Στην πόρτα εξόδου η Άννα Θεολόγου μετά την ήττα Λιλλήκα

Απογοήτευση και προβληματισμό δημιούργησε στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες για ένα αξιοπρεπές ποσοστό αλλά έθεσε εν αμφιβόλω και την ύπαρξη της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία είχε αρχίσει να φυλλορροεί από τη στιγμή που ο Γιώργος Λιλλήκας είχε αποφασίσει να διαχωρίσει τη θέση του από τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και να διεκδικήσει μόνος του τις εκλογές. Το ότι βρέθηκε πέμπτος στην κατάταξη, αρκετά πίσω ακόμα και από τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα και οι αναφορές του κ. Λιλλήκα στην αποχή και στη λογική της χαμένης ψήφου δεν πείθουν ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες.


Χάνει και την Άννα;

Παρά το ότι το επιτελείο Λιλλήκα και η Συμμαχία Πολιτών δεν έχουν λάβει απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει στον δεύτερο γύρο, η βουλευτής Άννα Θεολόγου με δήλωσή της χθες τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της στήριξης του Σταύρου Μαλά. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ακόμα και ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Θεολόγου με αποτέλεσμα ο κ. Λιλλήκας να παραμένει (σε μια τέτοια περίπτωση) ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος, αφού έχει προηγηθεί η αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση του Παύλου Μυλωνά.

Κακή εκτίμηση

Το επιτελείο του Γ. Λιλλήκα και ο ίδιος ο υποψήφιος, όπως σημείωναν πηγές που γνωρίζουν το πώς διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία, ανέφεραν πως υπήρξε εξαρχής κακή εκτίμηση των δεδομένων, με αποτέλεσμα να εξαχθούν και λανθασμένα συμπεράσματα. Ο Γ. Λιλλήκας θεωρούσε ως βάση των εκτιμήσεών του το ποσοστό του 2013, κάτι που και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως δεν ισχύει. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ήταν δεδομένο πως δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο, αλλά ήλπιζε σε ένα ποσοστό γύρω στο 10% που θα έδινε τη δυνατότητα να παίξει ρόλο ρυθμιστή τόσο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όσο και στις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο.

Διαμαρτυρία καναπέ

Ο Γιώργος Λιλλήκας στις δηλώσεις του –πλαισιωμένος από τη σύζυγο και συνεργάτες του και την Άννα Θεολόγου απούσα– απέδωσε το απογοητευτικό για τον ίδιο αποτέλεσμα στη λογική της χαμένης ψήφου και στην αποχή. «Δυστυχώς» είπε «δεν εισακουστήκαμε. Το αποτέλεσμα για μας είναι απογοητευτικό. Τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες θα τις εξετάσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια».

Όπως είπε «οι απογοητευμένοι πολίτες προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν τελικά από τον καναπέ και η διαμαρτυρία τους δεν καταγράφηκε». Κατά την άποψή του η αποχή συντήρησε και ενίσχυσε αυτούς που τόσο καιρό επέκριναν. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για ευθύνες των πολιτών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ακόμα πως «το σύνθημα της χαμένης ψήφου σαφέστατα μας έκανε ζημιά. Δώσαμε αυτή τη μάχη με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, γνωρίζαμε πως χωρίς τους έμμισθους μηχανισμούς και τους τεράστιους οικονομικούς πόρους που διέθεταν οι άλλοι ανθυποψήφιοί μας ήταν πολύ δύσκολο τα μηνύματά μας να φτάσουν στον λαό».

Σε σχέση με τον β΄ γύρο ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει συμφωνηθεί οποιαδήποτε συνάντηση με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, ενώ τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών που θα συνέλθουν σήμερα για μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος.

Πηγή: http://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...