Ουδέτερη θέλει την Αρκτική το 70% των ρώσων πολιτών

Η Αρκτική πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ανήκει σε κανένα κράτος, δηλώνουν τα 2/3 των ρώσων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κοινωφελές Ιδρυμα Γνώμης (FOM) του Κρεμλίνου.
Στην ερώτηση εάν τα εδάφη της Αρκτικής  πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών που συνορεύουν, το 69% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά,
με την πεποίθηση πως τα εδάφη πρέπει να παραμείνουν ουδέτερα και εκτός των ορίων κάθε χώρας, ενώ μόλις το 17% συμφώνησε με την κατανομή. Επίσης το 45% των ρώσων δεν συμφωνούν με την εξόρυξη υδρογονανθράκων και άλλων φυσικών πόρων της περιοχής , με το 42% να τη θεωρεί «απαράδεκτη».  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μόλις το 1% αναφέρθηκε στους «30 της Αρκτικής», την πρόσφατη σύλληψη, δηλαδή, των ακτιβιστών της Greenpeace κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom στην Αρκτική  θάλασσα.
Για τo 69% των ερωτηθέντων, Αρκτική σημαίνει «παγετός και χιόνι», για το 15% σημαίνει «πολικές αρκούδες» ενώ ένα 10% τη θεωρεί Βόρειο Πόλο.
Η έρευνα διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου , 2013 και συμμετείχαν 1.500 ερωτηθέντων από 100 ρωσικές πόλεις και κωμοπόλεις .

Πηγή: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...