Λόγω Κροατίας, δεν υπάρχει πλέον φτηνό ρωσικό πετρέλαιο για τη Σερβία, ο Βούτσιτς είναι έξαλλος με τον Πλένκοβιτς

 Έξαλλος είναι ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λόγω της κίνησης της Κροατίας να αποτρέψει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μέσω Janaf, που περιλαμβάνεται στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναφέρει σερβικά «Politika».

Να θυμίσουμε ότι χθες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο αυτή τη φορά στοχεύει και στον περιορισμό της τιμής του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.

Μετά από επιμονή της Κροατίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντρέι Πλένκοβιτς, η Σερβία περιλαμβάνεται επίσης σε αυτό το πακέτο, επειδή δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού της Αδριατικής. Πρακτικά σημαίνει ότι η Σερβία θα πρέπει να πληρώσει ακριβό πετρέλαιο λόγω της Κροατίας και αυτής της κίνησης.

«Αυτή η κυβέρνηση ξεδιάντροπα και χωρίς να χτυπήσει μάτι…

Ο καθηγητής Dinev Ivanov ζητά προσωπικά συγγνώμη για...

Το νέο πακέτο κυρώσεων, που ψηφίστηκε χθες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει περιορισμό της τιμής του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία σε τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. Μετά από επιμονή της Κροατίας, το όγδοο πακέτο κυρώσεων περιελάμβανε και τη Σερβία, η οποία δεν θα μπορεί να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού της Αδριατικής. Η JANAF μετέφερε πετρέλαιο από το Omišalj στο Krk στα διυλιστήρια στο Novi Sad και στο Pancevo.

«Παρά το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε μια εξαίρεση από την οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί η Σερβία, και αναφέρεται επίσης στον αγωγό της Αδριατικής, η Κροατία και πολλά άλλα κράτη μέλη φρόντισαν να μην περάσει μέρος της πρότασης επειδή είχε ολοκληρωθεί ότι δεν υπήρχε δικαιολογία», γράφουν κροατικά ΜΜΕ.

Εξαιτίας αυτού, η Σερβία θα πρέπει να στραφεί σε άλλους τρόπους προμήθειας πετρελαίου, κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει την αύξηση της τιμής, και αυτό σημαίνει ότι η Σερβία θα πρέπει επίσης να πληρώσει για το ακριβό πετρέλαιο λόγω της κίνησης της Κροατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...