Τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των 25 εκ. ευρώ (vid)

Κλείδωσαν τα 35 προαπαιτούμενα – πακέτο με την συμφωνία, μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς στα αγκάθια των διαπραγματεύσεων.«Λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές οδεύει προς ψήφιση στην Βουλή:

Περιλαμβάνει ένα ευρύτατο πακέτο μέτρων. Το πακέτο αυτό πιάνει από το φορολογικό πεδίο, το ασφαλιστικό, το Δημόσιο ως και την δικαιοσύνη, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα για να ξεκλειδώσει δόση 25 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα:




Αλλάζουν οι 100 δόσεις με εξαίρεση των κακοπληρωτών – Καταργούνται τα προνόμια στο αγροτικό πετρέλαιο – Στα 1.500 ευρώ πάει το όριο για κατασχέσεις. Έρχεται πλήρης εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του 2010 – Ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα.
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Δεν θα πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρείες.
Προστατεύεται η κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς εως το τέλος του χρόνου. Αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με πλαφόν στην αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται στις 200.000 ευρώ.
Θα υπάρχει ξεχωριστή λύση για κάθε δανειολήπτη με την δημιουργία φορέα φερεγγυότητας.
Όλα τα όρια για ακατάσχετο στις καταθέσεις διαμορφώνονται στα 1.500 €.
Ειδική ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς θα οριστικοποιήσουν τον τρόπο σύστασης εταιρείας κόκκινων δανείων εντός του φθινοπώρου.
Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ.
Έτσι δεν υπάρχει, πια κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.
ΦΟΡΟΙ & 100 ΔΟΣΕΙΣ
Αρχίζει η αποστολή σημειωμάτων ΕΝΦΙΑ από τον Σεπτέμβριο.
Τριπλή θα είναι η αλλαγή στις 100 δόσεις: Αυξάνεται το επιτόκιο στο 5% απο 3% για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ , μειώνονται στο μισό οι δόσεις μόνο για τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ θα ελέγχεται ο οφειλέτης αν είναι συνεπής και στις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις.
Καταργούνται το φθηνό αγροτικό πετρέλαιο και οι εκπτώσεις στον ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016
ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Προωθείται η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2010 για βασική και αναλογική σύνταξη, οι προϋποθέσεις για καταβολή ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 και μια νέα αξιολόγηση των κοινωνικών δαπανών για ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
Αποφασίστηκε ο περιορισμός της μετενέργειας στις συλλογικές συμβάσεις απο 6 στους 3 μήνες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό.
Διαμορφώνεται λίστα με τις εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις.
Έως τον Οκτώβριο το περιθώριο για τους διαγωνισμούς ΟΛΠ & ΟΛΘ, και χωρίς αλλαγές να προχωρήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα ενταχθούν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν θα πηγαίνουν προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ.
Απελευθερώνεται σταδιακά η αγορά φυσικού αερίου έως το 2018. Διαχωρισμός του κλάδου διανομής αερίου (δίκτυα διανομής) από τις εταιρείες προμήθειας, καθώς και σταδιακή κατάργηση του μονοπωλίου τόσο της ΔΕΠΑ όσο και των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας. Παράλληλα ζητούν και την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα όπως μηχανικοί και συμβολαιογράφοι, αλλά εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις της «εργαλειοθήκης» ΟΟΣΑ.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...