Καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία - Ισοπεδώθηκε χωριό

Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.36 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άνθρωποι και να έχει υποστεί σημαντικές ζημίες ένα ολόκληρο χωριό κοντά στην πόλη Ριέτι.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην κεντρική Ιταλία, κοντά στην πόλη Νόρτσια, στην περιοχή της Ούμπρια, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν αναφερθεί στις περιοχές Ακούμολι, Αματρίτσε, Πόστα και Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Για δύο νεκρούς στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο κάνει λόγο η ιταλική τηλεόραση επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας, όμως εκφράζονται φόβοι για περισσότερους. Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει επισήμως δύο νεκρούς ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης Ακούμολι, Στέφανο Πετρούτσι, είπε πως υπάρχουν άλλοι τέσσερις νεκροί και μιλώντας στη RAI, δήλωσε: "Τέσσερις άνθρωποι είναι κάτω από τα ερείπια και δεν δίνουν κανένα σημάδι ζωής. Δύο γονείς με τα δύο παιδιά τους".



«Η μισή πόλη δεν υπάρχει πια» είπε στην ιταλική τηλεόραση ο δήμαρχος της μικρής πόλης Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότζι και πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ έκανε γνωστό ότι ο σεισμός προκάλεσε και κατολίσθηση, αλλά και την κατάρρευση μιας γέφυρας.

Επί τόπου επιχειρούν να φτάσουν σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρα, ωστόσο το χωριό που έχει πληγεί είναι αποκομμένο καθώς ο σεισμός που είχε μικρό εστιακό βάθος έχει διαλύσει το οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στην περιοχή έχουν σημειωθεί και δεκάδες μετασεισμοί, αρκετοί εκ των οποίων ήταν ισχυροί, με έναν να φτάνει τα 5,5 Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και όπως ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που έζησαν τον σεισμό, δημιουργήθηκαν ρωγμές στους τοίχου, έπεφταν αντικείμενα από τα ράφια, ενώ ακόμη και βαριά έπιπλα μετακινήθηκαν από τη θέση τους.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ρώμη, που βρίσκεται 170 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, με τους κατοίκους να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους.
italyquake
Πηγή: Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο
Η ιταλική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και έτοιμη να παράσχει κάθε μορφής βοήθεια, όπως αναφέρεται σε σχετικό tweet του γραφείου του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν επτά χρόνια είχε σημειωθεί ένας φονικός σεισμός στην πόλη Λ’ Άκουιλα, ισοπεδώνοντας την και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...