Ένα κινεζικό όπλο που χρειάζεται η Ρωσία για αυτό που έρχεται: Γιατί οι πύραυλοι HJ-12 είναι η καλύτερη απάντηση στις ουκρανικές τεθωρακισμένες επιθέσεις

 Καθώς οι δυτικές χώρες υπόσχονται νέα όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και τα σχέδιά της να καταλάβει ρωσικά εδάφη, αμερικανικές και ιδιαίτερα ευρωπαϊκές πηγές ισχυρίστηκαν ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να λάβει υποστήριξη από την Κίνα με τη μορφή μεταφοράς θανατηφόρων όπλα.

 Ενώ εικάζεται ότι ιδιαίτερα τα drones και τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη ζήτηση, το ευρύ φάσμα οπλισμών που θα μπορούσε να παράσχει η Κίνα, από κατευθυνόμενο πυραυλικό πυροβολικό έως πύραυλους αέρος και επιφανείας, θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων στο θέατρο - αν και μεγάλος κίνδυνος για την Κίνα να συλληφθούν και να μελετηθούν τα οπλικά της συστήματα από την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

 Τέτοιες εικασίες, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με την αυστηρά ουδέτερη τοποθέτηση του Πεκίνου στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, η οποία είναι σύμφωνη με τις θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των μη δυτικών χωρών. 

Μόνο η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν προσχωρήσει στη Δύση επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ μόνο η Βόρεια Κορέα, η Λευκορωσία και το Ιράν έχουν υποστηρίξει υλικά τη Μόσχα. Σε περίπτωση που η Κίνα αποφασίσει να παράσχει οπλισμό, απίθανο όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή,


Αναπτύχθηκε από την China North Industries Corporation (NORINCO) και ξεκίνησε την παραγωγή το 2014, το HJ-12 έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής ένα συμβόλαιο εξαγωγής για τον εξοπλισμό του αλγερινού στρατού και θεωρείται ευρέως το πιο ικανό πυραυλικό σύστημα του είδους του στον κόσμο που ανταγωνίζεται το Αμερικανικά συστήματα Javelin και γαλλικά MMP για τον τίτλο. 

Ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει εκτενή εμπειρία πολεμώντας μονάδες οπλισμένες με πυραύλους Javelin, και εξέδωσε ακόμη και οδηγούς για το πώς να τους χρησιμοποιήσει στο προσωπικό του μετά την σύλληψη μεγάλων ποσοτήτων από τις ουκρανικές δυνάμεις.

 Η Ουκρανία είναι από πολλές εκτιμήσεις ο μεγαλύτερος χειριστής του Javelin στον κόσμο και, όπως το HJ-12, τα συστήματα μαλακής εκτόξευσης του επιτρέπουν να εκτοξεύεται από μέσα κτίρια με δυνατότητες πυρός και λήθης και δυνατότητα κλειδώματος σε στόχους πριν από την εκτόξευση. 

Αυτό επιτρέπει στους χειριστές να καλύπτονται αμέσως μετά την βολή και τους δίνει χρόνο να επαναφορτώσουν για να εμπλέξουν έναν δεύτερο στόχο.

 Σε περίπτωση που ο ρωσικός στρατός επιδιώξει να αποκτήσει περισσότερους πυραύλους τύπου Javelin μετά την ανάπτυξη αυτών που συνελήφθησαν από την Ουκρανία, το HJ-12 θα ήταν η πιο τρομερή επιλογή του. 


Η ανάγκη για πυραύλους κατά των αρμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη Ρωσία, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να καταστρώσει μια από τις μεγαλύτερες τεθωρακισμένες δυνάμεις στον κόσμο - μια απειλή στην οποία η Ρωσία φαίνεται να έχει ήδη απαντήσει με άνευ προηγουμένου αναπτύξεις των τελευταίων αντιτεθωρακισμένων της για τα πυροβόλα όπλα της . τις πρώτες γραμμές.

 Η Ουκρανία είχε ήδη τη μεγαλύτερη δύναμη αρμάτων μάχης στην Ευρώπη με περισσότερα από 800 οχήματα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, και έκτοτε έχει βγάλει αρκετές εκατοντάδες ακόμη άρματα μάχης από την αποθήκευση ενώ δέχεται εκατοντάδες ακόμη από όλο τον δυτικό κόσμο.

 Οι δυτικές μεταφορές τεθωρακισμένων όχι μόνο βοήθησαν στη διευκόλυνση της αύξησης του στόλου των T-72 σε πολλαπλάσιο του αρχικού τους αριθμού, αλλά και προμήθευσαν νέες κατηγορίες αρμάτων , κυρίως το British Challenger 2,Τα γερμανικά Leopard 1 και Leopard 2 και τα αμερικανικά M1A2 Abrams.

 Αν και η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά την κλίμακα παραγωγής των αρμάτων μάχης T-90M της , τα οποία θεωρούνται ικανά να συνδυάσουν τα νεότερα δυτικά άρματα μάχης στα πεδία της Ουκρανίας, αυξανόμενος αριθμός μονάδων φαίνεται να χρησιμοποιεί παραδοσιακά οχήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπως ως T-72A και T-62M .

 Έτσι, ένας κατευθυνόμενος πύραυλος αντιαρματικού κορυφαίου άκρου όπως το HJ-12 θα μπορούσε να προσφέρει ένα σημαντικό ασύμμετρο μέσο αντιμετώπισης πιο προηγμένων τεθωρακισμένων μονάδων. 

Αποστολή των πρώτων γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία


Το HJ-12 είναι βελτιστοποιημένο για διείσδυση εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης, διατηρεί μια πολύ μεγάλη βέλτιστη εμβέλεια βολής 4 χιλιομέτρων και μπορεί να εμπλέξει λιγότερο καλά θωρακισμένους στόχους σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις σε βάρος της ακρίβειας και της διεισδυτικής ισχύος. Το πυραυλικό σύστημα συνδυάζει εξαιρετικά εξελιγμένες ικανότητες με πολύ μικρό βάρος μόλις 22 κιλών, επιτρέποντας στις επίγειες δυνάμεις να παραμένουν εξαιρετικά κινητές. Οι ίδιοι οι πύραυλοι είναι εξαιρετικά ευέλικτοι και έχουν σχεδιαστεί για να προσκρούουν σε εχθρικά οχήματα από την κορυφή όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη - όπως και το Javelin. Το πυραυλικό σύστημα αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα δεκαετιών ανάπτυξης προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων στην Κίνα και είναι πολύ σημαντικά πιο ικανό από το ρωσικό αντίστοιχο Kornet.

see more

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...