Ο αντιδημοφιλής συνταξιοδοτικός νόμος της Γαλλίας αντιμετωπίζει βασική συνταγματική δοκιμασία..France's unpopular pension law faces key constitution test

 ΠΑΡΙΣΙ, 14 Απριλίου (Reuters) - 

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας θα εκδώσει την Παρασκευή την πολυαναμενόμενη ετυμηγορία του για το εάν τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, τα οποία έχουν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, είναι σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες.  

Το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Η κυβέρνηση ελπίζει σε ένα πράσινο φως, πιθανότατα με μικρές επιφυλάξεις, που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις διαμαρτυρίες και να της επιτρέψει να θεσπίσει το νομοσχέδιο, το οποίο αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, και να προχωρήσει σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

 «Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, να εργάζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που μας περιμένουν», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης στην Ολλανδία.  

Όμως τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση προειδοποιούν ότι πολύμηνες σπασμωδικές συζητήσεις και διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ώθησε στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία λόγω έλλειψης πλειοψηφίας, δεν θα περάσουν γρήγορα, ακόμη κι αν λάβει την έγκριση του Συμβουλίου. 

 Συνδικάτα και διαδηλωτές θα πιέσουν τον Μακρόν να μην εκδώσει τον νόμο και θα προσπαθήσουν να βρουν άλλη διέξοδο.

Ο Μακρόν πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο «διαφορετικά δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα», δήλωσε την Πέμπτη η νέα επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, προειδοποιώντας για περισσότερες απεργίες που θα ακολουθήσουν. 

 «Ελπίζουμε ακόμα ότι, κάποια στιγμή, κάποιος σε υψηλά σημεία θα αποφασίσει να εγκαταλείψει αυτόν τον νόμο, να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι και να δει τη χρηματοδότηση των συντάξεων διαφορετικά», δήλωσε ο 52χρονος εργαζόμενος στις ταχυδρομικές υπηρεσίες Francis Bourget σε συγκέντρωση στο Παρίσι. 

 Και η αντιπολίτευση ελπίζει να οργανώσει δημοψήφισμα πολιτών. Είναι μακρινό, με πολλά στεφάνια για να πηδήξουμε, αλλά θα μπορούσε ακόμα να κυνηγήσει την κυβέρνηση για μήνες, ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να συγκεντρώσει τα σχεδόν πέντε εκατομμύρια υπογραφές που θα χρειαζόταν για να προχωρήσει. 

 Πηγή κοντά στον Μακρόν είπε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να δημοσιοποιήσει γρήγορα το νομοσχέδιο στην επίσημη εφημερίδα, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν πάρει το πράσινο φως του Συμβουλίου, για να προσπαθήσει να προχωρήσει.


Political observers say the widespread discontent over the government's reform could have longer-term repercussions, including a possible boost for the far right.

"I'm not that optimistic about the Constitutional Council's decision," far-right leader Marine Le Pen, who opposes the pension legislation, said earlier this week. "But what do you want me to do? Burn cars? We'll just tell the French: Vote for the National Rally."

Writing by Ingrid Melander Editing by Mark Potter

Our Standards: The Thomson Reuters Trust Principles.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...