Οι εντυπώσεις μας για την ΑΕΚ της Γαλλίας

Η ολική επαναφορά της ΑΕΚ  ξεκίνησε με την κατάκτηση του κυπέλλου τον περασμένο Μάιο και δείχνει να έχει συνέχεια και στην Ευρώπη με το 0-0 στο Σεντ-Ετιέν.
Ελπιδοφόρο και συνάμα περίεργο το τελικό αποτέλεσμα για την ρεβάνς ένα παιχνίδι που μπορεί κανείς να βγάλει κάποια μελλοντικά συμπεράσματα για την ΑΕΚ. Ένα αποτέλεσμα που έδωσε χαρά στον κόσμο της ομάδας από μια ομάδα
που ήταν συνέχεια της περσινής, αν αναλογισθεί κανείς το πώς έγιναν οι μεταγραφές και ότι στην χθεσινή ενδεκάδα έπαιζε μόνο ένας «καινούργιος» σε σχέση με τις 6 μεταγραφές που έκανε μέχρι τώρα η ΑΕΚ.
Το χθεσινό παιχνίδι, ήταν και μια νίκη του Τιμούρ Κετσπάγια.. Δύσκολο- κατάβλητος και κρύο αίμα ο προπονητής της Ενωσης ήταν απόλυτα μελετημένος. Με το που έμαθε με ποιόν κληρώθηκε έφυγε σαν πύραυλος κατευθείαν στη Λωζάνη για να δει με τα μάτια του την Γαλλική ομάδα που δεν έστειλε ούτε έναν άνθρωπο να δει την ΑΕΚ, έστω και στο φιλικό με τον Άρη Λεμεσού. Μαχητής ήξερε ότι έπρεπε να μελετήσει τον αντίπαλο και τον είχε μελετήσει τέλεια για να μην πέσει ο ίδιος και η ομάδα του με κάτω τα χέρια.  Ήξερε την φυσική κατάσταση της ομάδας του (υποδεέστερη από την γαλλική, που είχε ξεκινήσει πιο νωρίς την προετοιμασία), ήξερε και τις αγωνιστικές δυνατότητες των παικτών του που θα ήταν λιγότερες από των αντιπάλων, τούτη την χρονική στιγμή. Οπότε έστησε το παιχνίδι, με ένα 4-5-1, οι εξτρέμ ήταν περισσότερο υποστηρικτές των πλάγιων Γκάλλο και Ντίντακ. Προτίμησε τον Πέκχαρτ που μόνο κατά λάθος μπορεί να σκοράρει, γνωρίζοντας ότι λόγω ύψους θα κρατούσε τους αμυντικούς της Γαλλικής ομάδας πίσω. Βλέπετε οι Ευρωπαίοι πάντα τρομάζουν όταν βλέπουν στην αντίπαλη επίθεση ένα ψηλό «στυλιάρι»..
Η ομάδα γιατί να το κρύψουμε άλλωστε βγήκε καθαρά αμυντικά, και αν ερχόταν κάτι στην κόντρα θα ήταν ευπρόσδεκτο. Η ομάδα δηλαδή  είχε ξεκάθαρη αμυντική λειτουργία δίνοντας γήπεδο στον αντίπαλο. Και οι αντίπαλοι έσκασαν από τον τρέξιμο  και την ζέστη. Η ΑΕΚ με Τσιγγρίνσκι στην άμυνα και Σιμόες στο κέντρο ήταν τα όπλα του Τιμούρ για να πάρει αυτό που ήθελε να πάρει. Ο Κετσπάγια ήξερε ότι δεν ήταν το φαβορί, αλλά με την τακτική του γνώριζε ότι μπορεί να βγάλει στην κόντρα ένα γκολ, γνώριζε ότι έτσι μπορεί να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα και να διαχειριστεί την πρόκριση στο ΟΑΚΑ με αρκετό κόσμο κοντά του.
Πολλοί διερωτώνται γιατί άφησε τον περσινό και προπέρσινο πρώτο σκόρερ της ομάδας τον Αραβίδη εκτός αγώνα. Είχε λόγο σε ένα σοβαρό κοουτσάρισμα. Και το αναφέραμε πιο πάνω για την περίπτωση του Πέκχαρντ. Ο Αραβίδης μπορεί να είναι το κρυφό χαρτί του επαναληπτικού. Μπορεί. Γιατί πάντα ο 12ος παίκτης  θα είναι ο Μπακασέτας. Ο νεαποκτηθείς παίκτης ήταν η άμεση απάντηση με τρίτο αμυντικό χαφ στις κινήσεις  του Γάλλου προπονητή. Ο ρόλος του Μπακασέτα ήταν διττός. Και αμυντικά και επιθετικά και πολύ περισσότερο να εκμεταλλευθεί το δυνατό σουτ του παίκτη χωρίς να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή. Ένα προσόν που είχε και ο ίδιος ο Κετσπάγια, όταν ήταν ποδοσφαιριστής. Στο πρόσωπο του Μπακασέτα ο Τιμούρ βλέπει το δικό του αντίγραφο στην ΑΕΚ.




Με την είσοδο του Πλατέλλα προσπάθησε να δώσει μια ταχύτητα στην ομάδα του που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους «σκασμένους» αμυντικούς της Γαλλικής ομάδας. Ο προπονητής της ΑΕΚ ήθελε της «ποδιές» του Πλατέλα και όχι το τσαφ του Αραβίδη. Ήταν και αυτό προϊον μελέτης, που δύσκολα κάποιος μπορεί να το καταλάβει. Ο Κετσπάγια έβγαινε από λεπτό σε λεπτό νικητής της τακτικής και με την είσοδο του νεαρού Γαλανόπουλου. Δεν έκανε τρέλες , δεν έκανε περίεργες αλλαγές, όλες έγιναν βάσει σκοπιμότητας και μελέτης.
Το παιχνίδι δεν ήταν αυτό που λέμε εξαιρετικό, αλλά ήταν πολύ πιο ωραίο από το 0-0 του Ολυμπιακού.. Είχε ρυθμό, ένταση και αρκετές φάσεις, κι από τις δυό πλευρές, όχι πολλές τελικές προσπάθειες, αλλά φάσεις που είχαν τελειώματα βάσει τακτικές.  Και οι δύο ομάδες ήταν πρωταγωνίστριες, με το δικό τους στυλ τακτικής.
Η ΑΕΚ μπορεί να έπαιξε άμυνα καλά, αλλά αν βγουν οι μεταγραφές των Αλμέιδα και Ροντρίγκεζ, μπορεί να εκτοξευθεί. Η ισοπαλία  δίνει ελπίδες, αλλά αν ξέρεις μπάλα το (0-0) είναι ένα « ερμαφρόδιτο» αποτέλεσμα. Όλα αυτά που έγιναν στην Γαλλία μπορεί να  πάνε χαμένα στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ απεμπόλησε το θετικό στοιχείο των εκτός έδρας παιγνιδιών. Το γκολ. Τώρα αυτό πήγε στην πλευρά των Γάλλων και εδώ χρειάζεται προσοχή και νέα μελέτη.

Η ΑΕΚ έχει έναν σοβαρό προπονητή για τα μέτρα της. Που αυτό θα αναδείξει στα επόμενα παιγνίδια. Δεν είναι ηττοπαθής που  συνέχεια γκρινιάζει για τους παίκτες, Διότι εκμεταλλεύτηκε το roster κι έδειξε τι μπορεί να πάρει αμυντικά , αλλά και μεσοεπιθετικά  ανάλογα με την τακτική.
Η ΑΕΚ στην Γαλλία έπαιξε ομαδικά και θα ήταν αδικία να ξεχωρίσεις έναν παίκτη σε σχέση με άλλον. Μιλάμε έτσι λοιπόν για το σύνολο.
Το οποίο πήγε πολύ καλά. Και πήρε ελπιδοφόρο (όπως προαναφέραμε) και συνάμα απατηλό αποτέλεσμα.  Η ΑΕΚ θέλει δύο ακόμη μεταγραφές. Έναν στόπερ  σε περίπτωση που χτυπήσει ή τιμωρηθεί ο αρχοντικός Τσιγγρίνσκι  ( έλειπε από  την ομάδα αυτός ο παίκτης)και έναν μέσο σε περίπτωση που σκάσει αυτό το πολυεργαλείο που λέγεται Σιμόες.
Το πρώτο ευρωπαϊκό δείγμα της ΑΕΚ θετικό. Το 0-0 το είχε πάρει η ΑΕΚ και μέσα στο Παρίσι, το 1997 με αντίπαλο την Παρί ΣΖερμέν στο τότε κυπελλούχων και μέσα στη Φιλαδέλφεια έχασε με 3-0. Τότε παίκτης  και στα δύο παιγνίδια της ΑΕΚ ήταν ο σημερινός προπονητής της ο Τιμούρ Κετσπάγια, γεγονός που σημαίνει ότι στη θύμησή του , πάντα θα υπάρχουν αυτά τα παιγνίδια που ενόψι του επαναληπτικού θα τα επαναφέρει στο μυαλό, ώστε να μη γίνουν τα ίδια λάθη που είχε γίνει τότε, όταν και παλι η ΑΕΚ είχε κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση με ένα άλλο δικό της παιδί που ήταν προπονητής ο Πέτρος Ραβούσης.

Φωτογραφία: eurokinissi/actionimages

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...