Ένας χρόνος μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνει 10 φορές περισσότερα τανκς T-72 από ό,τι στην αρχή: Πώς έχουν αυξηθεί οι αριθμοί;

 Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του Ρωσο-Ουκρανικού Πολέμου, η μελλοντική έκβαση της σύγκρουσης αναμένεται να καθορίζεται ολοένα και περισσότερο από τις προμήθειες όπλων, καθώς τα αποθέματα και οι αμυντικοί τομείς της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ δείχνουν αυξανόμενα σημάδια αγώνα για να συμβαδίσουν με τις ανάγκες του το μπροστινο.

 Ως αποτέλεσμα των δυτικών προσπαθειών να εξασφαλίσουν μια νίκη για το Κίεβο, οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν γίνει οι πιο βαριά οπλισμένες στην Ευρώπη με ακραίες ποσότητες τανκς, πυροβολικού και διάφορα συστήματα πυραύλων, μεταξύ άλλων υλισμικού που εισρέουν στη χώρα από όλο τον δυτικό κόσμο.

 Αυτά έχουν βασιστεί στις ήδη τεράστιες ποσότητες οπλισμού που κληρονόμησε η Ουκρανία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και έχουν αφήσει τις σημαντικά λιγότερες σε αριθμό ρωσικές δυνάμεις στη χώρα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ενός μεγάλου μειονεκτήματος και στη δύναμη πυρός.

 Ένας από τους πιο υψηλού προφίλ τύπους όπλων που εξήχθησαν στην Ουκρανία ήταν άρματα μάχης, και ενώ το κύριο άρμα του ουκρανικού στρατού το T-64 μόλις και μετά βίας βρίσκεται εκτός της χώρας, το δευτερεύον άρμα του T-72 έχει δει περισσότερες μονάδες να παρέχονται ευρέως από πολλά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. 

Το αποτέλεσμα, παρά τις σημαντικές απώλειες στο πεδίο της μάχης για ουκρανικά τεθωρακισμένα, 

, 

Ουκρανικός στρατός T-64BV


Στις αρχές του 2022 ο ουκρανικός στρατός έφερε στο στόχαστρο περίπου 100 T-72, τα οποία υπηρέτησαν σε ρόλο υποστήριξης μαζί με πάνω από 700 T-64. Περίπου 800 περισσότερα T-72 ήταν αποθηκευμένα στη χώρα. 

Οι αριθμοί αυξήθηκαν γρήγορα καθώς οι αρχικές αποτυχίες στη ρωσική πολεμική προσπάθεια οδήγησαν στην σύλληψη πολύ μεγάλου αριθμού T-72 του ρωσικού στρατού από τις ουκρανικές δυνάμεις - με ορισμένες δυτικές πηγές να τοποθετούν τον αριθμό για τα κατεχόμενα T-72 μόνο στα 300. 

Αυτά περιελάμβαναν το T- 72B3M που έγινε αμέσως ένα από τα πιο ικανά άρματα μάχης στην ουκρανική υπηρεσία. Πέρα από αυτά τα αιχμαλωτισμένα οχήματα. Οι δωρητές των Τ-72 που αποκτήθηκαν στη Σοβιετική εποχή περιελάμβαναν την Πολωνία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία να έχουν επίσης τοποθετήσει μικρούς αριθμούς που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία. Μόνο η Πολωνία δώρισε σχεδόν 250 T-72 με περισσότερα σετ να παραδοθούν τους επόμενους μήνες.

Το Μαρόκο επίσης, ως μια από τις ελάχιστες μη δυτικές χώρες που έλαβε μέρος στη σύγκρουση, παρείχε T-72 από τα δικά του αποθέματα που έφθασαν στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023.

 Ανάλογα με την κατάσταση των T-72 που βρίσκονται σε αποθήκευση, αυτό θα μπορούσε δώστε στην Ουκρανία έναν στόλο με σχεδόν 1000 άρματα μάχης T-72 - ένας αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς το Μαρόκο ειδικότερα, το οποίο κοιτάζει αρκετές εκατοντάδες, θα μπορούσε να αναζητηθεί για περισσότερες προμήθειες.

 Τα άρματα μάχης που καταλήφθηκαν από τη Ρωσία θεωρούνται τα πιο ικανά μεταξύ αυτών, με τη μεγάλη πλειονότητα των ρωσικών T-72 να είναι παραλλαγές του σχεδιασμού T-72B - όπου το απόθεμα της ίδιας της Ουκρανίας αποτελούνταν κυρίως από το παλαιότερο T-72A. Αν και η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει δυτικά τανκς, συγκεκριμένα το βρετανικό Challenger 2, το γερμανικό Leopard 2 και το αμερικανικό M1A2 Abrams, όλα αυτά απαιτούσαν περισσότερη συντήρηση και πλήρωμα, δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν πολλά είδη δρόμων και γεφυρών και απαιτούν διαφορετικά διαμετρήματα πυρομαχικών. 

Ως η πιο ευρέως διαθέσιμη κατηγορία σοβιετικών αρμάτων, το T-72 έχει γίνει έτσι ένα ιδιαίτερα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. 

πηγη αθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...