Η απόφαση της Ουάσινγκτον διχάζει τον αμερικανικό πολιτικό κόσμο - Ο
πρώτος Αμερικανός που ήταν φυλακισμένος στην Κούβα επί πέντε χρόνια
απολαμβάνει από χτες την ελευθερία του
Ανοιχτό αφήνει ο Λευκός Οίκος
το ενδεχόμενο επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην
Αβάνα μετά την ιστορική απόφαση για άρση του εμπάργκο και εξομάλυνση των
σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα χθες από τους
δύο ηγέτες. Η απόφαση της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον διχάζει τον
πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ την ώρα που η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί
με την κίνηση του Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν την δυσφορία τους
για την απόφαση των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για "ασυλλόγιστες παραχωρήσεις"
από την πλευρά του Ομπάμα ενώ ανάμεικτες είναι και οι αντιδράσεις των
Κουβανών στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο πρώτος Αμερικανός που ήταν φυλακισμένος
στις Κούβα επί πέντε χρόνια απολαμβάνει από χτες την ελευθερία του. Ο
65χρονος, Άλαν Γκρος, δεν μπορεί να πιστέψει πως είναι ελεύθερος."Εάν υπάρχει ευκαιρία να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος μια επίσκεψη, είμαι σίγουρος πως ο Ομπάμα δεν θα την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη», είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Τόνισε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος ελπίζει το Κογκρέσο να προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα καταστήσουν δυνατή την πλήρη άρση του εμπάργκο που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Αβάνα πριν ο Ομπάμα αποχωρήσει από την προεδρία. Μπορεί πολλοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα να επέκριναν την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, ο αμερικανικός λαός όμως εμφανίζεται σε γενικές γραμμές πιο ανοιχτός ως προς την ενίσχυση των σχέσεων με την Αβάνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Ανάμεικτες οι πρώτες αντιδράσεις στην κοινότητα των Κουβανών στις ΗΠΑ.
Την απόφαση για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ΗΠα- Κούβας χαιρετίζει η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον και ανεπίσημα υποψήφια με τους Δημοκρατικούς για το προεδρικό χρίσμα το 2016, αρνητικός όμως εμφανίζεται ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζεμπ Μπους, που εκλέγεται στη Φλόριντα. Οι περισσότεροι Κουβανοί που ζουν στις ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτή την αμερικανική πολιτεία και η υποστήριξή τους στην κάλπη θεωρείται υπολογίσιμο μέγεθος για αυτούς που θα διεκδικήσουν το προεδρικό χρίσμα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που είχε διενεργηθεί τις παραμονές του ιστορικού «παράλληλου διαγγέλματος» Ομπάμα και Κάστρο, ποσοστό μικρότερο του 20% των Αμερικανών αντιτίθεται στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα, έδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 31.000 ενήλικων Αμερικανών. Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ενίσχυσης, ενώ το 39% δεν είναι βέβαιοι ότι θα αποδώσει καρπούς. Η επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγε την έρευνα στην εταιρεία Ipsos, Τζούλια Κλαρκ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο να άρει πλήρως το αμερικανικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα και προέβλεψε ότι η ήδη μεγάλη υποστήριξη του λαού θα αυξηθεί περαιτέρω. Πάντως, η απόφαση του Ομπάμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων.
Αυτοί που ξεσπάθωσαν ήταν οι πιθανοί διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος με τους Ρεπουμπλικάνους, Τζεμπ Μπους, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα, και ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο.
Οι ισπανόφωνοι, βασικοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, είναι μαζικά υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων ΗΠΑ- Κούβας. Σε εθνικό επίπεδο, το 49% από αυτούς υποστηρίζουν την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων και περίπου το 20% τάσσονται κατά. Γυναίκες και άνδρες στηρίζουν το ίδιο την αλλαγή πολιτικής. Σχεδόν το 55% των ανδρών είναι υπέρ και 20% κατά.
Από κομματικής άποψης, περίπου το 39% των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζουν μία αλλαγή πολιτικής, ενώ το 28% όχι. Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών, το 54%, τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και μόνο το 15% είναι κατά.
Ελεύθερος ο πρώτος Αμερικανός κρατούμενος επί πέντε χρόνια στην Κούβα
Ο Αμερικανός Αλαν Γκρος, ένας υπεργολάβος της "USAID" της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, ο οποίος απελευθέρωσε, χτες, η Κούβα, δήλωσε ότι Αβάνα και Ουάσινγκτον πρέπει να ξεπεράσου τις αμοιβαίες εχθρικές πολιτικές που εφάρμοσαν τη μία έναντι της άλλης στο παρελθόν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την απελευθέρωσή του, ο Γκρος ευχαρίστησε τον Ομπάμα για όλα όσα έκανα προκειμένου να διασφαλίσει την απελευθέρωσή του και επισήμανε ότι δεν κατηγορεί το λαό της Κούβας για το μαρτύριο που βίωσε.
Τι προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, σύμφωνα με την Wall Street Journal
Διπλωματικό «άνοιγμα»: Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών που είναι ανύπαρκτες από το 1961 μέχρι και σήμερα. Ο ταξιδιωτικός περιορισμός θα παραμείνει σε ισχύ, όπως και το εμπάργκο, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, όμως, θα υπάρξουν εξαγγελίες για «διευκολύνσεις».
1.Επανίδρυση αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα: Όπως έχει γίνει γνωστό, θα επαναλειτουργήσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.2.Απελευθέρωση κρατουμένων: Οι ΗΠΑ προχωρούν στην απελευθέρωση τριών Κουβανων κρατουμένων (Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Λουίς Μεδίνα) που είχαν συλληφθεί το 1998 για κατασκοπεία και κρατούνταν μέχρι σήμερα. 3.Χρήση τραπεζικών καρτών στην Κούβα: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν κανονικά τις πιστωτικές και χρεωστικές τους κάρτες ενόσω βρίσκονται σε κουβανικό έδαφος.4. Αποστολή χρημάτων χωρίς περιορισμό: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να αποστείλουν πάνω από 2000 δολάρια τον χρόνο σε συγγενείς τους που ζουν στην Κούβα.5.- Εισαγωγή πούρων και αλκοόλ: Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν πλέον να εισάγουν αγαθά από την Κούβα αξίας μεγαλύτερης των 400 δολαρίων. Τα 100 εξ αυτών θα μπορούν να δαπανηθούν για πούρα και αλκοόλ.6.Οι ΗΠΑ, τέλος, ανακοίνωσαν την απόφαση για άμβλυνση των κυρώσεων που επέβαλαν στην Αβάνα.7.Πρόσωπα και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγούνται άδειες ώστε να έχουν επιχειρηματικές δοσοληψίες με Κουβανούς οι οποίοι κατοικούν εκτός Αβάνας αλλά και να επιτρέπεται σε πρόσωπα και επιχειρήσεις να παρακολουθούν εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη νήσο εκτός της επικράτειάς της.
Ακόμη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα άρει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών υπηκόων της Κούβας οι οποίοι δεν κατοικούν πλέον στο νησί.
Τι προσφέρει η Κούβα στις ΗΠΑ
1.Απελευθέρωση του Άλαν Γκρος: Ο Αμερικανός εργολάβος, ο οποίος κρατείτο επί πέντε χρόνια στην Αβάνα, απελευθερώθηκε χτες και βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ. Η κράτησή του αποτελούσε αγκάθι για την κυβέρνηση Ομπάμα.2. Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων: Η Κούβα συμφώνησε να απελευθερώσει 53 πολιτικούς κρατούμενους από μια λίστα που θα της δοθεί από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CNN, η Κούβα προτίθεται να αφήσει ελεύθερο έναν ακόμη Αμερικανό, μέλος μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση επί περίπου 20 χρόνια.3. Αρτιότερη πρόσβαση στο ίντερνετ: Τα τελευταία χρόνια, οι Κουβανοί έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε πολύ χαμηλές όμως ταχύτητες και με δυνατότητα επίσκεψης συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Πλέον κι έπειτα από πιέσεις από πλευράς ΗΠΑ, αίρονται κάποιοι από τους περιορισμούς καθώς η Αμερική θεωρεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως μέσο προσέγγισης της δημοκρατίας.4.Πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών- Η Αβάνα θα επιτρέψει την άφιξη στη χώρα μελών των Ηνωμένων Εθνών καθώς επίσης και του Ερυθρού Σταυρού.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου