Πώς βλέπουν οι Πειραιώτες την πόλη τους

 Ανεπαρκής πρόσβαση στους δημόσιους χώρους για τα άτομα με αναπηρία, κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων, μη υλοποίηση της ανακύκλωσης από τον δήμο. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που εντοπίζουν οι κάτοικοι της πόλης, σύμφωνα με έρευνα που έκανε ο συνδυασμός «Πειραιάς για όλους» του Νίκου Μπελαβίλα.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα με ερωτήσεις που αφορούν τα μικρά και καθημερινά θέματα της πόλης του Πειραιά, όπως καθαριότητα, δημόσιος φωτισμός, σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, δρόμοι και πεζοδρόμια, αθλητικοί χώροι, αστικό πράσινο, και οι οποίες τέθηκαν σε 798 κατοίκους και των πέντε δημοτικών κοινοτήτων της πόλης, πραγματοποίησε ο συνδυασμός «Πειραιάς για όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα.
Τα ερωτηματολόγια συγκεντρώθηκαν χέρι με χέρι στις γειτονιές ή συμπληρώθηκαν διαδικτυακά και τα επεξεργάστηκε η ομάδα επικοινωνίας του συνδυασμού με τη συμβολή των εθελοντών ερευνητών.
Ο αριθμός των απαντήσεων αντιστοιχεί στο 1% του μέγιστου σώματος των ψηφοφόρων και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού, έχουν στα χέρια τους ένα πολύ καλό υλικό, καθώς από τις απαντήσεις φαίνονται ξεκάθαρα οι τάσεις και οι γενικές απόψεις στα καθημερινά προβλήματα.
«Οργανώσαμε ένα επιστημονικά συγκροτημένο ερωτηματολόγιο χωρίς παραπειστικές ερωτήσεις και με ξεκάθαρη την ταυτότητα του σκοπού του», σημειώνει ο συνδυασμός.
Ξεκινώντας από τους δημόσιους χώρους, αυτό που ενοχλεί περισσότερο τους ερωτηθέντες είναι η ανεπαρκής πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία (73%), ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων.
Ακολουθούν τα ανεπαρκή ή σπασμένα πεζοδρόμια (71%), η κατάληψή τους από παράνομες σταθμεύσεις (68%), η έλλειψη χώρων πρασίνου (68%), η κακή συντήρηση του πρασίνου (62%), η έλλειψη αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, δημόσιος φωτισμός, καλαθάκια απορριμμάτων-61%), η έλλειψη διαβάσεων πεζών (44%) και η κατάληψη από αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα (36%).
.
Στο κεφάλαιο σκουπίδια, εντυπωσιακή είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη μη υλοποίηση της ανακύκλωσης από τον δήμο. Οπως διαπιστώνεται από τις απαντήσεις που έδωσαν, θέλουν την ανακύκλωση και απογοητεύονται όταν βλέπουν τα απορριμματοφόρα να συλλέγουν χύμα τους μπλε και τους πράσινους κάδους.
Για τον λόγο αυτό 72% απάντησε ότι ένα από τα προβλήματα που εντοπίζουν είναι πως ο δήμος μαζεύει ανάμικτα τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, το 55% εντοπίζει έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, το 30% βλέπει ανεπαρκή τη συλλογή απορριμμάτων και το 22% εντοπίζει έλλειψη κάδων απορριμμάτων.

Ελλειψη χώρων αθλητισμού

Στο ζήτημα του αθλητισμού, το 63,5% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρων αθλητισμού, το 61% η έλλειψη ανοιχτών (μη οργανωμένων) υποδομών αθλητισμού και το 41% η κακή κατάσταση και η ελλιπής συντήρηση των χώρων αθλητισμού.
Στην ερώτηση «ποιος αθλητικός χώρος-άθλημα λείπει περισσότερο;» το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ο στίβος, το 41% το βόλεϊ, το 38% η κολύμβηση, το 35% το ποδόσφαιρο, το 32,5% το μπάσκετ, το 32% το τένις και το 6% άλλοι χώροι.
Στο θέμα δημόσια σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, το 62% των ερωτηθέντων εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κακή κατάσταση-ελλιπή συντήρηση των σχολείων, το 46% στην έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, το 32% στην έλλειψη ή ανεπάρκεια αύλειου χώρου, το 20% στην έλλειψη νηπιαγωγείων, το 19,5% στη δυσκολία πρόσβασης στα σχολεία, το 16,5% στις συστεγάσεις των σχολείων, το 5,5% στην έλλειψη σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 4% στην έλλειψη σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Αυτές οι απαντήσεις είναι ο πραγματικός απολογισμός του Δήμου Πειραιά. Η καθημερινή μας ζωή, η φροντίδα για τα μικρά ζητήματα των γειτονιών είναι πολύ πιο σημαντικές από όλες τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα μαζί», σχολιάζει ο συνδυασμός σχετικά με την έρευνα.
❗️ Σε ερωτήσεις που αφορούσαν την καθαριότητα, τα σχολεία, τους δημόσιους χώρους και τον αθλητισμό απάντησαν 798 κάτοικοι και των 5 δημοτικών κοινοτήτων της πόλης..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...