Το ελληνικό πενταετές ομόλογο που βγήκε στις αγορές μπορεί να έγινε ανάρπαστο... αλλά θα κοστίσει πανάκριβα, αφού θα δώσουμε τόκους 742,5 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό πενταετές ομόλογο που βγήκε στις αγορές μπορεί να έγινε ανάρπαστο, αφού η ζήτηση ήταν οκταπλάσια της προσφοράς, αλλά θα κοστίσει πανάκριβα, αφού θα δώσουμε τόκους 742,5 εκατ. ευρώ


Των Μάριου Χριστοδούλου – Κώστα Τσάβαλου

Τόκους-μαμούθ καλείται να πληρώσει η χώρα μας για τα δανεικά των 3 δισ. ευρώ που πήρε χθες από τις αγορές.

Οι τόκοι αυτοί, οι οποίοι έκοψαν τη φόρα που είχε πάρει η κυβέρνηση στο να ζητήσει μεγαλύτερα κεφάλαια από τις χρηματαγορές, θα ανέλθουν στα 742,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στον αντίποδα, οι μόνες «ανάσες» που φαίνεται να λαμβάνει ο προϋπολογισμός είναι από τις προμήθειες για τους έξι συμβούλους της έκδοσης και οι οποίες περιορίζονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Χαμηλή προμήθεια

Το ύψος της προμήθειας για τη διάθεση των ελληνικών χρεογράφων περιορίζεται στα 2,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 400.000 ευρώ για τον κάθε σύμβουλο, δεδομένου ότι η συμφωνία που έκλεισε το ελληνικό Δημόσιο με τους αναδόχους προβλέπει ποσοστό 0,08% επί της ονομαστικής αξίας του ομολόγου.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό όταν η Ελλάδα στα προ Μνημονίου χρόνια πλήρωνε έως και 0,6% στους διεθνείς οίκους για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Εκτός, όπως άλλες πηγές επισημαίνουν, και αν υπάρχουν άλλες χρεώσεις που είναι συνδεδεμένες με την επιτυχία της έκδοσης.

Δεν πρέπει να λησμονούνται οι εκστρατείες ανεύρεσης επενδυτών που είχαν προηγηθεί της προσπάθειας εξόδου στις αγορές και τα ειδικού τύπου «road shows» που είχε διοργανώσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της έκδοσης, για την οποία υπήρξε μεγάλη αγωνία στην κυβέρνηση μέχρις ότου κλείσει το βιβλίο των προσφορών, αυτή συνοδεύτηκε από μεγάλη ζήτηση, όπως ανακοίνωσε -ανακουφισμένο- μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας το οικονομικό επιτελείο.

«Η Ελληνική Δημοκρατία προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90% και οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται κοντά στο 4,95%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με 550 εντολές από επενδυτές. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσφορές υπερκάλυψαν οκτώ φορές το ζητούμενο ποσό.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας οδήγησε σε πτώση τους ελληνικούς τίτλους στη δευτερογενή αγορά, με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί για πρώτη φορά μετά το 2010 κάτω από το 6%.

Ξεπερνώντας τον «πυρετό» του επιτοκίου οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος πήγαν πολύ γρήγορα σε ένα πρώτο «ταμείο» αυτής της προσπάθειας κρατώντας σημειώσεις με τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της.

Στα «συν», ότι οι αγορές προεξόφλησαν πως το ελληνικό χρέος των 321 δισ. ευρώ θα είναι βιώσιμο τα επόμενα χρόνια… και παραμένουν στο τηλέφωνο για τις επικείμενες αποφάσεις. Σε αυτό το μέτωπο τα κέρδη περισσεύουν σε πολιτικό πεδίο, όπως και η απομάκρυνση από ένα νέο δάνειο.

Μείωση στα έντοκα

Αλλο θετικό σημείο είναι η μείωση του κόστους δανεισμού, με το πενταετές να προσγειώνει σε χαμηλότερα επίπεδα το επιτόκιο στα έντοκα και δη στο 3,01% σύμφωνα με τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και ο περιορισμός της εξάρτησης από την EΚΤ.

Στα «μείον», το «αλμυρό» επιτόκιο του 4,95% που πλήρωσε το Δημόσιο στους «λύκους» των χρηματαγορών ανοίγοντάς τους την όρεξη για δουλειές στην Ελλάδα και οι δαπάνες για τόκους που θα πρέπει να πληρωθούν το 2019.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Οι Ιρλανδοί αντίθετα ψωνίζουν φτηνά

Νέο ιστορικό χαμηλό επιτόκιο πέτυχε στη χθεσινή δημοπρασία δεκαετών ομολόγων η Ιρλανδία, που κατάφερε να αντλήσει ένα δισ. ευρώ. Στη δεύτερη, μετά από 4 χρόνια, κανονική δημοπρασία χρέους το επιτόκιο δανεισμού του ιρλανδικού Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 2,917%. Η Ιρλανδία εξέδωσε για πρώτη φορά από την είσοδό της στο Μνημόνιο δεκαετές ομόλογο τον προηγούμενο Μάρτιο πετυχαίνοντας απόδοση 2,967%. Η χθεσινή δημοπρασία υπερκαλύφθηκε κατά 2,8 φορές και με αυτήν το Δουβλίνο καλύπτει πλήρως τις φετινές χρηματοδοτικές του ανάγκες. Στοχεύει πλέον στην άντληση ακόμη 8 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να καλύψει προκαταβολικά και μέρος των αναγκών του για το 2015.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...