Γαλλία Η Κεντροαριστερά μπροστά στη συντριβή

Κρίσιμες για την Αριστερά θα είναι οι περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται μέσα σε κλίμα δυσαρέσκειας των Γάλλων για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο Φρανσουά Ολάντ. Οι εκλογές αυτές αναμένεται να λάβουν χαρακτήρα εθνικής σφυγμομέτρησης.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τσουχτερή ήττα της Κεντροαριστεράς, πρόοδο της Δεξιάς και εντυπωσιακή άνοδο του λεπενικού Εθνικού Μετώπου.
Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα (Κυριακή) για τον πρώτο εκλογικό γύρο, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ηγέτες της Δεξιάς και της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο ηγέτης του δεξιού κόμματος UMP Νικολά Σαρκοζί προώθησαν έναν κοινό στόχο, την αναχαίτιση της ανόδου της Ακροδεξιάς. Τα τοπικά θέματα των περιφερειών είχαν δευτερεύουσα θέση στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Οι ηγέτες των κομμάτων δεν μπόρεσαν κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη.
Οι ψηφοφόροι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις εκλογές αυτές, που αφορούν την επιλογή περιφερειακών συμβούλων των οποίων δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οι δικαιοδοσίες μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση ελάττωσης και ανακατανομής των περιφερειών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι «πρώτο κόμμα» στις περιφερειακές εκλογές θα είναι η αποχή. Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 29 Μαρτίου.
Οι ηγέτες της Κεντροαριστεράς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν καταστροφική ήττα. Ενδέχεται να χάσουν 20-40 περιφέρειες από τις 61 που διοικούν. Η Δεξιά, που διαχειρίζεται 41 διαμερίσματα στα 101, φιλοδοξεί να κερδίσει αρκετές περιφέρειες, με αναμενόμενη στροφή προς τα δεξιά περίπου 20 περιφερειών. Οι ηγέτες της Δεξιάς εκτιμούν ότι αν κερδίσουν πάνω από 60 περιφέρειες συνολικά, «θα είναι μια «μεγάλη νίκη».
Το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο επιδιώκει την τοποθέτησή του μακροπρόθεσμα ως «πρώτου κόμματος» στον πολιτικό ορίζοντα της Γαλλίας. Η Μαρίν Λεπέν τονίζει ότι έσπασε τον «διπολισμό» Κεντροαριστεράς-Δεξιάς επιβάλλοντας τον «τριπολικό» συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και θέτει ως στόχο της «τη νίκη» στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Το λεπενικό κόμμα ελπίζει να κερδίσει τουλάχιστον μία περιφέρεια στον β’ εκλογικό γύρο και σκοπεύει να παίξει τον «διαιτητή» σε παρασκηνιακές τοπικές διαβουλεύσεις ή συμμαχίες για την εκλογή προέδρων των περιφερειών. Η στρατηγική της Μαρίν Λεπέν είναι να επιτύχει πλατιά εδραίωση σε τοπικό επίπεδο, με εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να προβάλει το Ε.Μ. ως «κόμμα έτοιμο να αναλάβει την εξουσία».
Στους δύο εκλογικούς γύρους οι Γάλλοι θα επιλέξουν 4.018 περιφερειακούς εκπροσώπους οι οποίοι θα εκλέξουν σε γενικές συνελεύσεις τους προέδρους των περιφερειακών συμβουλίων. Αναλυτές των ΜΜΕ αναφέρονται στις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Επισημαίνουν ότι μετά τις περιφερειακές εκλογές θα ξεκινήσει για τα κόμματα η προετοιμασία για τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξει να ανακτήσει την κοινή γνώμη αναδιοργανώνοντας το κυβερνητικό του επιτελείο. Ο Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζει πυρετωδώς την αναδόμηση του δεξιού κόμματος UMP, που θα αλλάξει όνομα και υποδομή μετά το συνέδριο του κόμματος στις 30 Μαΐου. Ελπίζει σε μια πλατιά νίκη του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές για να αναπτύξει τη δυναμική ανάκτησης της εξουσίας, αλλά φοβάται ότι ή άνοδος της Ακροδεξιάς θα περιορίσει την πρόοδο της Δεξιάς.
Η θέση του Ολάντ
Παραμονή των περιφερειακών εκλογών, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο λεπενικό κόμμα. Επισήμανε ότι «η Ακροδεξιά είναι μια σκοτεινή ζώνη σε διεθνές επίπεδο, η οποία μας οδηγεί σε μια δύσκολη εσωτερική πραγματικότητα». Αναγνώρισε ότι το Ε.Μ. «συνέχισε να προοδεύει από το 2012», επισημαίνοντας «μια ριζοσπαστικοποίηση της Δεξιάς σχετικά με την εθνική ταυτότητα και επίσης μια απογοήτευση από τις διαδοχικές εναλλαγές εξουσίας».
Για τον Φρανσουά Ολάντ, «έτσι διαμορφώνεται -μέσω μιας ψηφοφορίας που εκφράζει είτε θυμό είτε προσχώρηση στην Ακροδεξιά, αλλά επίσης και μέσω μιας μορφής ευτελισμού- μια κατάσταση την οποία επιδιώκει να προωθήσει το ίδιο το Ε.Μ. και σε αυτήν βασίζει τη στρατηγική του».
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, κατήγγειλε το Εθνικό Μέτωπο για δηλώσεις που εκφράζουν ξενοφοβία, ισλαμοφοβία, ρατσισμό, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από την «ακατανίκητη άνοδο» του λεπενισμού. Κάλεσε δε την Κεντροαριστερά σε ενότητα, προειδοποιώντας ότι «η αποχή και οι διχασμοί προκαλούν την ήττα της».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...