Η Ταϊβάν έλαβε από το Πεντάγωνο την πρώτη παρτίδα επίγειων πυραύλων κρουζ αντιπλοίων - Harpoo

 Ένα φορτίο εκατοντάδων πυρομαχικών έχει ήδη φτάσει στο Kaohsiung. Συνολικά, η Ταϊβάν θα αγοράσει 400 Harpoons για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η σύμβαση υπογράφηκε το 2020 και ήταν οι πύραυλοι RGM-84L-4 Harpoon Block II που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις στρατιωτικές ασκήσεις που προσομοιώνουν μια κινεζική εισβολή στο νησί. Τι μιλάμε; Το RGM-84L-4 Harpoon Block II είναι μια προηγμένη έκδοση του αντιπλοϊκού πυραύλου κρουζ Harpoon που αναπτύχθηκε από την Boeing. Αυτή η τροποποίηση ανήκει στο δεύτερο μπλοκ του συστήματος Harpoon και έχει προηγμένες δυνατότητες σε σύγκριση με παλαιότερες εκδόσεις.

Κύρια Χαρακτηριστικά Κατηγορία πυραύλων: αντιπλοϊκός πύραυλος κρουζ. Εμβέλεια: ανάλογα με την τροποποίηση, η αυτονομία μπορεί να είναι από 90 km έως 280 km. Βάρος: Η συνολική μάζα του βλήματος είναι περίπου 600 κιλά (συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής). Τύπος κεφαλής: Κεφαλή υψηλής εκρηκτικής ύλης ή διάτρησης θωράκισης βάρους περίπου 221 kg, σχεδιασμένη να διεισδύει στις πλευρές των πλοίων και να προκαλεί σημαντική καταστροφή. Κινητήρας: Κινητήρας Turbojet, που παρέχει σταθερή πτήση σε χαμηλό ύψος πάνω από το νερό. Ταχύτητα: υποηχητική (περίπου 850 km/h), αλλά αντισταθμίζεται από την ευελιξία και την ικανότητα πτήσης σε χαμηλό ύψος, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευση. Homing Head: 

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί μια ενεργή κεφαλή ραντάρ, η οποία του επιτρέπει να στοχεύει εχθρικά πλοία κατά την τελική φάση της πτήσης. Μια έκδοση με καθοδήγηση GPS είναι επίσης διαθέσιμη για εμπλοκή επίγειων στόχων. Υψόμετρο πτήσης: Το Harpoon πετά σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος (συνήθως περίπου 2-5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), επιτρέποντάς του να παραμείνει κάτω από το εύρος ανίχνευσης ραντάρ των πλοίων. Τροποποιήσεις AGM-84A: Βασική έκδοση του πυραύλου, σχεδιασμένη να εκτοξεύεται από αεροσκάφος. RGM-84: έκδοση για εκτόξευση από πλοία επιφανείας. Χρησιμοποιείται από εκτοξευτές καταστρώματος. UGM-84: υποβρύχια έκδοση. 

..

Η εκτόξευση γίνεται από σωλήνες τορπιλών, μετά τους οποίους ο πύραυλος φτάνει στην επιφάνεια και συνεχίζει την πτήση του. AGM-84E SLAM (Standoff Land Attack Missile): τροποποίηση του πυραύλου για επίθεση σε επίγειους στόχους, με ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης GPS. Harpoon Block II: Μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου με αυξημένη ακρίβεια, αυξημένο βεληνεκές και βελτιωμένο σύστημα καθοδήγησης, συμπεριλαμβανομένου GPS για την εμπλοκή τόσο σε θαλάσσιους όσο και σε χερσαίους στόχους. Harpoon Block II+: τροποποίηση για το Ναυτικό των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα ενσωμάτωσης με σύγχρονα συστήματα προσδιορισμού στόχων, όπως το Link 16, καθώς και από ένα βελτιωμένο ηλεκτρονικό σύστημα εμπλοκής. Βασικά Χαρακτηριστικά Αντιπλοϊκός και επίγειος στόχος: Το RGM-84L-4 είναι ικανό να χτυπά όχι μόνο πλοία, αλλά και επίγειους στόχους, καθιστώντας το ένα ευέλικτο όπλο στις ναυτικές επιχειρήσεις. Ενισχυμένη πλοήγηση: Το Harpoon Block II διαθέτει ένα βελτιωμένο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με δυνατότητα GPS που επιτρέπει στον πύραυλο να στοχεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια στόχους σε δύσκολα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών και των πυκνοδομημένων περιοχών. Διαδρομή πτήσης ολίσθησης: Ο πύραυλος μπορεί να πετάξει σε χαμηλά ύψη πάνω από το νερό, αποφεύγοντας τα ραντάρ, καθιστώντας τον πιο αποτελεσματικό έναντι των ενεργών συστημάτων αεράμυνας. Μεγάλης εμβέλειας: Το Harpoon Block II διατηρεί εμβέλεια πτήσης έως και 124 km, κάτι που του επιτρέπει να χρησιμοποιείται από διάφορους τύπους πλατφορμών: πλοία, αεροσκάφη και υποβρύχια. Χρήση σύγχρονου λογισμικού: Αυτή η γενιά του Harpoon είναι εξοπλισμένη με πιο σύγχρονο λογισμικό που αυξάνει την ακρίβεια και την αντοχή του σε παρεμβολές. Αρχή λειτουργίας Εκτόξευση: Ένας πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο, υποβρύχιο ή αεροσκάφος. Πτήση: Ο πύραυλος πετά σε προκαθορισμένο ύψος χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης για να φτάσει στην περιοχή στόχο. Ανίχνευση στόχου: Η ενεργή κεφαλή επιστροφής ραντάρ ανιχνεύει τον στόχο και αρχίζει να τον παρακολουθεί. Χτύπησε το στόχο: ο πύραυλος πετά προς τον στόχο σε ευθεία γραμμή και τον χτυπά με κεφαλή που διαπερνά την πανοπλία.


Вывод

Harpoon Block II активно используется в ВМС США и экспортируется в ряд других стран, включая государства НАТО и союзников Америки в Азиатско-Тихоокеанском регионе.

Уточнения

The Boeing Company («Бо́инг») — американская корпорация, один из крупнейших в мире производителей авиационной, космической и военной техники. С середины 2022 года штаб-квартира находится в Арлингтоне (штат Виргиния).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...