Πολυετείς καθείρξεις και δημεύσεις ακινήτων για το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Η ετυμηγορία για το μεγάλο φαγοπότι των 11 εκατ. ευρώ
Πολυετείς καθείρξεις που ξεκινούν από 38 έτη φυλάκισης επέβαλλε – έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία – το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορούμενους για το μεγάλο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο ΙΚΑ Καλλιθέας, που αποκαλύφθηκε το 2012 και είχε αφήσει άφωνη τη κοινή γνώμη.
Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε και δήμευση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.

Με την απόφαση του δικαστηρίου, έσπασαν τα ισόβια για τους καταδικασθέντες καθώς το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Ωστόσο, τέσσερις γυναίκες κατηγορούμενες που καταδικάσθηκαν θα οδηγηθούν στις φυλακές καθώς το δικαστήριο δεν τους έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.

Ειδικότερα, με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι σε ποινές κάθειρξης από 38 ως 31 χρόνια και επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, καταδικάσθηκαν η Ελένη Μπουραζάνη σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια κάθειρξη και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια κάθειρξη και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι κατηγορούμενες θα εκτίσουν 25 χρόνια στη φυλακή, η οποία είναι η ανώτατη που προβλέπεται. Πάντως, από τις πέντε συνολικά γυναίκες που καταδικάστηκαν, στη φυλακή θα οδηγηθούν οι τέσσερις καθώς το δικαστήριο δεν τους χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση στην ποινή τους. Αντίθετα, το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην κατηγορουμένη Χρυσούλα Φέρρα η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών και ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Επιπλέον, με την απόφαση του δικαστηρίου ένας κατηγορούμενος, ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Στον συγκεκριμένο το δικαστήριο χορήγησε επίσης αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.


«Μαύρη» τρύπα 11 εκατ. ευρώ

Οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν κατά περίπτωση για αδικήματα όπως πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες γλύτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αντίθετα, αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας βάση της οποίας καταδικάσθηκανζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο αφήνοντας στο ΙΚΑ όπου εργάζονταν «μαύρη τρύπα» ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Τους αποδίδεται ότι από το 2003 έως και το 2012, χορήγησαν με το αζημίωτο σε 1300 ασφαλισμένους παροχές που δεν δικαιούνταν. Μεταξύ αυτών, μαϊμού – επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα ασθενείας σε μη δικαιούχους που εργάζονταν κανονικά, επιδόματα στο όνομα συγγενών, φίλων, ακόμα και ανυποψίαστων ασφαλισμένων, κ.ά.

Μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων αν και δημόσιοι υπάλληλοι, διέθεταν τεράστιες περιουσίες με πολυτελή ακίνητα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα.
Τώρα στη δίκη που ολοκληρώθηκε σήμερα (είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο) μια των κατηγορουμένων είχε προσφερθεί να παραχωρήσει στο ΙΚΑ ακίνητα αλλά και χρήματα που έχει στην κατοχή της ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ. Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε το αίτημά της.

Επίσης, με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η δικαστική διερεύνηση άλλων σκελών της υπόθεσης συνεχίζεται καθώς έχουν προκύψει και άλλα στοιχεία ενώ ερευνώνται και οι ασφαλισμένοι που εισέπρατταν τα μαϊμού επιδόματα.
πηγη

Κέρδη "μαμούθ" από τη μεγάλη κομπίνα του ΙΚΑ

...
Διαβάστε γιατί κατηγορούνται πέντε υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοί τους. Έκρυβαν μεγάλα ποσά στα σπίτια τους. Πώς τους ανακάλυψε η αστυνομία
Σε περισσότερα από 500 άτομα επεκτείνεται η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΙΚΑ, για τη μεγάλη απάτη, εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε στο υποκατάστημα του ιδρύματος στην Καλλιθέα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν το απόγευμα για τη σοβαρή υπόθεση, ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Νίκος Μάρκου και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, πρόκειται για ένα πραγματικό όργιο κλοπής σε βάρος του ΙΚΑ, με κέρδη «μαμούθ» για τα μέλη του κυκλώματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι από τις 244 περιπτώσεις, τα επιδόματα «μαϊμού» που εισέπρατταν οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες τους, ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, αλλά εξετάζονται και άλλες 260 περιπτώσεις που ενδέχεται να τριπλασιάσουν αυτό το ποσό και να το ανεβάσουν στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ από το 2003 που άρχισε η δράση του κυκλώματος.
Ανάμεσα στα 500 άτομα υπάρχουν και ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία τους για να εισπράττουν επιδόματα οι επίορκοι υπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών είναι και γνωστή τραγουδίστρια, η οποία «έπεσε από τα σύννεφα», όταν πληροφορήθηκε ότι εισέπρατταν επιδόματα χρησιμοποιώντας το όνομα της.
Ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, κ. Μαρκου, είπε ότι οι επτά κατηγορούμενοι εισέπρατταν ψεύτικα επιδόματα και οι ίδιοι ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ «αλίευαν» συνεργάτες πηγαίνοντας οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ σε καταστήματα και επιχειρήσεις, εύρισκαν εργαζόμενους και τους έλεγαν ότι μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν επιδόματα. Με τη συγκατάθεση τους προχωρούσαν στην υπογραφή επιδομάτων, κρατώντας οι ίδιοι μια παχυλή «μίζα» και δίνοντας ένα μικρό ποσό στους ασφαλισμένους.

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης, τόνισε ότι η απληστία των πέντε γυναικών υπαλλήλων και των συζύγων δύο εξ αυτών που κατηγορούνται για την υπόθεση, είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιπτώσεις των ψεύτικων επιδομάτων που εισπράττονταν όλα αυτά τα χρόνια, είναι ενός άγαμου που έπαιρνε επίδομα τοκετού, ή ενός άλλου άγαμου που λάμβανε επίδομα για πέντε παιδιά, ή ενός άλλου που ενώ νοσηλευόταν είχε εκδοθεί στο όνομά του επίδομα λουτροθεραπείας.
Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι από τον Αύγουστο του 2010 που ανέλαβε τη διοίκηση του ΙΚΑ, έβαλε ως προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς και την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, και τόνισε ότι οι έλεγχοι, πλέον, θα φτάσουν μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια στην ιεραρχία του ασφαλιστικού ιδρύματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επεκταθούν και σε άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, πέραν αυτού της Καλλιθέας, όπου διαπιστώθηκε η μεγάλη απάτη.
Τόσο ο διοικητής του ΙΚΑ όσο και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, δεν θέλησαν να αποκαλύψουν πώς έφτασαν στην αποκάλυψη της μεγάλης απάτης. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, στον εντοπισμό των υπαλλήλων που είχαν στήσει το κόλπο στο ΙΚΑ, δεν έφτασαν από τα πολυτελή αυτοκίνητα και σπίτια που είχαν αποκτήσει από την παράνομη δράση τους. Από εδώ και στο εξής, όμως, θα ελέγχεται σχολαστικά ο τρόπος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων όλων των υπαλλήλων, σημείωσε.
Ο διοικητής του ΙΚΑ επισήμανε ότι το ίδρυμα διαθέτει εδώ και αρκετό καιρό ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια όλες τις οικονομικές πράξεις του ΙΚΑ και μπορεί να αποκαλύψει κάτι που δεν πάει καλά σε οποιοδήποτε κατάστημα.
Βαριές κατηγορίες
Την Πέμπτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη με την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων και παράλληλα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για μία πρώην υπάλληλο σε κατάστημα του ΙΚΑ στην Λακωνία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, με τη συνεργασία ασφαλισμένων, εξέδιδαν με ίδιον όφελος πλαστά πιστοποιητικά για την είσπραξη επιδομάτων σε μη δικαιούχους, νοσηλίων κ.ά., ενέργειες που εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο.
Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, από τον οποίον οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους.


Πληρώνουμε στη φυλακή, τη συμμορία του ΙΚΑ Καλλιθέας

...
Μέρος του μισθού τους λαμβάνουν στη φυλακή, τρεις επίορκοι υπάλληλοι, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΙΚΑ Καλλιθέας. Ζούσαν σε βίλες και υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν ζημιά "μερικών χιλιάδων ευρώ"
Άλλο ένα δείγμα της κακής λειτουργίας του κράτους, αποκαλύπτεται, καθώς τα μέλη της συμμορίας που έκανα τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, λαμβάνουν μέρος του μισθού τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", οι τρεις υπάλληλοι που ήταν εν ενεργεία την περίοδο της σύλληψής τους εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους.
Τυπικά, παίρνουν αυτά τα χρήματα νόμιμα, καθώς έχουν τεθεί σε "δυνητική αργία", ωστόσο αυτό οφείλεται στο ότι οι διαδικασίες για την οριστική τους παύση έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση τους, που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στο δημόσιο, είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2012!
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η έρευνα των επιθεωρητών του Ιδρύματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα αποκάλυψε ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η σπείρα στο υποκατάστημα της Καλλιθέας είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 6 εκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά.
Τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταθέσεις των κατηγορουμένων στον ανακριτή, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν ζημίωσαν το ΙΚΑ με περισσότερες από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, προσκρούει στις αποκαλύψεις για την υπερπολυτελή διαβίωση των πέντε από τους επτά κατηγορούμενους, οι οποίοι ζούσαν σε επαύλεις που δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τους μισθούς τους.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Οι πέντε υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοί τους είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και ψευδών βεβαιώσεων.
Οι υπάλληλοι έδιναν επιδόματα σε μη ασφαλισμένους παίρνοντας παράλληλα μίζα της τάξης του 80%.
Η έρευνα έγινε σε υπαλλήλους των τμημάτων Παροχών, Μητρώου και Οικονομικών οι οποίοι σε συνεννόηση με ιδιώτες ζητούσαν από το ΙΚΑ χιλιάδες για νοσηλείες που δεν έγιναν ποτέ. Παράλληλα υπήρξαν και χιλιάδες παράνομες συνταγογραφήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα από τα σπίτια τους, βρέθηκαν σε αποθήκη 960.000 ευρώ, μέσα σε κουτιά από πάμπερς, ενώ κατασχέθηκαν και πολυτελή αυτοκίνητα.
"Είχαν γίνει όργια στο υποκατάστημα της Καλλιθέας, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ήταν διάτρητο. Για τον λόγο αυτόν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας", δήλωσε στο "Εθνος" στέλεχος του ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων σε περίπτωση που αυτοί κριθούν ένοχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...