Κινεζικό μαχητικό J-11 με πυραύλους αέρα-αέρος αναχαιτίζει αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

 Στις 24 Φεβρουαρίου ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-11 αναχαίτισε ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8 Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από τα νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

 Το μαχητικό μετέφερε τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος και επισκίασε το αμερικανικό αεροσκάφος για πάνω από μία ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξε έως και 150 μέτρα από την πλευρά του λιμανιού του στόχου του κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων της αναχαίτισης.

 Τα μαχητικά J-11B έχουν αναπτυχθεί στα απομακρυσμένα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας από τα τέλη της δεκαετίας του 2010 και παρέχουν μια πρώτη γραμμή άμυνας καθώς οι ΗΠΑ και πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους τους αυξάνουν τις στρατιωτικές τους παρουσίες στην περιοχή. 

Η κατηγορία είναι βραβευμένη για την ικανότητά της να μεταφέρει μια ιδιαίτερα μεγάλη σουίτα αισθητήρων, σημαντικά βαρύτερη από αυτή σε οποιοδήποτε δυτικό μαχητικό, καθώς και για την πολύ υψηλή αντοχή, την υψηλή απόδοση πτήσης και την πρόσβαση σε μια σειρά προηγμένων κατηγοριών πυραύλων. 

Οι βάσεις που φιλοξενούν J-11 στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προστατεύονται από προηγμένα δίκτυα αεράμυνας που επικεντρώνονται γύρω από το σύστημα μεγάλης εμβέλειας HQ-9B, το οποίο μαζί με τα ίδια τα μαχητικά παρέχει την κορυφαία αντιαεροπορική ικανότητα στα μπροστινά φυλάκια της Κίνας.

Αν και η σειρά J-11 ξεκίνησε να παράγεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως βελτιωμένο παράγωγο του σοβιετικού μαχητικού αεροπορίας Su-27 Flanker, το J-11B αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω βελτιωμένη επανάληψη που άρχισε να εντάσσεται στον στόλο την επόμενη δεκαετία από το 2009.

 Η κατηγορία παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι το 2018 και ο στόλος εκσυγχρονίζεται επί του παρόντος στο πρότυπο J-11BG για την ενσωμάτωση οπλισμών και αεροηλεκτρονικών ειδών πέμπτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός ραντάρ AESA και πυραύλων αέρος-αέρος PL-15. 

Καθώς οι επιχειρήσεις αμερικανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών, αντιτορπιλικών και στρατηγικών βομβαρδιστικών κοντά στα κινεζικά ύδατα θεωρούνται εδώ και καιρό από το Πεκίνο ως προκλητικές, η Κίνα έχει αναπτύξει όλο και πιο ικανά μέσα για να τα αντιμετωπίσει.

Ο διάδοχος του J-11, το μαχητικό αεροπορίας υπεροχής J-20 , αρχίζει να αναλαμβάνει τον ρόλο της περιπολίας της Ανατολικής και Νότιας Θάλασσας της Κίνας από το 2022. Το J-20 έχει εμπλακεί σε πολλαπλά περιστατικά αναχαίτισης αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth F-35 .

 Η ανάπτυξή του ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη αφού, μαζί με το F-35, είναι το μόνο μαχητικό της γενιάς του σε παραγωγή και σε επίπεδο μοίρας. 

see more

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...