πρόκειται για ερμηνεία της εφημερίδας που δεν ανταποκρίνεται στα λεγόμενα του υπουργού...


Πάντως, για άλλη μία φορά, ο κ. Χαρδούβελης επιδόθηκε στη συνέντευξη σε ισχυρές δόσεις κινδυνολογίας, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη λόγω «ατυχήματος» και ότι «αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου, αυτό θα σημαίνει "βρόμικη" έξοδο ("dirty" exit) από το πρόγραμμα διάσωσης... Θα μείνουμε μόνοι μας, χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη».


Επίσης, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο υπουργός ισχυρίζεται στους «Financial Times» ότι «δεν βλέπουμε ακόμα πρόβλημα με τον Προϋπολογισμό, αλλά μόνο με τις επενδύσεις, που "πάγωσαν" λόγω των εκλογών, μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2014, τα οποία δείχνουν τρύπα 3,9 δισ. ευρώ στα έσοδα στο σύνολο του έτους!

Κριστίν Λαγκάρντ: Θα τα... πούμε μετά τις εκλογές

Προκαλεί η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία με χθεσινές δηλώσεις της στην Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι το ΔΝΤ «ενδιαφέρεται πολύ» για το ανθρωπιστικό κόστος της παρέμβασής του στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι γι' αυτόν τον λόγο η μέση σύνταξη στη χώρα μας διαμορφώνεται στα επίπεδα της Γερμανίας, «μολονότι το ΑΕΠ και το κόστος ζωής δεν είναι τα ίδια».


«Οταν προτείνουμε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, λέμε πως κάτω από αυτά τα κατώτατα όρια δεν πρέπει να κάνεις αλλαγές» έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται η κυρία Λαγκάρντ, παρότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ πρωταγωνίστησαν στις πιέσεις για νέες περικοπές συντάξεων κατά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.
Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ ζήτησε ξανά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ενώ ερωτηθείσα για τις επικείμενες εκλογές είπε: «Περιμένουμε όλοι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αμέσως μετά και μόλις υπάρξει σταθερότητα, ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές».
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...