Έκκληση Ομπάμα να μην πέσουν πυρηνικά σε χέρια «τρελών»

Διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια..Την ανησυχία τους για την απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας», η οποία δεν παύει να «εξελίσσεται» διαρκώς, εξέφρασαν οι 50 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

«Η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας (…) παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια και η απειλή εξελίσσεται χωρίς διακοπή», προειδοποιούν οι ηγέτες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή με οικοδεσπότη τον Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «τρελοί» -όπως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος- να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο ή μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα».
«Επαναβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη ευθύνη των κρατών (…) για την εφαρμογή μόνιμων, αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας για όλα τα πυρηνικά και ραδιενεργά υλικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά όπλα και των πυρηνικών εγκαταστάσεων υπό τον έλεγχό τους», συνεχίζει το ανακοινωθέν.
«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει για να εμποδιστούν μη κρατικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά ή ραδιενεργά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς», προστίθεται.
Η απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που φάνηκε απρόθυμος να λάβει μέρος σε μια σύνοδο στην οποία κυρίαρχος παίκτης ήταν οι ΗΠΑ, εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την Ουκρανία και τη Συρία, συνέβαλε να μην υπάρξουν μεγάλες πολιτικές συμφωνίες, παρά μόνο αποφάσεις για μέτρα τεχνικής φύσης.
Ο Ομπάμα επισήμανε πως πλέον 102 χώρες έχουν επικυρώσει την τροπολογία σε μια διεθνή συμφωνία για την πυρηνική ασφάλεια που καθιστά αυστηρότερα τα μέτρα εναντίον της κλοπής και της εμπορίας πυρηνικών υλικών. «Μειώσαμε αισθητά τους κινδύνους», είπε. Αναγνώρισε ωστόσο ότι σε διεθνές επίπεδο είναι αποθηκευμένο πυρηνικό υλικό σχεδόν 2.000 τόνων και δεν φυλάσσεται «όπως πρέπει στο σύνολό του».
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο συμφώνησαν να ενισχύσουν την προστασία των πυρηνικών τους εγκαταστάσεων έναντι κυβερνοεπιθέσεων.
Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/SHAWN THEW

ΗΠΑ: Πρόοδο στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας βλέπει ο Μπαράκ Ομπάμα























Για πρόοδο στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στη συνθήκη που επικύρωσαν 102 χώρες.

Προτεραιότητα της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια είναι η αποτροπή της πρόσβασης τρομοκρατών σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις.

«Με τη συνεργασία οι χώρες μας κατάφεραν να κάνουν πιο δύσκολο για τους τρομοκράτες να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά υλικά. Έχουμε μειώσει αισθητά αυτόν τον κίνδυνο. Όπως όμως συζητήσαμε χθες το βράδυ ο κίνδυνος της πυρηνικής τρομοκρατίας είναι υπαρκτός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σύνοδος αποκτά νέα σημασία μετά την αποκάλυψη ότι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους ίσως σχεδίασαν επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου.


Επιμέλεια Θεοδώρα Ηλιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...