СМИ:Οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις παραλίγο να καταρρίψουν ένα βρετανικό αεροπλάνο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα το 2022

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 9 Απριλίου - RIA Novosti. Τα ρωσικά μαχητικά Su-27 παραλίγο να καταρρίψουν ένα βρετανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα το φθινόπωρο του 2022, γράφει η Washington Post, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν. 

 " Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος παραλίγο να καταρρίψει ένα βρετανικό αεροσκάφος επιτήρησης πέρυσι... το περιστατικό ήταν πιο σημαντικό από ό,τι είχε αποκαλυφθεί αρχικά και θα μπορούσε να εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας έπρεπε να διακόψουν τις περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από ρωσικό μαχητικό. Το περιστατικό λέγεται ότι συνέβη στον διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Wallace, δύο ρωσικά Su-27 ήρθαν σε αλληλεπίδραση με το RC-135 Rivet Joint. Ένα από τα μαχητικά φέρεται να εκτόξευσε έναν πύραυλο κοντά στο βρετανικό αεροσκάφος, αλλά εκτός οπτικού πεδίου.

Αργότερα, ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για το τι συνέβη στον Ρώσο συνάδελφό του Σεργκέι Σόιγκου και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ. Τόνισε ότι στις 10 Οκτωβρίου έλαβε απάντηση από τη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Wallace, το ρωσικό πρακτορείο ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη λόγω «τεχνικής βλάβης» στο Su-27.

 Σε αντίθεση με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος δεν επεσήμανε τον κίνδυνο καταστροφής του RC-135, τα έγγραφα του Πενταγώνου περιγράφουν αυτό που συνέβη ως ένα περιστατικό στο οποίο το αεροπλάνο «σχεδόν καταρρίφθηκε». Οι New York Times ανέφεραν προηγουμένως ότι ένα νέο τμήμα μυστικών εγγράφων των ΗΠΑ για την Ουκρανία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή φέρεται να διέρρευσε στο δίκτυο. Υποστηρίχθηκε ότι περισσότερα από 100 έγγραφα μπορούσαν να μπουν στο Διαδίκτυο, η ζημιά από αυτό που συνέβη εκτιμάται ως σημαντική. Το Πεντάγωνο έχει ήδη δηλώσει στο RIA Novosti ότι μελετούν πληροφορίες για τη διαρροή. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του τμήματος, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοούν το γεγονός ότι μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι παράκτιες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας έχουν περιορισμένο καθεστώς πτήσεων. Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σκοπεύοντας να συνεχίσουν τη χρήση drones στη ζώνη αυτή, «τρέχουν» ενάντια στα ρωσικά αντίμετρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία πτήση δεν μπορεί να κλονίσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...