Νομοθετικό 2024 και κύμα RN: «επιθυμία για αλλαγή και μίσος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

 Στη Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Γαλλίας, το Εθνικό Συλλαλητήριο επικροτήθηκε από τους ψηφοφόρους. 

Αποτελέσματα που συχνά εξηγούνται από την κούραση με αυτούς που φεύγουν και το μίσος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Dominique Andolfatto. 27 βουλευτικές έδρες θα καλυφθούν στη Βουργουνδία-Franche-Comté. 

Και 22 υποψήφιοι από το RN και τους συμμάχους του πρωτοστατούν στις εκλογικές περιφέρειες της περιοχής μας. Με ακόμη και δύο βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης να επανεκλέγονται στον πρώτο γύρο.

Ιστορικά αποτελέσματα για το πάρτι του Τζόρνταν Μπαρντέλα και της Μαρίν Λεπέν. Είναι όμως πραγματικά μια έκπληξη; Πώς να εξηγήσετε αυτό το σκεπτικό; Ο Dominique Andolfatto είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας (uB). Απαντά σε ερωτήσεις του France 3 Bourgogne-Franche-Comté. Με 21 υποψηφίους RN στο προβάδισμα στη Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ, είναι η βραδιά ιδανική για το Εθνικό Ράλι και τους συμμάχους του; Dominique Andolfatto: Το RN σημειώνει πολύ ισχυρή πρόοδο σε κάθε περίπτωση.

Σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι του διπλασιάζουν τις βαθμολογίες των βουλευτικών εκλογών του 2022 Αυτό σημαίνει ότι μόνο για τη Βουργουνδία, για παράδειγμα, 5 ή 6 εκλογικές περιφέρειες θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του Εθνικού Ράλι. Υπάρχουν ήδη δύο βουλευτές που έχουν εκλεγεί στον πρώτο γύρο (Σημείωση του συντάκτη: Julien Odoul στο Yonne, Aymeric Salmon στο Haute-Saône). 

Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια κατάσταση! Για να αντιταχθείς σε μια δυναμική, πρέπει να δημιουργήσεις μια άλλη αλλού. Dominique Andolfatto καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας (uB) Πώς να το εξηγήσω; Δ.Α.: Όταν δύο εκλογές διαδέχονται η μία την άλλη τόσο στενά, οι δεύτερες εκλογές είναι πάντα εκλογές επιβεβαίωσης.

Όπως οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Είναι ψήφος κύρωσης ή ψήφος προσχώρησης; Είναι ακόμα δύσκολο να αποφασίσεις. Υπάρχει μια επιθυμία για αλλαγή, ένα μίσος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να γνωρίσουν έναν νέο συνασπισμό, το RN ως κυβερνητικό κόμμα. Υπάρχει επίσης κόπωση με τις εξόδους, ακόμα κι αν κάποιοι τα πάνε καλά όπως ο Didier Paris (προεδρική πλειοψηφία) στην εκλογική περιφέρεια Beaune. Θέλω επίσης να επισημάνω την άνοδο της συμμετοχής, η οποία έχει ανακτήσει περισσότερους από 20 βαθμούς, με 7 στους 10 Γάλλους να ψηφίζουν. Βρίσκουμε αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα των 80s και 90s.

À LIRE AUSSI : CARTE. Législatives 2024. Deux députés RN déjà élus, découvrez tous les résultats du premier tour en Bourgogne-Franche-Comté

Les désistements peuvent-ils faire la différence ?

D.A : Il y a la stratégie d'un vaste "front républicain" qui commence à se mettre en place. On l'a vu dès ce dimanche soir, en Côte-d'Or ou dans la Nièvre. Mais pour autant, compte tenu de l'ampleur du score, pas certain que cela suffise à faire barrage au RN. Car la dynamique est là, du côté du RN. Et pour s'y opposer, il faut en créer une autre ailleurs. Vu les relations entre une grande partie de la gauche et la majorité présidentielle, vu les tensions, le mariage de circonstance pourrait-il fonctionner ? Pourrait-il convaincre ? Il est permis d'en douter.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...