Πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια από το ΚΙΝΑΛ

 Ακόμη και στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά μπορεί να «κοπούν» ή να επανεξεταστεί η υποψηφιότητά τους σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της εκλογικής βάσης
Το «σήμα» της εκκίνησης για την πλέον «απαιτητική» προεκλογική εκστρατεία που ξεκινά για το Κίνημα Αλλαγής, χωρίς να γνωρίζει το πότε ακριβώς θα στηθούν οι εθνικές κάλπες, έδωσε χθες η Φώφη Γεννηματά.
Μετά το έντονο παρασκήνιο των δύο τελευταίων 24ώρων, που η Επιτροπή Ψηφοδελτίων ανέλαβε να συγκροτήσει την πρώτη λίστα των 237 υποψήφιων βουλευτών (περίπου το 56% των εθνικών ψηφοδελτίων), η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε μέσω της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή κάλεσμα συστράτευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων,
επιχειρώντας να αποδομήσει πλήρως την ίδια στιγμή το «αφήγημα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της κυρίας Γεννηματά, του γραμματέα της ΚΕ Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και άλλων στελεχών αποκόμισαν την αίσθηση ότι η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως η δυναμική του κόμματος, κυρίως στην Περιφέρεια, υπερβαίνει την «εικόνα» που δίνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Πιστεύουν δηλαδή ότι η έγκαιρη διάταξη μάχης σε όλα τα «γήπεδα» -όπως στο αυτοδιοικητικό, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί συγκριτικά πλεονεκτήματα- θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσέγγιση ευρύτερων κοινών στον κεντροαριστερό χώρο. Διατηρούν την άποψη ότι το Κίνημα Αλλαγής μόνο να κερδίσει μπορεί από τις μάχες στους δήμους και στις περιφέρειες. Και αυτό γιατί η υπεροπλία στελεχών και το αξιοσημείωτο κύμα μεταρρυθμίσεων με τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση συσπείρωσε επί δεκαετίες, γύρω από το ίδιο σχέδιο, πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο και την ανανεωτική και μεταρρυθμιστική Αριστερά.
Οσον αφορά στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών, βασικό κριτήριο για τη συμπλήρωση του παζλ είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων «ενδοοικογενειακών» ισορροπιών
Και σήμερα με μια πρώτη ματιά στο κάδρο των υποψήφιων δημάρχων, περιφερειαρχών και των συνδυασμών τους φαίνεται ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί παρά να επιδιώκει τη μετάγγιση δυνάμεων στον εθνικό στίβο και τις «συνέργειες» με τους αυτοδιοικητικούς «συντρόφους» τους.
Οσον αφορά στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών, ένα από τα βασικά κριτήρια για τη  συμπλήρωση του όλου παζλ είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων «ενδοοικογενειακών»  ισορροπιών στις εκλογικές περιφέρειες. Η «παραίνεση» μάλιστα της Φώφης Γεννηματά προς τα στελέχη της αρμόδιας επιτροπής παραπέμπει στη συγκρότηση πολυσυλλεκτικών και ενωτικών ψηφοδελτίων, που σημαίνει ότι μπορεί ακόμη και στενοί της συνεργάτες να «κοπούν» από ψηφοδέλτια ή να επανεξεταστεί η υποψηφιότητά τους.
Κύκλο συζητήσεων προκάλεσε χαρακτηριστικά χθες -κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ- η «είδηση» ότι «κόπηκε» από τη λίστα του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Σπύρος Καρανικόλας. Οι πληροφορίες λένε ότι το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της ανακοίνωσης των 12 υποψηφίων στον  Νότιο Τομέα, «κόβοντας» από τη συγκεκριμένη λίστα σε αυτήν τη φάση τον «τηλεοπτικό» κ. Καρανικόλα.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απηύθυνε μέσω της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή κάλεσμα συστράτευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων, επιχειρώντας να αποδομήσει το «αφήγημα» κυβέρνησης και ΝΔ
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η... απομάκρυνσή του από τον Νότιο Τομέα μπορεί να είναι οριστική και να οφείλεται στις παρασκηνιακές συγκρούσεις μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές. Κάποια στελέχη σε «πηγαδάκι» στο περιθώριο της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ έλεγαν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη έφτασαν καταγγελίες για αντικομματική συμπεριφορά του κ. Καρανικόλα εναντίον πιθανής συνυποψήφιας του στην ίδια περιφέρεια. Οι καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στο ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν ότι η κυρία Ζέφη Δημαδάμα, που προοριζόταν για τον Νότιο Τομέα, τελικά ανακοινώθηκε ως υποψήφια στην Α’ Αθήνας.

Με Μώραλη ο Καρύδης, «καρφιά» από Μωραΐτη

διαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απουσία από το ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιά του κεντρικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτή, Δημήτρη Καρύδη. Αυτή η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ. Καρύδης, έπειτα από μια μακρά πορεία σε κορυφαίες θέσεις της παράταξης, επέλεξε να αποχωρήσει από τη μάχη διεκδίκησης της βουλευτικής έδρας στον Πειραιά και να στραφεί σε άλλο πεδίο. Χαρακτηρίζοντας με δήλωσή του την προσωπική του απόφαση «δύσκολη πολιτικά και επώδυνη συναισθηματικά» ο κ. Καρύδης σχεδόν προανήγγειλε την κάθοδό του στον Δήμο Πειραιά με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου, Γ. Μώραλη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Ημουν, είμαι και θα είμαι πάντα παρών, στην προσπάθεια για έναν ισχυρό και ανεπτυγμένο οικονομικά Πειραιά. Οπως και στις μάχες για μια καλύτερη ζωή, με κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρωπιά».
Σοβαρότατες αιχμές εναντίον της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής αφήνει με τη δήλωσή του ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θάνος Μωραΐτης,ο οποίος ακολούθησε επίσης τον δρόμο της αποχώρησης από τις βουλευτικές λίστες του ΚΙΝΑΛ. Με την προειδοποίηση ότι «δεν υπάρχει plan B για τον χώρο», ο κ. Μωραΐτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς το ΚΙΝΑΛ, διαφωνεί ανοιχτά με την πορεία του και με μια αναλυτική επιστολή προς τον γραμματέα του κόμματος, ισχυρίζεται μεταξύ άλλων:

«Ελπίζω, τα όσα αναφέρω, αλλά κυρίως τα όσα λένε οι προοδευτικοί πολίτες με αγωνία πλέον απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα να σημάνουν ηχηρές καμπάνες κινδύνου και να κινητοποιήσουν αυτούς που πρέπει ώστε να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις ΤΩΡΑ και το εγχείρημά μας έστω και τώρα να αλλάξει πορεία. Η παράταξή μας είναι σε οριακό σημείο. Ή αλλάζει ΤΩΡΑ πορεία και αποκτά ταυτότητα και αφήγημα ή διαλύεται οριστικά μεταξύ του διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ»
πηγη αθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...