Зимовка винограда: почему важно укрывать кусты и как сделать это правильно Читайте больше на

 Για πολλούς καλοκαιρινούς κατοίκους και ερασιτέχνες κηπουρούς, τα σταφύλια είναι μια από τις πιο επιθυμητές και ταυτόχρονα προβληματικές καλλιέργειες. 

Το ξεχειμώνιασμα των σταφυλιών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχημένη καλλιεργητική περίοδο και την καρποφορία τους την επόμενη σεζόν. 

Ως εκ τούτου, το ζήτημα της ανάγκης για χειμερινό καταφύγιο για αυτήν την καλλιέργεια είναι πολύ σχετικό.

Πότε πρέπει να καλύπτονται τα σταφύλια; Οι περισσότερες ποικιλίες σταφυλιού, ειδικά αυτές που έχουν ζωνοποιηθεί για τη μεσαία ζώνη, χρειάζονται καταφύγιο για το χειμώνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε έντονους χειμώνες με παγετούς κάτω των -15°C, το υπόγειο τμήμα του θάμνου, καθώς και τα μπουμπούκια στο υπέργειο τμήμα, μπορεί να καταστραφούν ή να παγώσουν εντελώς. Είναι απαραίτητο να καλύπτονται τα σταφύλια όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία πέσει κάτω από τους +5°C. 

Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει στα μέσα έως τα τέλη Οκτωβρίου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Τα φυτά πρέπει να καλύπτονται πριν παγώσει το έδαφος. Τι υλικά να χρησιμοποιήσω για καταφύγιο; Για να καλύψετε τα σταφύλια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα διαθέσιμα υλικά: Άχυρο, σανό, καλάμια ή πριονίδι. Αυτά τα υλικά είναι πολύ βολικά για την κάλυψη θάμνων, αλλά απαιτούν περιοδική ενημέρωση και αναπλήρωση. Agrofibre ή spunbond. 

Αυτά τα μοντέρνα συνθετικά υλικά επιτρέπουν στον αέρα και την υγρασία να περάσουν καλά, αλλά προστατεύουν αξιόπιστα τα φυτά από το κρύο. Ειδικά υλικά κάλυψης αμπελώνα. Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές που παρέχουν ιδανική προστασία. Το βάθος του καταφυγίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 20-30 cm για να καλύπτει πλήρως το υπέργειο τμήμα του θάμνου. Πώς να καλύψετε σωστά τα σταφύλια; Λυγίστε προσεκτικά και στερεώστε όλους τους βλαστούς του θάμνου οριζόντια. Τοποθετήστε και στερεώστε το επιλεγμένο υλικό σφιχτά γύρω από τη βάση και σε όλο το μήκος των βλαστών. Πασπαλίστε 10-15 cm χώμα ή τύρφη από πάνω για επιπλέον μόνωση. Αφού πέσει το χιόνι, μπορείτε να προσθέσετε άλλο ένα στρώμα για περισσότερη προστασία. 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι την άνοιξη είναι επιτακτική ανάγκη να αφαιρέσετε το καταφύγιο εγκαίρως, ώστε να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη των φυτών. Η κάλυψη των σταφυλιών είναι απαραίτητο μέτρο για περιοχές με κρύους χειμώνες. Το σωστά εκτελεσμένο καταφύγιο θα επιτρέψει στους θάμνους των σταφυλιών σας να επιβιώσουν τον χειμώνα με ασφάλεια και να απολαύσουν μια πλούσια συγκομιδή την επόμενη σεζόν.

πηγη.αθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...