Χωρίς πίεση η αυριανή συνάντηση στην Καγκελαρία

Υπό καλύτερες συνθήκες και σε σαφώς βελτιωμένο κλίμα μεταβαίνει αύριο (Δευτέρα) στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, μετά τη μίνι σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Στην καγκελαρία οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας πρόκειται να συζητήσουν με στόχο την «αποκλιμάκωση» της επικοινωνιακής έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά
τις απανωτές επιθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την επανέναρξη των συζητήσεων για τις διμερείς σχέσεις.
Με σημερινές δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε («Καθημερινή«) ότι «η συνάντηση δεν θα "πιέζεται" από τις διαπραγματεύσεις».
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού
«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για δουλειά, σκληρή δουλειά. Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα, είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα και αυτό εξαρτάται μόνο από εμάς – από την κυβέρνηση. Τη Δευτέρα θα βρίσκομαι στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθώ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μια συνάντηση που δεν θα “πιέζεται” από τις διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα μπορέσουμε, και οι δύο πλευρές να συζητήσουμε για τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την Ευρώπη, αλλά και για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».
Καγκελαρία: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η επίσκεψη Τσίπρα
Άλλωστε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτ, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο δεν χρειάζεται να έχει μαζί του κατάλογο μεταρρυθμίσεων, όμως οι προτάσεις της Ελλάδας πρέπει να παρουσιαστούν πολύ σύντομα.
Η ίδια είχε συμπληρώσει πως η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, είναι όμως θέμα της Ελλάδας να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν κάποια θέματα έχουν ήδη ξεπεραστεί μετά την κρίσιμη διάσκεψη στις Βρυξέλλες και τώρα στο τραπέζι θα μπουν και άλλα θέματα, όπως η βελτίωση των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, που τόσο έχουν επιβαρυνθεί μετά τις εκατέρωθεν επιθετικές δηλώσεις.
«Το SPD χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα»
Αυτός είναι ο τίτλος συνέντευξης του επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», στην οποία επισημαίνει ότι αναμένει από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων κατά την αυριανή συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και λέει «ναι» σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας - υπό όρους. Προειδοποιεί, δε, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «καταστροφή» για την Ευρώπη.
«Περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί μόνο εάν η Ελλάδα είναι απολύτως πρόθυμη να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Πρέπει να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Χρειάζονται άμεσα μέτρα κατά της διαφθοράς», τονίζει ο κ. Όπερμαν και προσθέτει ότι γι' αυτούς τους όρους είναι απαραίτητη μια «αξιόπιστη διαβεβαίωση» από τον Αλέξη Τσίπρα.
«Χωρίς απολύτως ξεκάθαρη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα», σημειώνει, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου νωρίς το καλοκαίρι.
Ο επικεφαλής των βουλευτών του SPD στην Μπούντεσταγκ περιμένει ακόμη από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει κατάλογο με μεταρρυθμίσεις κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο στο Βερολίνο. «Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να υποβάλει μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Περιμένω να παρουσιάσει αυτή τη λίστα στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ τη Δευτέρα. Θέλω επιτέλους να ξέρω εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τονίζει, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιεί ότι «θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη, το μεγαλύτερο πλήγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στην ιστορία της».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ο Τόμας Όπερμαν δηλώνει: «Για τις αδικίες του εθνικοσοσιαλισμού φέρουμε ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέλω να προχωρήσουμε στην συμφιλίωση με την Ελλάδα. Έχουμε μέχρι τώρα μόνο μικρά βλασταράκια. Το Ταμείο για το Μέλλον, για παράδειγμα. Ή το Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Νεολαίας. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το θέμα με την ευρωκρίση».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...