Τεχνολογία -Μήπως η συλλογική ευτυχία εξαρτάται από το DNA μας;

Η Δανία βγαίνει συνήθως πρώτη στις έρευνες που έχουν να κάνουν με το ευ ζην και τους δείκτες ευημερίας των κατοίκων του πλανήτη. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως έχουν την απάντηση γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.

Πιστεύουν ότι οφείλεται στη μετάλλαξη ενός γονιδίου που μειώνει τους δείκτες σεροτονίνης, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Αυτό το γονίδιο είναι σπάνιο στους Δανούς. Ο οικονομολόγος Εουτζένιο Πρότο από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Γουόρικ μελέτησε γιατί μερικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας:
«Αν απέχεις πολύ γενετικά από τη Δανία, είσαι ελάχιστα ικανοποιημένος από τη ζωή σου και το επίπεδο ευημερίας της χώρας είναι χαμηλό. Όσο απομακρύνεσαι δηλαδή από το δανέζικο πρότυπο, τόσο πιο δυστυχισμένος είσαι».
Σημαντικές συνιστώσες σ’ αυτή τη μέτρηση είναι το ΑΕΠ της χώρας, η κουλτούρα, η θρησκεία, και πόσο εύρωστο είναι το κράτος πρόνοιας. Είναι λογικό λοιπόν, υπό αυτούς τους παράγοντες, οι Δανοί να είναι οι πρωταθλητές.
«Προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε τη συνιστώσα του πλούτου, του κράτους πρόνοιας και της κουλτούρας.Ακόμη και όταν αφαιρέσαμε αυτές τις μεταβλητές, είδαμε ότι υπάρχουν ακόμη τεράστιες διαφορές στο δείκτη ευτυχίας ανάμεσα στις χώρες και αυτό αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες» εξήγησε ο Εουτζένιο Πρότο.
Πολλοί γενετιστές αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές διαφωνούν με αυτή την επιχειρηματολογία, αλλά είναι γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας ευημερίας βρίσκονται χώρες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν χαμηλό ποσοστό αυτής της γονιδιακής μετάλλαξης.
«Το σημαντικότερο πρόβλημα που υπάρχει εδώ, το οποίο το γνωρίζουν όλοι, είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι αυτό το γονίδιο συνδέεται με την ευτυχία ή με την κατάθλιψη. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα πολλών γενετικών μελετών που γίνονται σήμερα» τόνισε ο Τομ Γκίλμπερτ, καθηγητής γονιδιωματικής στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερες έρευνες, για να βεβαιωθούμε για τη σχέση του γονιδίου με την ευτυχία ή τη δυστυχία ενός λαού. Τα δανέζικα πάντως γονίδια από ότι φαίνεται δίνουν πολλές ελπίδες ατομικής και συλλογικής ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...