Ο (δημοτικός) άρχοντας της Δυτικής Οχθης Παχατουρίδης: Είμαι καψούρης με το Περιστέρι

Μετά από τρεις θητείες ως δήμαρχος, μπορεί να λέει ότι στα χρόνια της κρίσης το Περιστέρι είναι η πόλη με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης
Υστερα από τρεις επιτυχημένες -κατά γενική ομολογία- θητείες στον Δήμο Περιστερίου και μία τέταρτη να προδιαγράφεται, καθώς είναι το φαβορί στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης διεκδικεί επάξια τον τίτλο του «άρχοντα της Δυτικής Οχθης».


Μέχρι πριν από μία δεκαετία το Περιστέρι ήταν συνώνυμο των υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου. Λέει ο κ. Παχατουρίδης: «Πράγματι, τότε ήταν Δυτική Αφρική. Οχι πια όμως. Τώρα είναι στο πιο ψηλό ράφι της Αυτοδιοίκησης. Πέρυσι το Περιστέρι ανακηρύχθηκε η πόλη με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης - και μάλιστα σε εποχή κρίσης και μνημονιακής ασφυξίας. Πώς το πετύχαμε αυτό; Με πολλή και σκληρή δουλειά. Εγώ είμαι καψούρης με την πόλη μου. Κάθε βράδυ ξενυχτάμε - πρώτα βάζουμε την πόλη για ύπνο και μετά πάμε εμείς». Η φιγούρα του, ψηλός, ευθυτενής, με έντονο ντύσιμο και μυτερές καουμπόικες μπότες που είναι το φετίχ του, είναι οικεία στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά του, αλλά και ο λαϊκός και προσηνής χαρακτήρας του αναγνωρίζονται από τους δημότες του. Μια ολιγόλεπτη βόλτα στην πόλη μαζί του είναι αρκετή: οι άνθρωποι τον χαιρετούν, ενίοτε τον σταματούν, τους ρωτάει για την οικογένεια, για τους δικούς τους. Το βέβαιο είναι ότι οι συμπολίτες του τον ψηφίζουν. Σε κάθε τετραετία φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα από την προηγούμενη. Το 2009 την πρώτη Κυριακή πήρε 49,8% και πήγε στον δεύτερο γύρο. Για την εκλογή της 18ης Μαΐου όλες οι μετρήσεις και τα προγνωστικά τον φέρνουν να κερδίζει από την πρώτη Κυριακή. «Ας κερδίσω και την τέταρτη, το ίδιο μού κάνει», λέει. Η μεγάλη του αγάπη, πάντως, είναι ο Ατρόμητος Αθηνών, που ύστερα από πολλά πέτρινα χρόνια παίζει στην Α’ Εθνική: «Είμαι φενταγίν Ατρομηταίος και τα μυαλά στα κάγκελα!» δηλώνει.



 Δεκαετία μετάλλαξης

Ο κ. Παχατουρίδης λέει με υπερηφάνεια ότι ύστερα από μία δεκαετία μετάλλαξης του Περιστερίου η πόλη έχει τρεις σταθμούς μετρό στα όριά της, που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής. Σημειώνει ακόμη ότι «η προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Εχουμε φτιάξει γήπεδα ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεις για τα φυτώρια. Εχουμε τέσσερα γήπεδα μπάσκετ, μέχρι και σάλα ενόργανης γυμναστικής έχουμε, όπου προπονείται ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας Βλάσης Μάρας. Εχουμε πια δεκάδες πλατείες. Δημιουργήσαμε θέατρα, η πόλη έχει μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες δανειστικές βιβλιοθήκες, έχουμε Ελεύθερο Δημοτικό Πανεπιστήμιο».

Εκτός από τη σκληρή δουλειά, βέβαια, για να γίνει η μεταμόρφωση του Περιστερίου χρειάστηκαν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Εξηγεί ο κ. Παχατουρίδης: «Το συσσίτιο δεν μοιράζεται πια από την κυβέρνηση, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Περιστέρι είναι πλέον brand name στα γραφεία της Ε.Ε. Οι προτάσεις μας είναι ώριμες και κοστολογημένες, γίνονται έργα αναπτυξιακά και όταν ξεκινούν, τελειώνουν στην ώρα τους. Τώρα γίνεται ένα μεγάλο βιοκλιματικό έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ στο βόρειο Περιστέρι, ενώ σε δύο μήνες τελειώνουμε το δεύτερο κολυμβητήριο στην πόλη, που θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας. Παραδίδουμε δύο υπερσύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ξεκινάμε στην περιφέρεια ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο 3 εκατ. ευρώ, όπως και δεκάδες μεσαία έργα. Ολα αυτά έγιναν χωρίς ο δήμος να βάλει ούτε ένα ευρώ. Είναι λεφτά από την Ε.Ε. και το περιφερειακό συμβούλιο. Ετσι φτιάξαμε και το δημαρχείο».

«Οπου με πάει η καρδιά μου»

Πριν από έναν μήνα το όνομά του έπαιξε για την Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη της Ν.Δ. Το απορρίπτει λέγοντας ότι «εγώ από παιδί πάντα πήγαινα εκεί που μου έλεγε η καρδιά μου και η καρδιά μου ανήκει στο Περιστέρι».

Την πρώτη φορά είχε κατέβει για τον δήμο, το 2002, είχε την υποστήριξη του ΔΗΚΚΙ - με τον κ. Δημήτρη Τσοβόλα διατηρεί ακόμη προσωπική φιλία, όπως και με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη. Λέει: «Πριν από 12 χρόνια διώξαμε τα κόμματα και ενώσαμε τους πολίτες. Το βράδυ των εκλογών του Μαΐου κανένα κόμμα δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Θα είναι νίκη της πόλης, της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Φυσικά δεν αφαιρούμε τη χαρά από κανέναν - όποιος θέλει μπορεί να γιορτάσει μαζί μας». Λέγεται πάντως ότι είχε τη διακριτική στήριξη της Ν.Δ., η οποία από το 2002 δεν κατεβάζει δικό της υποψήφιο, καίτοι ο ίδιος εμφανίζεται ως κεντροαριστερός. Προέρχεται από προσφυγική οικογένεια με αριστερές πολιτικές καταβολές. Προ εβδομάδος εμφανίστηκε σε εκδήλωση της «Ελιάς» και λίγο παλιότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος λέει: «Ο πατέρας μου ήταν πρόσφυγας, ξεριζωμένος που λέμε, ενώ η μητέρα μου είναι από ένα χωριό έξω από το Αίγιο. Το μόνο που κληρονόμησα ήταν 58 ρίζες ελιές σύρριζα στο ποτάμι».

Αντιμνημονιακό πρόσημο

Ο κ. Παχατουρίδης επιμένει ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη αλλά με αντιμνημονιακό πρόσημο: «Ζούμε σε μία εποχή όπου η μνημονιακή ασφυξία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καμία ελληνική οικογένεια! Αλίμονο στον φτωχό, αλλά δυο φορές αλίμονο σ’ αυτόν που έχει κάνει φτωχός και το έχει ξεχάσει. Εμείς δεν ξεχνούμε από πού ξεκινήσαμε - το χρησιμοποιούμε σαν πυξίδα στην πορεία μας». Η φτώχεια που έφερε το μνημόνιο, όπως είναι φυσικό, δεν άφησε ασυγκίνητη τη δημοτική αρχή: «Πριν από τρία χρόνια βάλαμε ένα στοίχημα: ούτε ένας Περιστεριώτης που να του λείπει ένα πιάτο φαγητό από το τραπέζι. Το έχουμε πετύχει. Εκτός από το κοινωνικό παντοπωλείο, και με κοινωνική δράση. Με το πρόγραμμα “Καθήκον κατ’  οίκον” κάθε μεσημέρι, 365 ημέρες τον χρόνο, πηγαίνουμε φρεσκομαγειρεμένο, αχνιστό φαγητό στα σπίτια 235 συμπολιτών μας που η ζωή δεν φάνηκε δίκαιη μαζί τους: παραπληγικοί, μοναχικοί, υπερήλικες, άνθρωποι με σοβαρά κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να πάνε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Η κοινωνική δράση του δήμου όμως επεκτείνεται και στους φοιτητές και σπουδαστές που πέρασαν εκτός Αθηνών και δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος των σπουδών τους: «Το τελευταίο μας πρόγραμμα πέντε μήνες τώρα απευθύνεται στα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, των απόρων, των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα που διαγωνίστηκαν και πέτυχαν σε ένα πανεπιστημιο ή ένα ΤΕΙ εκτός Αθηνών και δεν θα μπορούσαν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο δήμος κάθε μήνα τούς στέλνει ένα πακέτο που περιέχει όλα τα τρόφιμα και τα απαραίτητα του μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή, δε, θα συναντήσω στο δημαρχείο αυτά τα 160 παιδιά για να δω πώς πάνε στα μαθήματά τους».

Πάντως, τα προηγούμενα χρόνια έκανε περικοπές στον Δήμο Περιστερίου εξαναγκασμένος από τις μνημονιακές ντιρεκτίβες. Συνεργάτης του λέει ότι έγιναν περικοπές αλλά όχι σημαντικές απολύσεις, αφού δεν είχε ποτέ πλεονάζον προσωπικό. Ο ίδιος συνεργάτης εξηγεί ότι «δεν έκανε ποτέ προσλήψεις για πελατειακούς λόγους - η άποψή του είναι ότι αυτές οι δεν βοηθούν, αφού για κάθε έναν που διορίζεις και κερδίζεις χάνεις άλλους τέσσερις».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...