Δικαστήριο Ε.Ε.: Η Βρετανία δεν μπορεί να ζητεί βίζα από μέλη οικογενειών πολιτών της Ένωσης


Tο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωστοποίησε στη Μεγάλη Βρετανία πως δεν μπορεί πλέον να ζητεί εκ των προτέρων θεωρήσεις εισόδου (βίζα) από μη πολίτες της Ε.Ε. οι οποίοι είναι μέλη οικογενειών πολιτών της Ε.Ε. και έχουν άδεια διαμονής σε άλλη χώρα της Ένωσης.

Αποφαινόμενο σχετικά με την υπόθεση της Ελένα Πατρίσια Μακάρθι Ροντρίγκες, Κολομβιανής παντρεμένης με άνδρα με βρετανική και ιρλανδική υπηκοότητα που ζει στην Ισπανία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν στο Λονδίνο να απαιτεί από την εν λόγω γυναίκα να υποβάλλει αίτηση για θεώρηση εισόδου κάθε φορά που ταξιδεύει στη Μ. Βρετανία από την κατοικία τους στη Μαρμπέγια της Ισπανίας.
Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση έπειτα από αίτημα Βρετανών δικαστών, στους οποίους η οικογένεια διαμαρτυρήθηκε ότι η απαίτηση από την Ελένα Μακάρθι να ταξιδεύει στο βρετανικό προξενείο στη Μαδρίτη κάθε έξι μήνες για να ανανεώνει μια θεώρηση εισόδου παραβιάζει οδηγία της Ε.Ε. που επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε. και τις οικογένειές τους να μετακινούνται ελεύθερα σε όλη την Ενωση.
Σε δήλωσή του, το δικαστήριο αναφέρει πως οι ανησυχίες της Μ. Βρετανίας για τις απάτες ως προς την ταυτότητα των προσώπων δεν της δίνουν το δικαίωμα να επιβάλλει αυτόματες απαιτήσεις σε πρόσωπα όπως η κ. Μακάρθι, εφόσον δεν υπάρχει υποψία για απάτη ή ότι ο γάμος της είναι ψεύτικος.
Η Μ. Βρετανία διαφωνεί με την απόφαση, δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
«Επιχειρηματολογήσαμε εναντίον αυτού στο δικαστήριο και έτσι διαφωνούμε σαφώς με το αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος προς δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να εκδώσει απόφαση για το θέμα το βρετανικό Ανώτερο Δικαστήριο (High Court) πριν αποφασίσει πώς θα απαντήσει.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...