FBI: συλλαμβάνει 21χρονο Εθνοφύλακα για διαρροές διαδικτυακών πληροφοριών

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 13 Απριλίου (Reuters) - Το FBI συνέλαβε την Πέμπτη τον Jack Douglas Teixeira, έναν 21χρονο μέλος των Η.Π.Α. Air National Guard, σχετικά με τις διαρροές στο διαδίκτυο απόρρητων εγγράφων που έφεραν σε δύσκολη θέση την Ουάσιγκτον με συμμάχους σε όλο τον κόσμο. 

 Ομοσπονδιακοί πράκτορες με θωρακισμένο αυτοκίνητο και στρατιωτικό εξοπλισμό επιβιβάστηκαν στο Teixeira, ντυμένοι με σορτς γυμναστικής, μπλουζάκι και γυμναστήρια, στο σπίτι του στο Dighton της Μασαχουσέτης, μια κυρίως δασώδη πόλη 8.000 κατοίκων περίπου 50 μίλια (80 χλμ.) νότια της Βοστώνης .

 Η σύλληψη έρχεται μια εβδομάδα αφότου οι διαρροές έγιναν ευρέως γνωστές για πρώτη φορά, θέτοντας την Ουάσιγκτον σε αιχμή για τη ζημιά που μπορεί να προκάλεσαν. Το επεισόδιο έφερε σε αμηχανία τις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας την κατασκοπεία της σε συμμάχους και τις υποτιθέμενες ουκρανικές στρατιωτικές ευπάθειες. 

 Η διαρροή εγγράφων, που δημοσιεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πιστεύεται ότι ήταν η πιο σοβαρή παραβίαση ασφαλείας από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2010.

 Ο Τεϊσέιρα ήταν αεροπόρος 1ης τάξης στη Βάση Εθνικής Φρουράς της Αεροπορίας Otis στη Μασαχουσέτη, σύμφωνα με το ιστορικό υπηρεσίας του. Εντάχθηκε στην Εθνοφρουρά της Αεροπορίας το 2019 και εργάστηκε ως «Ταξιδιώτης Συστημάτων Κυβερνομεταφορών» ή ειδικός πληροφορικής. 

 Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland στους δημοσιογράφους Teixeira ενημερώθηκε «σε σχέση με μια έρευνα για εικαζόμενη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση, διατήρηση και μετάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας». 

 Το FBI είπε ότι οι πράκτορες του είχαν πραγματοποιήσει «εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα επιβολής του νόμου σε μια κατοικία στο North Dighton της Μασαχουσέτης». Εναέριο βίντεο ειδήσεων έδειξε τον Teixeira με τα χέρια του δεμένα πίσω από το κεφάλι του, να περπατά προς τα πίσω προς το θωρακισμένο αυτοκίνητο με έναν αξιωματικό να παρακολουθεί από τον πυργίσκο.  

Του πέρασαν χειροπέδες και τοποθέτησαν στο πίσω μέρος του οχήματος. Ο Γκάρλαντ είπε ότι τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς επεισόδια».






 ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είπε ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Τεϊσέιρα, αν και πιθανότατα θα περιλαμβάνουν ποινικές κατηγορίες για εκούσια διατήρηση και μετάδοση πληροφοριών εθνικής άμυνας.  

Ο Μπράντον Βαν Γκρακ, πρώην εισαγγελέας Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης τώρα με τη δικηγορική εταιρεία Morrison Foerster, είπε ότι οι πιθανές κατηγορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση έως και 10 ετών, ακόμη και αν ο Τεϊσέιρα δεν σκόπευε να προκαλέσει βλάβη.  

«Πρόκειται για κάποιον που αντιμετωπίζει το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης για χρόνια φυλάκιση ... επειδή οι διαρροές ήταν τόσο επιζήμιες», είπε ο Van Grack. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανέφερε σε δήλωσή του μια ειδική ομάδα του Πενταγώνου «εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να αξιολογήσει και να μετριάσει τυχόν ζημιές». 

 Ο Τεϊσέιρα αναμενόταν να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Παρασκευή, εκπρόσωπος των Η.Π.Α. Είπε το γραφείο του Εισαγγελέα στη Βοστώνη.

 Ένα μπλόκο της αστυνομίας στο δρόμο προς το σπίτι όπου συνελήφθη ο Teixeira κράτησε τους γείτονες μακριά από τα σπίτια τους. Ο ένας ήταν ο Ντικ Τρίσι, ο οποίος είπε ότι είδε αστυνομικούς να φτάνουν καθώς έφευγε για να πάει για ψώνια νωρίς το απόγευμα. «Υπήρχαν περίπου έξι με οκτώ στρατιώτες με τουφέκια που περπατούσαν», είπε ο Treacy. "Αυτή είναι μια πολύ ήσυχη περιοχή." Ο Έντι Σόουζα, 22 ετών, είπε ότι μεγάλωσε κοντά και ότι γνώριζε τον Τζακ Τεϊσέιρα όταν και οι δύο πήγαιναν στο περιφερειακό γυμνάσιο Dighton-Rehoboth πριν από αρκετά χρόνια. Ο Σόουζα είπε ότι ο Τεϊσέιρα δεν είχε εκφράσει εξτρεμιστικά συναισθήματα όταν είχαν έρθει σε επαφή για τελευταία φορά πριν από αρκετά χρόνια. «Είναι καλό παιδί, όχι ταραχοποιός, απλά ένας ήσυχος τύπος», είπε ο Σόουζα. «Ακούγεται σαν να ήταν ένα ηλίθιο παιδικό λάθος». ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΑΣ Αν και η διαρροή συγκέντρωσε ευρεία προσοχή μόνο μετά από μια είδηση ​​της 6ης Απριλίου στους New York Times, δημοσιογράφοι βρήκαν στοιχεία ότι τα έγγραφα - ή τουλάχιστον μερικά από αυτά - κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από τον Μάρτιο ή ακόμα και τον Ιανουάριο. Η Bellingcat, η Washington Post και οι New York Times εντόπισαν την πρώτη εμφάνιση των εγγράφων σε έναν κατεστραμμένο διακομιστή στον ιστότοπο άμεσων μηνυμάτων Discord. Σε μια ομάδα συνομιλίας στον ιστότοπο, ο Teixeira πήγε από το χερούλι OG και θαυμάστηκε από τα κυρίως νεαρά μέλη της ομάδας, που μοιράζονταν την αγάπη για τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό. 

 Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε μια επίσημη ποινική έρευνα την περασμένη εβδομάδα, μετά από παραπομπή από το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο χαρακτήρισε τη διαρροή «σκόπιμη, εγκληματική ενέργεια». 

 Το Reuters έχει εξετάσει περισσότερα από 50 από τα έγγραφα, τα οποία φέρουν την επισήμανση "Μυστικό" και "Άκρως Απόρρητο", αλλά δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητά τους. Ο αριθμός των εγγράφων που διέρρευσαν είναι πιθανό να είναι πάνω από 100. Ορισμένες χώρες αμφισβήτησαν την αληθοφάνεια ορισμένων από τα έγγραφα που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, η οποία είπε ότι υπήρχε "σοβαρό επίπεδο ανακρίβειας" στις πληροφορίες. 

 Οι διαρροές αποκάλυψαν πληροφορίες για συμμάχους όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία. ΜΑΣ Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τα περισσότερα από τα υλικά είναι γνήσια. Ορισμένες, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν τροποποιηθεί για να δείχνουν διογκωμένες εκτιμήσεις για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς και υποτιμημένους αριθμούς για τις ρωσικές δυνάμεις. 

 Αναφορά από τον Steve Holland στο Δουβλίνο Πρόσθετες αναφορές από τον Raphael Satter και τη Sarah N. Lynch στην Ουάσιγκτον και τη Michelle Nichols στα Ηνωμένα Έθνη Γράφει ο Alistair Bell Επιμέλεια από τον Don Durfee και τον Matthew Lewis Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters.

Our Standards: The Thomson Reuters Trust Principles.

Thomson Reuters

Sarah N. Lynch is the lead reporter for Reuters covering the U.S. Justice Department out of Washington, D.C. During her time on the beat, she has covered everything from the Mueller report and the use of federal agents to quell protesters in the wake of George Floyd’s murder, to the rampant spread of COVID-19 in prisons and the department's prosecutions following the Jan. 6 attack on the U.S. Capitol.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...